PsychologyNow Team

Γιατί οι χωρισμοί είναι πιο δύσκολοι για τους άνδρες;

Γιατί οι χωρισμοί είναι πιο δύσκολοι για τους άνδρες;

PsychologyNow Team
σκεπτικός άντρας

Όλοι γνωρίζουμε το στερεότυπο: Οι άντρες, βαριούνται τους περιορισμούς της μονογαμίας και της οικογενειακής ζωής και κατ΄επέκταση απορρίπτουν άκαρδα τις συντρόφους τους ή εγκαταλείπουν τις συζύγους τους. Έτσι λοιπόν, ενώ οι άνδρες απολαμβάνουν τις ελευθερίες της εργένικης ζωής, οι πρώην γυναίκες τους ξεσπούν σε λυγμούς και σε μεγάλα μπωλ με σοκολάτα και παγωτό.


Αλλά οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες επιθυμούν τις σχέσεις και το γάμο όσο και οι γυναίκες. Ακόμη περισσότερο, οι γυναίκες μπορεί να είναι εκείνες που θα χωρίσουν πρώτες τους άνδρες. Οι γυναίκες έχουν προχωρήσει σε περισσότερα διαζύγια από τους άνδρες και επίσης υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των φύλων στην οποία ο/η σύζυγος έχει μια εξωσυζυγική σχέση που προηγείται του διαζυγίου. Επιπλέον, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες μπορεί να υποφέρουν λιγότερο μετά το χωρισμό.

Ο γάμος συνδέεται στενά με τη συνολική ευτυχία και των δύο φύλων, εν μέρει επειδή ο γάμος σχετίζεται με την οικονομική ευημερία και καλύτερη υγεία. Αλλά δεν είναι μόνο η συζυγική ευτυχία υψηλότερη στους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες αλλά και η προστατευτική επίδραση στην υγεία του γάμου. Με άλλα λόγια, οι άνδρες μπορεί να είναι πιο ευτυχισμένοι στο γάμο τους από ό,τι οι γυναίκες και μπορούν να έχουν περισσότερα να χάσουν σε ένα διαζύγιο ή χωρισμό σε παράγοντες που σχετίζονται με την ευτυχία και την υγεία.

Κατά τα άλλα, το διαζύγιο συνδέεται με χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία περισσότερο για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες. Αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία δεν είναι ασήμαντες καθώς οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να αναπτύξουν αυτοκτονικές τάσεις και μετά το χωρισμό. Οι γυναίκες απεναντίας μπορεί πραγματικά να έχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία από το χωρισμό. Για παράδειγμα, όταν τα ετερόφυλα ζευγάρια καλούνται να κοιμηθούν χωριστά (όταν δεν μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι ή το ίδιο δωμάτιο), η ποιότητα του ύπνου των γυναικών βελτιώνεται, ενώ η ποιότητα του ύπνου των ανδρών μειώνεται.

Επομένως, γιατί οι χωρισμοί είναι πιο δύσκολοι για τους άνδρες;

Ένα μεγάλο μέρος των αρνητικών επιπτώσεων του διαζυγίου στην υγεία μπορεί να εξηγηθεί από αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ. Οι γυναίκες σύζυγοι ενθαρρύνουν την υγιή συμπεριφορά των συζύγων. Χωρίς αυτή τη θετική επιρροή, οι διαζευγμένοι άνδρες μπορεί γρήγορα να πέσουν σε παλιές, ανθυγιεινές συνήθειες. Επιπλέον, οι άνδρες μπορεί να είναι πιο συναισθηματικά εξαρτώμενοι από τους ερωτικούς συντρόφους τους και έχουν λιγότερες εναλλακτικές πηγές υποστήριξης. Όταν ρωτήθηκαν οι σύζυγοι σε ποιούς θα στραφούν πρώτα αν νιώσουν κατάθλιψη, το 71% των ανδρών επέλεξαν τη σύζυγό τους, ενώ μόνο το 39% των γυναικών επέλεξαν το σύζυγό τους.

