PsychologyNow Team

"Phubbing ": σνομπάροντας τους φίλους σου για χάρη του smartphone σου

"Phubbing ": σνομπάροντας τους φίλους σου για χάρη του smartphone σου

PsychologyNow Team
άτομα σνομπάρουν τους φίλους τους για χάρη του smartphone τους
Image credit: drobotdean / freepik.com

Όταν σνομπάρεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα για το τηλέφωνό σου, μπορεί να τους κάνεις μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι νομίζεις.


Είναι αρκετά φυσιολογικό να περπατάς σε μια πανεπιστημιούπολη και να βλέπεις φοιτητές να κάθονται μαζί, αλλά να αγνοούν ο ένας τον άλλον γιατί ασχολούνται με τα smartphones τους. Σπανίως θα δει κανείς φοιτητές να συνομιλούν μεταξύ τους χωρίς τα τηλέφωνά τους στο χέρι.

Αυτή η συμπεριφορά, να αγνοεί κανείς τους συνομιλητές – φίλους του για τη χάρη ενός smartphone, είναι γνωστή ως "phubbing " (phone snubbing) και μπορεί να προκαλέσει ψυχοφθόρες συνέπειες.

Η έρευνα αποκαλύπτει πόσο σοβαρό μπορεί να είναι το phubbing.

Oι τάσεις του Phubbing

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το κινητό τους σε όλες τις καθημερινές συνθήκες: καθώς μετακινούνται, σε καφετέριες, ενώ περιμένουν το λεωφορείο, κατά τη διάρκεια επαγγελματικών συναντήσεων, σε εστιατόρια, στο τραπέζι του δείπνου και στο κρεβάτι.

Ως επί το πλείστον κάνουν phubbing άλλους για να περιηγηθούν στο διαδίκτυο, να ελέγξουν το λογαριασμό τους στην τράπεζα, να χρησιμοποιήσουν τους χάρτες και, φυσικά, για να σερφάρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι άνθρωποι είναι επίσης πιο πιθανό να κάνουν phubbing τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έκαναν περισσότερο phubbing τους συντρόφους τους, ακολουθούμενοι από τους στενότερους φίλους, τα αδέλφια, τα παιδιά και τους γονείς τους. Οι νεότεροι άνθρωποι το έκαναν περισσότερο από τους ηλικιωμένους, αλλά δεν υπήρχε αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ του πόσο συχνά το έκαναν οι άνδρες και οι γυναίκες.

Ποιες ήταν οι συνέπειες του phubbing στα παιδιά, στους συντρόφους, στους συναδέλφους, στους φίλους και στα μέλη της οικογένειας;

Παιδιά

Όταν οι γονείς έκαναν phubbing στα παιδιά τους, αυτό έστελνε το μήνυμα ότι οι γονείς τους δεν ενδιαφέρονταν για αυτά. Η έλλειψη αποδοχής που ένιωθαν τα παιδιά τα έκανε να νιώθουν απόρριψη και κοινωνική αποσύνδεση. Αυτό συνδέθηκε με χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή και αυξημένο άγχος και κατάθλιψη.

Τα παιδιά που είχαν υποστεί αυτή τη συμπεριφορά ήταν πιο πιθανό να εθιστούν στα smartphones τους και να επιδεικνύουν εχθρική συμπεριφορά στο διαδίκτυο, εκφοβίζοντας διαδικτυακά τους συνομιλήκους τους. Ορισμένα μάλιστα βίωσαν ακαδημαϊκή εξουθένωση.

Σύντροφοι

Στις σχέσεις, το phubbing οδήγησε σε αυξημένες συγκρούσεις που σχετίζονταν με τη χρήση του smartphone. Συχνά έκανε τον phubbed σύντροφο να αισθάνεται αποκλεισμένος, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα λιγότερη οικειότητα, μειωμένη ικανοποίηση από τη σχέση και με τη σειρά του οδήγησε σε μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι σύντροφοι που ήταν phubbed ένιωθαν ζήλια επειδή ανησυχούσαν ότι ο σύντροφός τους μπορεί να συνδέεται ερωτικά με κάποιον άλλον. Αυτό ενέτεινε το άγχος και την κατάθλιψή τους και μείωσε την ευημερία τους.

Οι phubbed σύντροφοι περνούσαν επίσης υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενδεχομένως για να ανακτήσουν μέρος της προσοχής που έχασαν εξαιτίας της συνήθειας του συντρόφου τους να χρησιμοποιεί smartphone.

