PsychologyNow Team

Τα μικρά διαλείμματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μειώνουν την κούραση και την πλήξη

Τα μικρά διαλείμματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μειώνουν την κούραση και την πλήξη

PsychologyNow Team
γυναίκα ανακαλύπτει ότι τα μικρά διαλείμματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μειώνουν την κούραση και την πλήξη
Image credit:  Daria Nepriakhina / unsplash.com

Η χρήση του κινητού ως σύντομο διάλειμμα από τη δουλειά δεν βοηθάει στη μείωση της κούρασης και της πλήξης που νιώθουν οι εργαζόμενοι, ειδικά αν περιορίζεται στο αφηρημένο σκρολάρισμα.


Μια ομάδα ερευνητών, από το Ινστιτούτο Συμπεριφορικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ στην Ολλανδία, διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν το έξυπνο κινητό τους για να κάνουν σύντομα διαλείμματα από τη δουλειά δεν παρατηρούν μείωση στην πλήξη ή την κούραση που βιώνουν.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science, οι ερευνητές περιγράφουν τα πειράματα που πραγματοποίησαν με υποψήφιους διδάκτορες του πανεπιστημίου και τι έμαθαν από αυτούς.

Η επικράτηση του smartphone είχε βαθιά επίδραση στην κοινωνία – χρησιμοποιείται όχι μόνο για κλήσεις και μηνύματα αλλά και για αλληλεπίδραση μέσα από ένα εύρος εφαρμογών. Ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους και για άλλους λόγους, όπως το να μετριάσουν την πλήξη τους ή να μειώσουν το στρες.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το κινητό τους για να κάνουν μικρά διαλείμματα από τη δουλειά και αναρωτήθηκαν αν αυτή η δραστηριότητα όντως βοηθάει με τη βαρεμάρα και το στρες.


Διαβάστε σχετικά: Ψυχολόγοι ανέλυσαν 6 εκατομμύρια tweets και είδαν πώς φανερώνεται η κατάθλιψη στα social media


Στη μελέτη συμμετείχαν 83 υποψήφιοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ. Ο καθένας ανέφερε το επίπεδο ανίας και κούρασης που ένιωθε κάθε μία ώρα κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Επίσης, ο καθένας είχε μια εφαρμογή smartphone που κατέγραφε τη χρήση του.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα από τη χρήση κινητού με τα αναφερόμενα επίπεδα ανίας και κούρασης, οι ερευνητές μπόρεσαν να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν τη δραστηριότητα των εθελοντών σε σχέση με αυτές τις ψυχολογικές καταστάσεις. Βρήκαν ότι η χρήση του κινητού με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο δεν μειώνει την πλήξη και την κούραση, αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Επίσης παρατηρήθηκε ότι οι συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι ένιωθαν περισσότερη ανία ή κούραση από άλλους στη μελέτη δεν έκαναν μεγαλύτερα διαλείμματα με το κινητό τους από εκείνους που ένιωθαν λιγότερο έτσι.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι μικρής κλίμακας, αλλά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι ίσως θα έπρεπε να αναζητούν εναλλακτικές όταν θέλουν να μειώσουν την κούραση ή την πλήξη τους.

Καθώς προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η ενασχόληση με δραστηριότητες που φέρνουν χαρά μπορούν μερικές φορές να μετριάσουν την αίσθηση πλήξης, οι ερευνητές προτείνουν στους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν το κινητό τους με τρόπους που τους χαροποιούν, αντί απλώς να σκρολάρουν αφηρημένα.


Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...