Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου

Μέθοδος μάθησης Kumon για παιδιά

Μέθοδος μάθησης Kumon για παιδιά

Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου
μία παιδική σιλουέτα κάθεται και διαβάζει ένα βιβλίο στο ηλιοβασίλεμα

Η μέθοδος Kumon αν και βασίζεται στα Μαθηματικά, βοηθά επίσης το παιδί να αποκτήσει γενικότερα ικανότητα συγκέντρωσης αλλά και να αναπτύξει θετική στάση απέναντι στη μάθηση.


Η μέθοδος Kumon είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη πρωτοποριακή και παιδαγωγική μέθοδος, η οποία βοηθάει το παιδί να

  • να αγαπήσει τη μάθηση
  • να αναπτύξει δεξιότητες και ικανότητες
  • να μάθει να στηρίζεται στις δυνάμεις του, όσο το δυνατόν περισσότερο αυτόνομα
  • να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα
  • να καλλιεργήσει την αυτοπεποίθηση και τη δυναμική του με εργαλείο τα μαθηματικά.

Πιο συγκεκριμένα, είναι μια παιδαγωγική μέθοδος που στοχεύει στο έμφυτο δυναμικό κάθε παιδιού, το αναδεικνύει και το αφυπνίζει. Ενθαρρύνει δηλαδή την αυτενέργεια του κάθε παιδιού στη μάθηση, με εργαλείο τα μαθηματικά. Η εξάσκηση της μαθηματικής ικανότητας αυξάνει σταδιακά το αίσθημα εμπιστοσύνης του παιδιού στον εαυτό του και έχει ποικίλα οφέλη για τη μαθησιακή του πορεία.

Πατέρας της μεθόδου αυτής είναι ο Ιάπωνας Toru Kumon, ο οποίος ήταν καθηγητής Μαθηματικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο Toru Kumon πίστευε ότι σε κάθε παιδί υπάρχει η αγάπη για μάθηση. Με αυτή την αρχή δημιούργησε φύλλα εργασίας για το γιο του Takeshi, που ήταν τότε στη δευτέρα Δημοτικού.

Ο Takeshi έλυνε καθημερινά μισή ώρα ασκήσεις, τις οποίες ετοίμαζε ο πατέρας του ειδικά γι’ αυτόν. Επαναλάμβανε τις ίδιες ασκήσεις όσες φορές χρειαζόταν ώσπου να τις λύσει σωστά. Μετά από ένα χρόνο εξάσκησης μ’ αυτόν τον τρόπο ήταν σε θέση να λύνει εξισώσεις. Στην έκτη Δημοτικού έλυνε ασκήσεις διαφορικού λογισμού και ολοκληρωμάτων. Το ίδιο πρόγραμμα εφάρμοσε ο Kumon και σε παιδιά της γειτονιάς του με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η μέθοδος Kumon ήρθε στη χώρα μας πριν από λίγα χρόνια και αποτελεί ουσιαστικά μια μέθοδο αυτομάθησης, η οποία χρησιμοποιεί ως εργαλείο τα μαθηματικά και απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Η εξάσκηση της αριθμητικής ικανότητας αναπτύσσει και τη γενικότερη προσωπική ικανότητα και αυξάνει το αίσθημα εμπιστοσύνης του παιδιού στον εαυτό του.

Με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί βοηθά το παιδί να αγαπήσει τη μάθηση, να στηριχτεί στις δυνάμεις του και να διαμορφώσει έτσι μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Παράλληλα με τη μάθηση και τη μύηση στη γνώση, το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Η μέθοδος Kumon απευθύνεται σε όλα τα παιδιά από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης όμως έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν εφαρμόζεται από την μικρή τους ηλικία. Εφαρμόζεται σε 46 χώρες και αριθμεί περισσότερα από 4 εκατομμύρια μαθητές. Σήμα κατατεθέν της μεθόδου Kumon είναι η εξατομίκευση.

KumonLearnKids es

Δεν υπάρχει ομοιομορφία στην ύλη ή τον φόρτο εργασίας, αλλά γίνεται μια επιλογή, ανάλογα με τις ικανότητες του κάθε παιδιού για τη διαμόρφωση εξατομικευμένου προγράμματος. Η διαδικασία της μεθόδου Κumon ξεκινά με ένα εξατομικευμένο τεστ αξιολόγησης που αποκαλύπτει το γνωστικό επίπεδο του παιδιού.

Αργότερα, το παιδί ασκείται καθημερινά με φυλλάδια ασκήσεων που αντιστοιχούν στις προσωπικές μαθησιακές του δυνατότητες.Τα φυλλάδια αυτά περιλαμβάνουν πράξεις προσεκτικά διαβαθμισμένης δυσκολίας ώστε το παιδί να περνάει από το εύκολο στο δύσκολο χωρίς πρόβλημα. Η καθημερινή άσκηση διαρκεί μόνο μερικά λεπτά, γεγονός που δεν αντικρούει την αποτελεσματικότητά του.

Μία ή δύο φορές την εβδομάδα το παιδί πηγαίνει στο κέντρο Kumon όπου ο κατάλληλος παιδαγωγός ελέγχει κάθε φορά την πρόοδό του, την αξιολογεί και προγραμματίζει τα επόμενα βήματα προόδου με το ανάλογο μαθησιακό υλικό. Σημαντική είναι η ενθάρρυνση και η υποστήριξη του παιδιού από τους γονείς του και στο σπίτι.

Ουσιαστικά, αν και η μέθοδος βασίζεται στα Μαθηματικά, βοηθά το παιδί γενικότερα να αποκτήσει ικανότητα συγκέντρωσης αλλά και να αναπτύξει θετική στάση απέναντι στη μάθηση.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...