PsychologyNow Team

Μήπως το smartphone βλάπτει τη σχέση σας;

Μήπως το smartphone βλάπτει τη σχέση σας;

PsychologyNow Team

«Ανταλλάσσαμε μηνύματα από τα κινητά κατά τη διάρκεια μίας περιόδου που δουλεύαμε μαζί. Σταδιακά, τα μηνύματα έγιναν λίγο πιο χαλαρά. Με την πάροδο του χρόνου αρχίσαμε να μοιραζόμαστε περισσότερα... Υποθέτω ότι, θα μπορούσα να πω, είχα εμπλακεί σε μία συναισθηματική σχέση. Θέλω να μείνω παντρεμένος, αλλά νιώθω σαν να μου αρέσει αυτή η γυναίκα».


Αυτές οι ιστορίες προκύπτουν αρκετά το τελευταίο διάστημα στις ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες: συναισθηματικές σχέσεις που εκτυλίσσονται μέσα από ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Σε κάθε περίπτωση, ένα smartphone διευκολύνει τη πιο συχνή και συνεχή σύνδεση από ό,τι ένας παραδοσιακός υπολογιστής ή laptop και ο τρόπος χρήσης αυτών έχει αλλάξει το πεδίο δράσης της απιστίας σε μία σχέση.

Οι συναισθηματικές σχέσεις δυσκολεύουν περισσότερο τους θεραπευόμενους από ό,τι τα προσωπικά θέματα. Η συνεχώς αναπτυσσόμενη τεχνολογία φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους με έναν τρόπο που επιτρέπει στους συναισθηματικούς δεσμούς να βιώνονται σαν πραγματικοί. Σχέσεις στις οποίες οι άνθρωποι δεν θα συναντηθούν ποτέ από κοντά, διαρκούν συνήθως περισσότερο καθώς αποτελούν τμήματα μίας σχέσης και όχι ολόκληρες σχέσεις. Επίσης, οι δύο πλευρές, στερούνται έλεγχο της πραγματικότητας, οπότε η ανάλυση αυτών στη θεραπεία απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Οι αξίες μίας σχέσης και η ίδια η σχέση, γαλουχείται και ανατροφοδοτείται μόνο από κοντά. Εν ολίγοις, οι άνθρωποι σχετίζονται με ανθρώπους με τους οποίους μοιράζονται τον ίδιο χώρο και βιώνουν την ίδια εμπειρία. Τα smartphones σήμερα έχουν αυξήσει πολύ το εύρος και τη διάρκεια της εγγύτητας με αποτέλεσμα να ενισχύουν τη συναισθηματική απιστία και υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις για αυτό:

 

Ανταποκρίνεστε άμεσα στην επικοινωνία

Μπορεί να έχετε το τηλέφωνό συνεχώς μαζί σας, καθώς θα αλληλεπιδράτε με το άλλο άτομο με το οποίο παραμένετε «συνδεδεμένοι». Όταν λαμβάνετε μία απάντηση από κάποιον, δημιουργείται μια πραγματική φυσιολογική αντίδραση.

 

Βιώνετε μόνο ένα μικρό τμήμα της σχέσης

Η «σχέση» μέσω smartphone, δεν είναι κάτι άλλο παρά είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι μίας πραγματικής σχέσης. Είναι εύκολο να έχετε μια σχέση στην οποία το μόνο που απαιτείται από εσάς είναι να κάνετε chat και διαφορετικό όταν χρειάζεστε το σύντροφο να σας βοηθήσει με τα πιάτα, τους λογαριασμούς ή άλλα θέματα της καθημερινής ζωής.

 

Έχετε ελλιπή έλεγχο της πραγματικότητας

Τα smartphones δεν έχουν κακή αναπνοή το πρωί. Δεν αφήνουν τις βρώμικες κάλτσες τους σε όλο το σπίτι ή σηκωμένο το κάθισμα της τουαλέτας. Έχετε ένα σύντροφο ο οποίος ανταποκρίνεται, αλλά δεν τον νιώθετε ως φυσική παρουσία.

 

Δε γνωρίζετε ολοκληρωμένα τον άλλον άνθρωπο

Οι άνθρωποι στις ψηφιακές σχέσεις μπορεί να κρύψουν ανεπιθύμητες ιδιότητες και ελαττώματα προσπαθώντας να προωθήσουν τα προτερήματά τους ώστε να δημιουργήσουν μία όμορφη αίσθηση στον σύντροφο που βρίσκεται στην άλλη άκρη του smartphone.

 

Κρύβετε τη «σχέση»

Οι ψηφιακές σχέσεις μπορούν να παραμείνουν κρυφές για αόριστο χρονικό διάστημα. Οι σύντροφοι νιώθουν καλύτερα όταν τις κρύβουν.

 

Αποκαλύπτετε ταχύτερα τα συναισθήματά σας

Η έλλειψη διαπροσωπικής επαφής μέσα από τα smartphones, επιτρέπει στους ανθρώπους να αποκαλύπτουν τη συναισθηματική τους ευαλωτότητα πιο γρήγορα στις ψηφιακές σχέσεις και να αναπτύσσουν βαθύτερες σχέσεις με πραγματικά συναισθήματα πιο γρήγορα από ό,τι στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις.

 

Τα ψηφιακά μέσα παρέχουν πολλούς τρόπους σύνδεσης

 Οι άνθρωποι ξεκινούν αυτές τις σχέσεις μέσω διαφόρων εφαρμογών για smartphones, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, παιχνιδιών με δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, Instagram κλπ. Ο,τιδήποτε που σας συνδέει ψηφιακά με κάποιον είναι δυνητικά επικίνδυνο.

 

Αδυνατείτε να θέσετε όρια

Τα όρια στην επικοινωνία είναι πολύ σημαντικά, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα στις συναισθηματικές σχέσεις βρίσκεται μέσα στην οικογενειακή δυναμική. Όταν ο ένας σύντροφος αρχίζει να αποκαλύπτει κάτι σε κάποιον που δεν μπορεί να πει στον/στην σύζυγο, τότε η σχέση είναι ευάλωτη σε πιθανή απιστία.

 

Ένας τοίχος έχει υψωθεί ανάμεσά σας

Όταν ο ένας σύντροφος βιώνει τον άλλο σαν ανασφαλή ή απρόσιτο και δεν μπορεί να μοιραστεί τους φόβους του/της, ο σύντροφος μπορεί μερικές φορές να γίνει ο εχθρός. Εάν ένας τοίχος έχει ανεγερθεί μεταξύ των συντρόφων, οποιαδήποτε εισβολή από το εξωτερικό είναι πολύ πιθανό να συμβεί και τότε το smartphone θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ανεύρεσης επικοινωνίας και κάλυψης του επικοινωνιακού κενού.

Εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να πλησιάσετε το σύντροφό σας, ο πιο γρήγορος τρόπος για να ξεκινήσετε την αλλαγή στη σχέση σας είναι να μιλήσετε για τον υψωμένο τοίχο και το πώς θα θέλατε να έχετε το είδος της σχέσης που θα θέλατε. Αν δεν φαίνεται πιθανό να το επιλύσετε μόνοι σας, απευθυνθείτε σε ένα ψυχολόγο.

Αντιμετωπίστε τη δυσαρέσκεια στη σχέση σας. Μην την αφήσετε να εξελιχθεί μόνη της διότι η σιωπή δεν πρόκειται να σας σώσει.


πηγή: psychcentral.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...