PsychologyNow Team

Πέντε σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν δίνετε στο παιδί σας για πρώτη φορά κινητό τηλέφωνο

Πέντε σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν δίνετε στο παιδί σας για πρώτη φορά κινητό τηλέφωνο

PsychologyNow Team
γονείς δίνουν κινητό στο παιδί τους
Image credit: freepik/ freepik.com

Σκεφτήκατε πρόσφατα να δώσετε στο παιδί σας ένα κινητό τηλέφωνο; Αν ναι, είστε τυχεροί, γιατί συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές για να προστατέψετε το αγαπημένο σας ανθρωπάκι από τους κινδύνους του Διαδικτύου.


Ζούμε στην ψηφιακή εποχή, σε μια υπερσυνδεδεμένη εποχή όπου τα παιδιά έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από πολύ μικρή ηλικία. Χάρη σε αυτές τις συσκευές, οι ανήλικοι συνδέονται περισσότερο μεταξύ τους και συνθέτουν ευρύτερα κοινωνικά δίκτυα. Ταυτόχρονα, μαθαίνουν γρηγορότερα και σύντομα γίνονται ψηφιακοί ιθαγενείς.

Ωστόσο, η απόδοση ενός κινητού τηλεφώνου σε ένα παιδί ή έναν προέφηβο μπορεί να είναι επικίνδυνο γι' αυτά. Επιπλέον, παρουσιάζει ορισμένες ευθύνες για τους γονείς τους.

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα πάνω στα οποία θέλουμε να προβληματιστούμε σε αυτό το άρθρο και θα χρησιμοποιήσουμε ορισμένες συμβουλές που προσφέρει η UNICEF.

Η μετάδοση της γνώσης, η καθοδήγηση και η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με το ευρύ φάσμα των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία είναι μερικές φορές δύσκολη. Ειδικά από τη στιγμή που οι κίνδυνοι συχνά δεν είναι ιδιαίτερα ορατοί. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι δουλειά του ενήλικα, και όχι του παιδιού, να τους εντοπίζει και να λαμβάνει μέτρα προστασίας.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν δίνετε ένα κινητό τηλέφωνο στο παιδί σας

Ως ενήλικας, είναι δική σας ευθύνη να έχει το παιδί σας μια ασφαλή και ευχάριστη εμπειρία στην πρώτη του σχέση με την τεχνολογία. Πράγματι, συχνά έχουν υπάρξει φόβοι που σχετίζονται με την κακή χρήση των κινητών τηλεφώνων. Αυτές κυμαίνονται από την πραγματοποίηση χρεώσεων χωρίς εξουσιοδότηση από τους γονείς τους (για παράδειγμα, με συνδρομές βιντεοπαιχνιδιών) έως πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως η παιδοφιλία. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν ενήλικες στο Διαδίκτυο που προσποιούνται ότι είναι νέοι για να παρακολουθούν ανηλίκους στο διαδίκτυο.

Επιπλέον, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι το Διαδίκτυο αποτελεί την οδό πρόσβασης σε νέες μορφές παρενόχλησης, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, γι' αυτό πρέπει να φροντίζετε να ελέγχετε συχνά το κινητό τους τηλέφωνο. Εξάλλου, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι το παιδί σας χρειάζεται ποιοτικό χρόνο εκτός του ψηφιακού σύμπαντος. Στην πραγματικότητα, το παιχνίδι και η αλληλεπίδραση με τους συνομηλίκους του στην πραγματική ζωή είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη σωστή εξελικτική του ανάπτυξη.

1. Να είστε προετοιμασμένοι όταν θα δώσετε για πρώτη φορά το κινητό τηλέφωνο

Πριν τους παραδώσετε το κινητό τηλέφωνο, κάντε μια συμφωνία μαζί τους για τον τρόπο χρήσης του. Βρείτε ένα άνετο και ήσυχο μέρος για να τους εξηγήσετε τόσο τα οφέλη όσο και τους πιθανούς κινδύνους του.

Σήμερα, τα παιδιά όλο και μικρότερων ηλικιών βυθίζονται στην τεχνολογία. Ωστόσο ως γονέας τους, θα πρέπει να εξετάσετε πόσο ώριμο είναι το παιδί σας προτού του δώσετε κινητό τηλέφωνο. Για να εγγυηθείτε την ασφαλή χρήση της συσκευής από αυτά, θα μπορούσατε να του δώσετε ένα σημείωμα στο οποίο θα αναφέρονται οι σωστές χρήσεις της, καθώς και οι κίνδυνοι. Ίσως θελήσετε να το συνοδεύσετε με εικόνες ή σχέδια που τα βρίσκουν ελκυστικά.

2. Επανεξετάστε, παρακολουθήστε και θέστε περιορισμούς

Υπάρχουν διάφορα προγράμματα λογισμικού και εφαρμογές που σας επιτρέπουν, ως γονείς, να παρακολουθείτε την πρόσβαση του παιδιού σας στο Διαδίκτυο. Μπορεί αρχικά να σκεφτείτε ότι αυτό αποτελεί εισβολή στην ιδιωτική ζωή του παιδιού σας, ωστόσο, ως ανήλικοι, η ασφάλειά τους βρίσκεται στα χέρια σας.

