PsychologyNow Team

Γιατί η στατιστική είναι χρήσιμη στην ψυχολογία

Γιατί η στατιστική είναι χρήσιμη στην ψυχολογία

PsychologyNow Team
δύο γυναίκες μελετούν στατιστική που είναι χρήσιμες στην ψυχολογία

Η στατιστική συνήθως εφιστά την προσοχή εκείνων που ξεκινούν μια καριέρα πάνω στη ψυχολογία. Πιστεύουν ότι πως οι αριθμοί είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν, αλλά αυτό το ανησυχητικό θέμα επανεμφανίζεται ξαφνικά. Γιατί οι επιστήμονες χρησιμοποιούν στατιστικά στοιχεία; Ποια είναι η χρησιμότητά τους στους ψυχολόγους και στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την ψυχολογία;


Όταν σπουδάζουμε ψυχολογία, θα βρούμε μαθήματα όπως: "Βασικές αρχές της έρευνας", "Ανάλυση δεδομένων", "Σχεδιασμός έρευνας", "Ψυχομετρία" κλπ. Αυτά στηρίζονται κυρίως σε στατιστικά στοιχεία. Αλλά αυτά τα μαθήματα δεν εμπνέουν πραγματικά τους σπουδαστές ψυχολογίας. Ως εκ τούτου, δεν είναι τα πιο εκτιμώμενα μαθήματα της καριέρας ενός ψυχολόγου.

Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις που πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται, όταν συναντούν αυτά μαθήματα. Για να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, θα πρέπει να μιλήσουμε για την ψυχολογία ως επιστήμη και τη χρησιμότητα της στατιστικής στην ψυχολογία.

Έρευνα στην ψυχολογία και τη μεθοδολογία της

Πρέπει να θυμάστε ότι η ψυχολογία είναι μια επιστήμη. Όλα τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτόν τον τομέα, οδηγούνται (ή θα πρέπει να οδηγούνται) από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και αξιόπιστου συστήματος, που ονομάζεται ''επιστημονική μέθοδος''. Αυτή η μέθοδος βασίζεται στην προοδευτική συσσώρευση στοιχείων, που χρησιμοποιούν διαφορετικούς μαθηματικούς πόρους.

Η ψυχολογία, είναι ένας ευρύς τομέας με εφαρμογές σε διάφορα πεδία: κλινική, εκπαιδευτική, αθλητική, κοινωνική, επιχειρηματική, κλπ. Ωστόσο, οι τομείς της έρευνας υπάγονται στους εφαρμοσμένους. Για να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα, σχετικά με μια παρατηρήσιμη πραγματικότητα, χρειαζόμαστε τα μαθηματικά για να αξιολογήσουμε τη σημασία των αποτελεσμάτων, που προκύπτουν από τα πειράματα και την έρευνα.

Εάν δεν υπήρχαν στατιστικά στοιχεία στην ψυχολογία, δεν θα μπορούσαμε να μάθουμε αν τα αποτελέσματα που παρατηρούμε είναι έγκυρα και αξιόπιστα. Μια σωστή μεθοδολογία και μια μαθηματική μελέτη, διαβεβαιώνουν τα δεδομένα που έχουμε αποκτήσει στην έρευνά μας. Αυτό χρησιμεύει εφόσον θέλουμε να εφαρμόσουμε τα αποτελέσματα αυτά σε πραγματικές καταστάσεις.

Η ψυχολογία είναι μια επιστήμη. Εξαιτίας αυτού, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα αφηρημένο σύστημα που επιτρέπει στην έρευνα να δουλέψει όσο το δυνατόν πιο μακριά, από τη γνώμη και την υποκειμενικότητα. Αυτό το σύστημα είναι η επιστημονική μέθοδος και μία από τις βασικές πτυχές του, είναι η χρήση στατιστικών στοιχείων ως εργαλείο. Η εκπαίδευση των ψυχολόγων στο να κατανοήσουν τα βασικά στοιχεία της στατιστικής, είναι πολύ σημαντική.


Διαβάστε σχετικά: Έρευνα και ψυχανάλυση: Μια αμφιλεγόμενη και σύνθετη σχέση


Η χρησιμότητα της στατιστικής στην ψυχολογία

Όταν ξεκινάμε να μελετάμε αυτόν τον τομέα, μπορεί να φανεί ότι η στατιστική δεν έχουν άμεση χρησιμότητα στην ψυχολογία. Αλλά σύντομα, όλοι οι μαθητές ψυχολογίας συνειδητοποιούν πως χρειάζονται τους μαθηματικούς πόρους, για να κατανοήσουν το θέμα σε βάθος. Συχνά, θα βρίσκουμε δεδομένα και στατιστικά στοιχεία από διάφορες μελέτες. Θα συναντήσουμε τους συντελεστές εγκυρότητας και αξιοπιστίας των δοκιμών, που χρησιμοποιούνται στις θεραπείες και τα μαθηματικά μοντέλα γνωστικών διεργασιών.

Για προφανείς λόγους, η μεθοδολογία και τα στατιστικά στοιχεία είναι απαραίτητα για την αξιολόγηση των συμπερασμάτων που προκύπτουν κατά την έρευνα, αν θέλουμε να αφιερώσουμε τον χρόνο μας στην ψυχολογική έρευνα. Αυτό συμβαίνει, γιατί μπορούμε να αξιολογήσουμε την έκταση των πληροφοριών, κατά την οποία η διαδικασία που έχουν χρησιμοποιήσει οι ερευνητές είναι η πλέον κατάλληλη. Ομοίως, μπορείτε να βλέπετε πόσο αξιόπιστα είναι τα αποτελέσματα που λαμβάνονται.

Η κλινική ψυχολογία και άλλα εφαρμοσμένα πεδία, απαιτούν ένα μόνιμο “κυνήγι”. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ενήμεροι για τις νέες αλλαγές στον τομέα. Αν θέλουμε να γνωρίζουμε και να ερμηνεύουμε τα συμπεράσματα της ακαδημαϊκής ψυχολογίας, είναι απαραίτητο να έχουμε την ελάχιστη γνώση της στατιστικής και της μεθοδολογίας. Ως εκ τούτου, η γνώση της στατιστικής και της ανάλυσης δεδομένων, είναι μια απαίτηση για κάθε ψυχολόγο.

Η στατιστική στην ψυχολογία είναι ένα θέμα που προκαλεί πολύ φόβο και αρκετούς πονοκεφάλους. Αλλά είναι κάτι που δίνει μεγάλη ανταμοιβή και είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε τους πόρους που σας προσφέρει. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό οι μαθητές και όσοι ενδιαφέρονται για την ψυχολογία, να εμβαθύνουν με ενθουσιασμό στη μελέτη μεθοδολογίας και ανάλυσης δεδομένων.


AnnMpardv

 

Πηγή: exploringyourmind.com
Απόδοση: Μπαρδακά Άννα
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...