PsychologyNow Team

Νέα συσκευή εγκεφαλικής διέγερσης συμβάλει στη θεραπεία της χρόνιας κατάθλιψης

Νέα συσκευή εγκεφαλικής διέγερσης συμβάλει στη θεραπεία της χρόνιας κατάθλιψης

PsychologyNow Team
γυναίκα φοράει συσκευή εγκεφαλικής διέγερσης για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Η κατασκευαστική εταιρία υποστηρίζει ότι η νέα ηλεκτρονική συσκευή "Flow" που τοποθετείται στο κεφάλι ,μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της χρόνιας κατάθλιψης. Η συσκευή έχει λάβει το "πράσινο φως" από τη Βρετανική κυβέρνηση.


Η βρετανική κυβέρνηση πρόσφατα έδωσε το πράσινο φως σε τέτοιες συσκευές, επικαλούμενη ότι οι έρευνες δείχνουν πως τέτοιες συσκευές μπορεί να είναι χρήσιμες για τη θεραπεία της χρόνιας κατάθλιψης. Η συσκευή είναι διαθέσιμη για αγορά στις 399 λίρες Αγγλίας και περιλαμβάνει και μια εφαρμογή που δημιουργήθηκε, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, από μια ομάδα ψυχολόγων. Σημειώνουν επίσης, πώς προσφέρουν μια δοκιμαστική περίοδο, διάρκειας 30 ημερών.

Η συσκευή τοποθετείται κυρίως στην κορυφή του μετώπου και στέλνει ένα μικρό ηλεκτρικό ρεύμα μέσα στο κρανίο προς στον προμετωπιαίο φλοιό (το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την προσωπικότητα, τη λήψη αποφάσεων και τη ρύθμιση των συναισθημάτων).


Διαβάστε σχετικά: Η κατάθλιψη αλλάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με το πέρασμα του χρόνου


Η τεχνολογία γνωστή ως διακρανιακή διέγερση συνεχούς ρεύματος, έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών μελετών, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν δείξει ότι παρέχει κάποιο βαθμό ανακούφισης από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι συσκευές αυτές είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικές με τα αντικαταθλιπτικά, αλλά χωρίς τις παρενέργειές τους.

Μέχρι στιγμής, καμία από τις δοκιμές δεν έχει βρει οποιαδήποτε παρενέργεια μιας τέτοιας θεραπείας, πέρα από το ερυθρωμένο δέρμα στο σημείο που τοποθετούνται τα ηλεκτρόδια και τον περιστασιακό πονοκέφαλο.

BrainStiDepress e2Τέτοιες θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν δείξει ότι μπορούν να αλλάξουν τις δυνατότητες των νευρώνων -σε ορισμένες περιπτώσεις να πυροδοτούνται πιο συχνά και σε άλλες λιγότερο. Τα άτομα με χρόνια κατάθλιψη παρουσιάζουν συνήθως μειωμένη νευρική δραστηριότητα στην αριστερή πλευρά του προμετωπιαίου φλοιού τους και τα ήπια σοκ, έχουν σκοπό να αυξήσουν τη δραστηριότητα αυτή, ώστε να ταιριάζει με τη λειτουργία της δεξιάς εγκεφαλικής πλευράς.

 

Μερικά από τα αποτελέσματα της δοκιμής έδειξαν ακόμη, ότι σε ορισμένες περιπτώσει η ήπια ηλεκτρική διέγερση, μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη νέων νευρικών συνδέσεων, με πιθανό αποτέλεσμα να μειώσει μόνιμα τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Μετά την αγορά της συσκευής (αφού πρώτα συμβουλευτούν τον προσωπικό τους γιατρό) οι χρήστες φορούν τη συσκευή για περίπου μισή ώρα κάθε τρεις ημέρες, για έξι εβδομάδες. Όσο το κάνουν αυτό, ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν και την ηλεκτρονική εφαρμογή που συνοδεύει τη συσκευή, η οποία παρέχει χρήσιμες συμβουλές, όπως υπενθυμίσεις για να κοιμούνται αρκετά, να τρέφονται σωστά και να γυμνάζονται.


Πηγή: medicalxpress.com
Μετάφραση - Απόδοση: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...