Πρέπει να θυμάστε ότι είναι σημαντικό η καθημερινή ρουτίνα του παιδιού σας να περιστρέφεται γύρω από σημαντικούς τομείς όπως η μελέτη, η εργασία, το παιχνίδι, η συζήτηση κ.λπ. Αν παρατηρήσετε ότι ο χρόνος που αφιερώνει σε αυτούς τους τομείς μειώνεται, θα πρέπει να σκεφτείτε να καθιερώσετε περιορισμούς στη χρήση του κινητού του τηλεφώνου. Εξάλλου, είναι σημαντικό να αναπτύσσονται σωστά. Για να συμβεί αυτό, η αλληλεπίδραση με τους συνομηλίκους τους στον πραγματικό κόσμο είναι απαραίτητη.


Διαβάστε σχετικά: Γιατί ο εγκέφαλος των νέων είναι τρομερά ευάλωτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης


3. Προστατέψτε τα

Ως ενήλικας, πιθανόν να αισθάνεστε συχνά επιφυλακτικοί στην υπερβολική έκθεση του εαυτού σας στο Διαδίκτυο. Τα παιδιά είναι επίσης ευάλωτα σε αυτή τη δημόσια έκθεση. Ως εκ τούτου, πρέπει να τους μιλήσετε για το ότι πρέπει να είναι προσεκτικά όταν παρέχουν δεδομένα για τον εαυτό τους σε τρίτους.

Αφού δώσετε στο παιδί σας ένα κινητό τηλέφωνο, θα πρέπει να του μιλήσετε για τις λειτουργίες των διάφορων εφαρμογών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και για το πώς θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα προσωπικά του δεδομένα. Για παράδειγμα, το όνομα και το επώνυμό τους, φωτογραφίες και περιγραφή των ενδιαφερόντων τους. Θα πρέπει να προσπαθήσετε και να εργαστείτε ως ομάδα στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Αν και μερικές φορές δεν είναι γνωστό, οι διάφορες εφαρμογές επιτρέπουν τη διαμόρφωση διαφορετικών επιπέδων πρόσβασης όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Ως εκ τούτου, αξίζει να καθορίσετε ποιες πληροφορίες μπορούν να έχουν πρόσβαση οι άλλοι άνθρωποι σύμφωνα με τα επίπεδα ιδιωτικότητας που έχουν οριστεί και ποια δεδομένα αποκλείονται από την πρόσβαση. Θα πρέπει επίσης να συστήσετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί ένα ψευδώνυμο αντί για το πραγματικό του όνομα.

4. Τι παιχνίδια παίζουν;

Το κινητό τηλέφωνο δεν είναι πλέον μόνο είσοδος στην αλληλεπίδραση σε άλλους ανθρώπους. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Από την καταγραφή αξέχαστων σκηνών της πραγματικής ζωής μέχρι το να παίζει online με άλλους παίκτες από όλο τον κόσμο, τα κινητά τηλέφωνα παρέχουν ένα ολόκληρο ψηφιακό σύμπαν επιλογών.

Το ενδιαφέρον σας για τα εικονικά παιχνίδια στα οποία το παιδί σας περνά τις ελεύθερες ώρες του μπορεί να σας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες. Για παράδειγμα, το περιεχόμενο αυτό μπορεί συχνά να είναι ακατάλληλο για την ηλικία ή το αναπτυξιακό τους επίπεδο. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να θέσετε όρια περιορίζοντας την πρόσβασή τους σε παιχνίδια που περιστρέφονται γύρω από βίαιο ή σεξουαλικό περιεχόμενο.

5. Με ποιον μιλούν;

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιβλέπετε με ποιον μιλάει το παιδί σας στο κινητό του τηλέφωνο. Σήμερα, υπάρχουν όλο και περισσότερα παιδιά που συνδέονται ψηφιακά. Επιπλέον, ο αριθμός των περιπτώσεων διαδικτυακού εκφοβισμού, διαδικτυακής κακοποίησης, διαπαιδαγώγησης και παρενόχλησης των παιδιών αυξάνεται. Αν θέλετε να αποφύγετε αυτά τα ανησυχητικά ενδεχόμενα, πρέπει να παρακολουθείτε με ποιους συνομιλούν στο διαδίκτυο.

Για να το πετύχετε αυτό, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα "συμβόλαιο χρήσης" στο οποίο θα συμφωνείτε με το παιδί σας τι μπορεί να κάνει και τι πρέπει να αποφεύγει. Σε αυτό, μπορείτε να καθορίσετε τις ημέρες και τις ώρες κατά τις οποίες θα ελέγχετε το κινητό του τηλέφωνο. Επίσης, μπορείτε να το ελέγχετε σε τυχαία βάση χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν το παιδί σας γνωρίζει ότι πρόκειται να το πραγματοποιήσετε, είναι πιο πιθανό να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να νιώσει λιγότερο εκνευρισμένο μετά.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλές πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψη αν αποφασίσετε να δώσετε στο παιδί σας ένα κινητό τηλέφωνο. Ευτυχώς, λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω οδηγίες και συμβουλές, μπορείτε να αποτρέψετε το παιδί σας από το να εκτεθεί υπερβολικά στο Διαδίκτυο και να το προστατεύσετε από πολυάριθμους κινδύνους. Εξάλλου, πρέπει να έχετε υπόψη σας το γεγονός ότι, ως κηδεμόνας τους, είστε τόσο ηθικά όσο και νομικά υπεύθυνοι γι' αυτά.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...