PsychologyNow Team

H Προσαρμογή της Ψυχολογίας στον Κόσμο της Τεχνολογίας

H Προσαρμογή της Ψυχολογίας στον Κόσμο της Τεχνολογίας

PsychologyNow Team

O τομέας της ψυχικής υγείας εισέρχεται σταδιακά στο μονοπάτι των πρωτοβουλιών της σωματικής υγείας, μέσα από την αυξημένη χρήση των online θεραπειών και της δημιουργίας προσιτών εφαρμογών ευεξίας στα smartphone.


Τα περισσότερα online προγράμματα, επιτρέπουν στους χρήστες να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ένα χαρακτηριστικό που δεν ήταν ποτέ δυνατό στο παρελθόν. Αυτό ενδέχεται να ενθαρρύνει εκείνους που ήταν λιγότερο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ψυχικής υγείας τους.

Ενώ τα προγράμματα αυτά παρέχουν πλέον υπηρεσίες μέσω διαφορετικών πλατφορμών, σε ένα διαφορετικό κοινό και από μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι ποτέ πριν, μένει να δούμε πώς αυτές οι υπηρεσίες θα μεταμορφώσουν τον τομέα της ψυχικής υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των ανθρώπων που έχουν ανάγκη θεραπείας για την ψυχική υγεία και στην ικανότητά των υπαρχουσών δομών να ανταποκριθούν στην ανάγκη αυτή ως ένα σημαντικό, παγκόσμιο πρόβλημα. Ποιες επιπτώσεις έχουμε δει μέχρι στιγμής από τις τεχνολογικές πρωτοβουλίες θεραπείας και τι θετικά (ή αρνητικά) αποτελέσματα μπορούμε να περιμένουμε, καθώς όλο και περισσότερες κοινότητες εισέρχονται σε αυτή τη προσιτή, ανώνυμη μορφή θεραπείας;

Ένα πλεονέκτημα της εικονικής θεραπείας είναι η εφαρμογή της σε μια άνετη και οικεία, σε πολλούς πια, πλατφόρμα: Κατά μέσο όρο, παιδιά ηλικίας 8-18 δαπανούν περισσότερες από 7 ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο ενώ οι ενήλικες δεν πάνε πολύ πίσω.

Οι εικονικές εφαρμογές για την ψυχική υγεία και την ευεξία, μπορεί να προσελκύσουν μεγαλύτερο φάσμα ατόμων που έχουν ανάγκη. Μελέτες έχουν δείξει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η εικονική θεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από την παραδοσιακή θεραπεία. Τα υψηλότερα ποσοστά αποτελεσμάτων είναι πιθανό να προωθούνται από την ευκολία και την προσβασιμότητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας: όταν συνδεθείτε με την τεχνολογία, είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε πολλούς από τους πόρους της.

Επειδή αυτά τα προγράμματα είναι online, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με οποιαδήποτε συσκευή που συνδέεται στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του smartphone. Έχει ενδιαφέρον να σκεφτούμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτός ο τρόπος προσέγγισης για έναν πελάτη που βιώνει συναισθηματική δυσφορία σε πραγματικό χρόνο. Για παράδειγμα, φανταστείτε να είστε σε θέση να έχετε πρόσβαση σε άμεσους πόρους και συμβουλές για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη διαχείριση της συναισθηματικής δυσφορίας σας.

Όπως και με τις παραδοσιακές προσεγγίσεις για τη θεραπεία, οι εικονικές θεραπευτικές εφαρμογές θεραπεία ψυχικής υγείας έχουν τα μειονεκτήματά τους. Η δια ζώσης αλληλεπίδραση είναι απαραίτητη για ένα θεραπευτή προκειμένου να δημιουργήσει θεραπευτική σχέση με τον πελάτη του. Η γλώσσα του σώματος μεταφέρει σημαντικές πληροφορίες για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Η εικονική θεραπεία, ενώ είναι σε θέση να υποστηρίξει οπτικά στοιχεία, εξακολουθεί να έχει όρια και δεν μπορεί να παρέχει ολόκληρο τον πλούτο των συναισθημάτων για το θεραπευτή.