Οι παντρεμένες γυναίκες μπορούν να διατηρήσουν ένα πιο διαφοροποιημένο δίκτυο συναισθηματικής υποστήριξης από τους παντρεμένους άνδρες και αυτή η μη-συζυγική υποστήριξη είναι σημαντική κατά τη διάρκεια ενός χωρισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δεν έχουν φίλους ή την οικογένεια τους, αλλά μπορεί να είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με την αναζήτηση ή τη λήψη μη-συζυγικής συναισθηματικής υποστήριξης. Ακόμη, μερικοί ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι οι άνδρες έχουν νευροχημική προδιάθεση να βιώνουν τους χωρισμούς πιο δύσκολα από ό, τι οι γυναίκες και αντιστέκονται να ζητήσουν βοήθεια από φίλους και πολύ περισσότερο από ψυχολόγους.

Ανακάμπτοντας με νέο σύντροφο

Οι διαζευγμένες γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό από ό,τι οι διαζευγμένοι άνδρες να ξαναπαντρευτούν, αλλά βραχυπρόθεσμα, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τους άνδρες από τις γυναίκες να βρουν ένα νέο σύντροφο. Οι ιστοσελίδες γνωριμιών, για παράδειγμα, κυριαρχούνται από ανδρικά προφίλ. Επιπλέον, δεν είναι σαφές αν το ποσοστό των φύλων που ξαναπαντρεύεται οφείλεται στις ευκαιρίες που έχουν (π.χ. οι γυναίκες μπορεί να βρίσκονται σε δυσχερέστη θέση για να ξαναπαντρευτούν) και πόσο οφείλεται στην επιθυμία (οι γυναίκες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες να ξαναπαντρευτούν).

Πολλές γυναίκες, ιδίως οι χήρες, αλλά και διαζευγμένες γυναίκες με παιδιά, δεν θέλουν ένα δεύτερο γάμο. Προηγουμένως, οι έγγαμες γυναίκες συχνά συνδέουν το γάμο με αυξημένες υποχρεώσεις φροντίδας και μειωμένη ελευθερία, ενώ οι άνδρες μπορεί να χάσουν την υλική και συναισθηματική φροντίδα που έλαβαν από τη σύζυγο. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες μπορεί να είναι πιο συναισθηματικά εξαρτημένοι από τις συζύγους τους, κάτι που κάνει το νέο γάμο πιο επιθυμητό. Πράγματι, οι άνδρες με χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικής στήριξης από τους φίλους, είναι εκείνοι που επιθυμούν περισσότερο να συνάψουν ένα νέο γάμο.

Οι χωρισμοί είναι δύσκολοι για όλους

Το άρθρο αυτό δεν γράφηκε για να δηλώσει ότι οι χωρισμοί δεν είναι επίσης δύσκολοι και για τις γυναίκες. Είναι. Και οι δύο διαζευγμένοι, άνδρες και γυναίκες υποφέρουν με φτωχότερη σωματική και συναισθηματική υγεία. Αλλά οι βλαβερές συνέπειες ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες για τους άνδρες και οι άνδρες ενδέχεται να λαμβάνουν λιγότερη υποστήριξη από τους φίλους ή την οικογένεια, εν μέρει επειδή οι άνδρες μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν αυτή την υποστήριξη. Εάν γνωρίζετε κάποιον που έχει πρόσφατα περάσει από έναν χωρισμό, μην υποθέσετε ότι το αντιμετωπίζει εύκολα. Προφανώς, είναι σημαντικό να δώσετε την ίδια βοήθεια στις γυναίκες, αλλά οι γυναίκες μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να αναζητήσουν έναν έμπιστο φίλο ή βοήθεια από ένα ψυχολόγο.


Πηγή: psychologytoday.com

Συγγραφέας: Elizabeth Aura McClintock, Ph.D

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...