PsychologyNow Team

Το φορητό ηλεκτρονικό τατουάζ μπορεί να καταλάβει πότε είμαστε αγχωμένοι

Το φορητό ηλεκτρονικό τατουάζ μπορεί να καταλάβει πότε είμαστε αγχωμένοι

PsychologyNow Team
γυναίκα με το νέο φορητό ηλεκτρονικό τατουάζ μπορεί να καταλάβει πότε είναι αγχωμένη
Image credit: freepik/ freepik.com

Μία νέα τεχνολογία αναπτύσσεται για την ακριβείας της μέτρησης του άγχους: το ηλεκτρονικό τατουάζ παλάμης.


Οι παλάμες μας μαρτυρούν πολλά για τη συναισθηματική μας κατάσταση, καθώς τείνουν να υγραίνονται όταν είμαστε ενθουσιασμένοι ή νευρικοί. Αυτή η αντίδραση χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του συναισθηματικού στρες και τη βοήθεια των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά οι συσκευές που το έκαναν μέχρι τώρα είναι ογκώδεις, αναξιόπιστες και μπορούν να διαιωνίσουν το κοινωνικό στίγμα, κολλώντας πολύ ορατούς αισθητήρες σε εμφανή σημεία του σώματος.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν και του Πανεπιστημίου Texas A&M εφάρμοσαν την αναδυόμενη τεχνολογία του ηλεκτρονικού τατουάζ (e-tattoo) σε αυτό το είδος παρακολούθησης, γνωστή ως «ηλεκτροδερμική δραστηριότητα» ή ανίχνευση EDA.

ForhtoHlektronTatouaz e

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Nature Communications, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα ηλεκτρονικό τατουάζ με βάση το γραφένιο, το οποίο προσκολλάται στην παλάμη, είναι σχεδόν αόρατο και συνδέεται με ένα έξυπνο ρολόι.

Είναι τόσο διακριτικό που οι άνθρωποι μερικές φορές ξεχνούν ότι το φορούν και μειώνει επίσης το κοινωνικό στίγμα που συνεπάγεται η χρήση αυτών των συσκευών σε τόσο εμφανή σημεία του σώματος, δήλωσε η Νάνσυ Λου, καθηγήτρια στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Μηχανικής και Μηχανικής και επικεφαλής του έργου.

Η Λου και οι συνεργάτες της προωθούν την τεχνολογία των φορητών ηλεκτρονικών τατουάζ εδώ και πολλά χρόνια. Το γραφένιο υπήρξε αγαπημένο υλικό λόγω του της λεπτότητας και της ακρίβειας στις μετρήσεις του ηλεκτρικού δυναμικού από το ανθρώπινο σώμα.

Αλλά, τέτοια εξαιρετικά λεπτά υλικά δεν μπορούν να αντέξουν μεγάλη, αν όχι οποιαδήποτε καταπόνηση. Έτσι, αυτό καθιστά δύσκολη την εφαρμογή τους σε μέρη του σώματος που περιλαμβάνουν πολλές κινήσεις, όπως η παλάμη ή ο καρπός.


Διαβάστε σχετικά: Τέσσερις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας όταν νιώθετε αγχωμένοι


Το μυστικό αυτής της ανακάλυψης είναι το πώς το ηλεκτρονικό τατουάζ στην παλάμη είναι σε θέση να μεταφέρει με επιτυχία δεδομένα σε ένα κύκλωμα, στην προκειμένη περίπτωση σε ένα εμπορικά διαθέσιμο έξυπνο ρολόι που βρίσκεται σε περιβάλλον εκτός εργαστηρίου.

Χρησιμοποίησαν μια φιδωτή κορδέλα που έχει δύο στρώματα γραφενίου και χρυσού που επικαλύπτονται μερικώς. Με το να ελίσσεται η κορδέλα μπρος-πίσω, μπορεί να αντιμετωπίσει την καταπόνηση που συνοδεύει τις κινήσεις του χεριού για καθημερινές δραστηριότητες, όπως το κράτημα του τιμονιού κατά την οδήγηση, το άνοιγμα των πορτών, το τρέξιμο κ.λπ.

Η τρέχουσα τεχνολογία παρακολούθησης της παλάμης χρησιμοποιεί ογκώδη ηλεκτρόδια που αποσπώνται και είναι πολύ ορατά, ή αισθητήρες EDA που εφαρμόζονται σε άλλα μέρη του σώματος, οι οποίοι δίνουν λιγότερο ακριβείς ενδείξεις.

Άλλοι ερευνητές έχουν δοκιμάσει παρόμοιες μεθόδους χρησιμοποιώντας κορδέλες ευθείας γραμμής πάχους νανομέτρων για τη σύνδεση του τατουάζ με έναν αναγνώστη, αλλά δεν μπορούσαν να αντέξουν την καταπόνηση της συνεχούς κίνησης.

Η Λου δήλωσε ότι οι ερευνητές εμπνεύστηκαν από την εικονική πραγματικότητα (VR), τα παιχνίδια και το επερχόμενο metaverse για αυτή την έρευνα. Η εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιείται σε ορισμένες περιπτώσεις για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών ωστόσο, η ικανότητα επίγνωσης του ανθρώπου στην εικονική πραγματικότητα παραμένει ελλιπής με πολλούς τρόπους.


Έρευνα: Hongwoo Jang et al, Graphene e-tattoos for unobstructive ambulatory electrodermal activity sensing on the palm enabled by heterogeneous serpentine ribbons, Nature Communications (2022).

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...