Μια άλλη ανησυχία σχετικά με την εικονική θεραπεία ψυχικής υγείας είναι το ιατρικό απόρρητο. Είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία να βρίσκεσαι καθισμένος σε ένα δωμάτιο με τον θεραπευτή, από την επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου με ένα δυνητικά ανώνυμο παραλήπτη. Η λογική πίσω από την εικονική θεραπεία είναι ότι η ανωνυμία θα βοηθήσει τους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου να αισθανθούν ασφαλείς πίσω από μια οθόνη. Ωστόσο, η είδηση ​​του hacking και των αποτυχημένων συστημάτων ασφαλείας συνεχίζει να υπάρχει στα πρωτοσέλιδα, γεγονότα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία μεταξύ εκείνων που ζητούν θεραπεία.

Αυτή η αβεβαιότητα για το μέλλον της εικονικής θεραπείας την καθιστά ακόμη πιο συναρπαστική στην μελλοντική παρακολούθησή της, όσο η προσέγγιση αυτή συνεχίζει να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται. Η εικονική θεραπεία αποτελεί απόδειξη ότι το πεδίο της ψυχολογίας συνεχίζει να αναπτύσσεται μέσω νέων θεραπευτικών εφαρμογών, υποστηρίζοντας την αυξημένη πρόσβαση στη φροντίδα ψυχικής υγείας.

Το Freedman Center, που ανήκε ιστο Κολέγιο William James, έχει δημιουργήσει το WhyWellness, με στόχο να φέρει κοντά στα παιδιά την ψυχική υγεία και την ευεξία. Μέσα από ένα εικονικό περιβάλλον μάθησης που ονομάζεται “Whyville”, το οποίο ενσωματώνει τη μάθηση μέσα από την προσομοίωση σε ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον συνεργασίας παιχνιδιών, το WhyWellness βοηθά τα παιδιά να μάθουν για την ψυχική υγεία και ευεξία.

Τα παιδιά συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια ρόλων που ενεργούν ως προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή. Τα παιχνίδια μιμούνται πραγματικές καταστάσεις και ενθαρρύνουν στα παιδιά την ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης. Για παράδειγμα, το πιο δημοφιλές παιχνίδι του Wellness Center, το “Distressed Avatar”, επιβραβεύει τους χρήστες που επιλέγουν τις κατάλληλες στρατηγικές αντιμετώπισης για τη βελτίωση της αγχώδους κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο επιλεγμένος χαρακτήρας (avatar).

Το WhyWellness έχει σημειώσει επιτυχία, φέρνοντας στην πλατφόρμα μεγάλο αριθμό νέων από περισσότερες από 160 χώρες και περίπου 20.000 χρήστες έχουν συμμετάσχει στο Distressed Avatar από την έναρξη του έργου WhyWellness τον Απρίλιο του 2012.

Με την αύξηση των προσπαθειών πρόληψης στα παιδιά, το WhyWellness αποσκοπεί στη μείωση θεραπευτικής ζήτησης ψυχικής υγείας, κλείνοντας έτσι το χάσμα μεταξύ της ανάγκης θεραπείας και τις δυνατότητες της κοινωνίας μας για να καλύψει αυτή την ανάγκη. Επιπλέον, το πρόγραμμα ενισχύει την αυτονομία μεταξύ των παιδιών, προσφέροντάς τους ένα ισχυρό σύνολο ικανοτήτων για την επίλυση προβλημάτων.

Αν και το μέλλον της εικονικής θεραπείας είναι ακόμα άγνωστο, έχει βρεθεί μέχρι στιγμής ότι αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι θεραπευτές και οι ασθενείς χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Ας ελπίσουμε ότι, καθώς εμφανίζονται περισσότερες επιλογές εικονικής θεραπείας, περισσότεροι άνθρωποι θα επιδιώξουν εικονικές και δια ζώσης θεραπείες για τα προβλήματα της ψυχικής υγείας τους. Με έμφαση στην πρόληψη και την προσβασιμότητα, οι πρωτοβουλίες αυτές θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη διαφάνεια της κοινωνίας μας για να συζητήσουμε την ψυχική υγεία και την ευεξία.


Πηγή: techcrunch.com

Συγγραφέας: Margaret Hannah

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...