Συνάδελφοι στην εργασία

Στους εργασιακούς χώρους, ένα αφεντικό που κάνει phubbing στους υπαλλήλους του μειώνει την εμπιστοσύνη των υπαλλήλων σε αυτό. Η συμπεριφορά αυτή, τους οδήγησε σε χαμηλότερη δέσμευση με την εργασία τους, μειωμένη εργασιακή ικανοποίηση και γενικότερα σε χειρότερη απόδοση.

Το phubbing έκανε τους εργαζόμενους να αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένοι, μείωσε τα κίνητρά τους και απείλησε ακόμη και την αυτοεκτίμησή τους. Για να εκδικηθούν, οι εργαζόμενοι κατέφυγαν στην κατάχρηση του διαδικτύου στην εργασία.

Το χειρότερο είναι ότι το phubbing από ένα αφεντικό οδήγησε τους εργαζόμενους στο να κάνουν phubbing τους άλλους συναδέλφους τους.


Διαβάστε σχετικά: Γιατί νιώθουμε άγχος όταν είμαστε μακριά από το smartphone μας;


Οικογένεια και φίλοι

Το να υποστεί κάποιος phubbing από ένα μέλος της οικογένειας τον έκανε να αισθάνεται ότι δεν έχει σημασία για τον phubber. Αυτό αποδυνάμωσε τη σύνδεσή τους, μείωσε την ικανοποίηση από τη ζωή τους και αύξησε τη μοναξιά και την κατάθλιψη.

Σε παρόμοια κατεύθυνση, οι φίλοι που βιώνουν αυτή τη συμπεριφορά ένιωθαν κοινωνικά αποκομμένοι. Αυτό μείωσε την ικανοποίηση από τη φιλία και την ικανοποίηση από τη ζωή τους και -για άλλη μια φορά- αύξησε το άγχος και την κατάθλιψή τους. Οι phubbed φίλοι οδηγήθηκαν επίσης στην αναζήτηση προσοχής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς να μειώσετε το phubbing

Αν υπάρχει κάποιος στη ζωή σας που σας το κάνει, θα πρέπει να προσπαθήσετε να το αναφέρετε με ηρεμία. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να πείτε Μπορώ να έχω την προσοχή σου, σε παρακαλώ;.

Ίσως αυτό μπορεί να σταματήσει τη συμπεριφορά του μόνο μία φορά. Αν συνεχίζει να συμβαίνει, κάτι που θα είναι πιο πιθανό αν ο phubber είναι εθισμένος στο τηλέφωνό του ή/και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να κάνετε μια πιο εστιασμένη συζήτηση.

Εξηγήστε πώς σας επηρεάζει αυτή η συμπεριφορά και γιατί πρέπει να σταματήσει. Μπορεί επίσης να είναι βοηθητικό να θέσετε βασικούς κανόνες σχετικά με τη χρήση του τηλεφώνου όταν είστε μαζί. Για παράδειγμα, οι γονείς μπορούν να θεσπίσουν κανόνες σχετικά με τη χρήση των τηλεφώνων κατά τη διάρκεια του δείπνου και οι σύντροφοι μπορούν να αποφασίσουν να απομακρύνουν τα τηλέφωνά τους πριν πέσουν για ύπνο.

Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να είστε phubber, σκεφτείτε καλά και προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας όταν βρίσκεστε με άλλο κόσμο. Αν πιάσετε τον εαυτό σας να κάνει phubbing, σταματήστε και αναλάβετε τη δέσμευση να το αποφύγετε στο μέλλον.

Αν είστε με κάποιον και πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε phubbing, κάντε το όσο το δυνατόν πιο διακριτικά. Θα μπορούσατε να πείτε Συγγνώμη, πρέπει να ελέγξω γρήγορα αυτό ή να στείλω αυτό το μήνυμα ή Είναι επείγον. Και προσπαθήστε να το κάνετε σύντομα. Αυτές οι μικρές πράξεις μπορούν να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό την επίδραση του phubbing.

Αν το phubbing σας είναι εκτός ελέγχου, μπορεί να έχετε εξάρτηση από το smartphone σας ή/και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να χρειαστείτε εξειδικευμένη βοήθεια.


Nik Papav
Απόδοση: Νικολέτα Παπαβίδη – Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...