PsychologyNow Team

Ο τρόπος που χρησιμοποιείς το smartphone σου μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητά σου

Ο τρόπος που χρησιμοποιείς το smartphone σου μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητά σου

PsychologyNow Team
γυναίκα αναρωτιέται αν ο τρόπος που χρησιμοποιεί το smartphone σου μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητά της
Image credit: BRUNO EMMANUELLE / unsplash.com

Η χρήση του smartphone μπορεί να παρέχει μια λογική πρόβλεψη σχετικά με την ταυτότητα ενός χρήστη, ακόμα και όταν δεν είναι συνδεδεμένος με τον λογαριασμό του


Ο χρόνος που περνάει ένα άτομο σε διαφορετικές εφαρμογές στο smartphone του είναι αρκετός για να το αναγνωρίσουμε μέσα από μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων, σε περισσότερες από μία στις τρεις περιπτώσεις, λένε οι ερευνητές, οι οποίοι προειδοποιούν επίσης για τις επιπτώσεις που έχει αυτό στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.

Οι ψυχολόγοι Δρ Χέδερ Σο, Δρ Πολ Τέιλορ και Στέισι Κόντσι, από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, και ο Δρ Ντέιβιντ Έλις, από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, ανέλυσαν δεδομένα από smartphone από 780 ανθρώπους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science.

Οι ερευνητές εισήγαγαν δεδομένα 4.680 ημερών χρήσης εφαρμογών σε στατιστικά μοντέλα. Κάθε μία από αυτές τις μέρες συνδυάστηκε με έναν από τους 780 χρήστες, έτσι ώστε τα μοντέλα έμαθαν τα μοτίβα καθημερινής χρήσης εφαρμογών των ανθρώπων.

Οι ερευνητές τότε εξέτασαν αν τα μοντέλα μπορούσαν να αναγνωρίσουν ένα άτομο όταν είχαν στη διάθεσή τους μόνο μια μέρα δραστηριότητας σε εφαρμογές, που ήταν ανώνυμη και δεν είχε ακόμα συνδυαστεί με κάποιον χρήστη.

Τα μοντέλα μας, που εκπαιδεύτηκαν σε μόνο έξι μέρες δεδομένων χρήσης εφαρμογών ανά άτομο, μπορούσαν να αναγνωρίσουν το σωστό άτομο από μια μέρα ανώνυμων δεδομένων στο ένα τρίτο των περιπτώσεων, είπε ο Δρ Έλις.


Διαβάστε σχετικά: Πόσο αυτόματα χρησιμοποιούμε το κινητό μας καθημερινά;


Όταν τα μοντέλα έκαναν μια πρόβλεψη σχετικά με το σε ποιον ανήκαν τα δεδομένα, μπορούσαν να παρέχουν επίσης μια λίστα από τους πιο πιθανούς ως τους λιγότερο πιθανούς υποψήφιους. Ήταν δυνατόν να δεις τα 10 πιο πιθανά άτομα στα οποία ανήκαν τα δεδομένα μιας συγκεκριμένης μέρας. Σχεδόν στο 75% των περιπτώσεων, ο σωστός χρήστης θα ήταν ανάμεσα στους 10 πιο πιθανούς υποψήφιους.

Συνεπώς, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η πρόσβαση μέσω λογισμικού στη δραστηριότητα ενός smartphone μπορεί να παρέχει μια λογική πρόβλεψη σχετικά με την ταυτότητα ενός χρήστη, ακόμα και όταν δεν είναι συνδεδεμένος με τον λογαριασμό του. Η αναγνώριση είναι δυνατή χωρίς παρακολούθηση συνομιλιών ή συμπεριφορών μέσα στις ίδιες τις εφαρμογές.

Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι παρουσιάζουν συνεπή μοτίβα στις συμπεριφορές χρήσης των εφαρμογών σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, δείξαμε ότι δύο μέρες δεδομένων smartphone από το ίδιο άτομο παρουσίασαν μεγαλύτερη ομοιότητα στα μοτίβα χρήσης εφαρμογών από δύο μέρες δεδομένων από διαφορετικά άτομα, συμπλήρωσε η Δρ Σο.

Έτσι, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα δεδομένα χρήσης εφαρμογών από μόνα τους, τα οποία συχνά συλλέγονται αυτόματα από το smartphone, μπορούν δυνητικά να αποκαλύψουν την ταυτότητα ενός ατόμου. Ενώ αυτά τα δεδομένα παρέχουν ευκαιρίες για βελτίωση της επιβολής του νόμου, παρουσιάζουν επίσης κινδύνους για την ιδιωτικότητα, αν χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο.


Ism Tsox
Έρευνα: Behavioral consistency in the digital age, Psychological Science (2022).

Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, μεταφράστρια - επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...