Ειρήνη Παναγοπούλου

Chemsex & Ουσίες

Chemsex & Ουσίες

Ειρήνη Παναγοπούλου
άνδρας χρησιμοποιεί ναρκωτικές ουσίες για το σεξ
Image credit: GRAS GRÜN / unsplash.com

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν φάρμακα για διαφορετικούς σκοπούς, ο πιο επιθυμητός είναι να θεραπεύσουν ανεξέλεγκτα συναισθήματα που σχετίζονται με αναμνήσεις ή διαδικασίες σκέψης που μπορεί να γεννηθούν από τραύμα ή δύσκολες συνθήκες ζωής. Όχι αποκλειστικά φυσικά.


Οι ουσίες είναι το «μαγικό» μέσο για να βρει κανείς όλα αυτά που ψάχνει και να ζήσει τη ζωή όσο πιο έντονα μπορεί. Δε μας κάνει επομένως εντύπωση που συχνά η χρήση ουσιών ταυτίζεται με το σεξ!

Τι είναι το Chemsex;

  • Το "Chemsex" είναι ένας όρος που περιγράφει πολιτιστικό φαινόμενο, γνωστό ως "Party 'n Play" (PnP) ή H&H ("High & Horny").
  • Θεωρείται ότι είναι η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται ειδικά για σεξ, από ομοφυλόφιλους κυρίως άνδρες (είναι μερικές από τις μοναδικότητες του ομοφυλοφιλικού σεξ και της ομοφυλοφιλικής κουλτούρας που στην πραγματικότητα καθορίζουν το φαινόμενο chemsex που εμφανίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες).
  • Τα φάρμακα που συνδέονται με το chemsex είναι κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, 3MMC, 4MMCκαι GHB . Αυτά τα φάρμακα αναφέρονται ως "chems", αν και συχνά χρησιμοποιούνται και άλλα, όπως το Viagra, το αλκοόλ, η κοκαΐνη, τα (poppers).

Διαβάστε σχετικά: Μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα στα ζευγάρια. Τι φταίει και τι σημαίνει για τη σχέση;


Προέλευση της λέξης chemsex

Το "Chems" ήταν ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο ψευδώνυμο που χρησιμοποιείται για μεθαμφεταμίνη και GHB / GBL από ομοφυλόφιλους άντρες όταν επικοινωνούσαν τηλεφωνικώς με τους εμπόρους ναρκωτικών τον περασμένο αιώνα. Τα γραπτά μηνύματα και τα κινητά τηλέφωνα ήταν σχετικά νέα και υπήρχε ένας βαθμός παράνοιας σχετικά με το πόσο ιδιωτικές ήταν ή όχι αυτές οι συνομιλίες.

Το GHB ανέπτυξε δημοτικότητα στα γκέι κλαμπ κατά την εποχή εκείνη και ήταν διαθέσιμο προς πώληση σε καταστήματα sex-shop στο Σόχο (Λονδίνο). Μια άλλη έκδοση του φαρμάκου που ονομάζεται «μπλε νιτρικό άλας» ήταν επίσης κοινή εκείνη την εποχή. Η μεθαμφεταμίνη ήταν σχετικά σπάνια και ακριβή στο Λονδίνο.

Ουσίες & αίσθηση;

  • Το αλκοόλ αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία. Η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος που προκαλεί, δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας και ζεστασιάς στο άτομο. Με την αυξανόμενη κατανάλωση μειώνονται οι αναστολές για σεξουαλική επαφή. Αυξάνεται η έλξη για τους άλλους και το ίδιο το άτομο νιώθει πιο ελκυστικό, ενώ μειώνεται το κοινωνικό άγχος και το άγχος επίδοσης.
  • Η χρήση ινδικής κάνναβης (χασίς) ενισχύει τη σεξουαλική ικανοποίηση. Βέβαια, το χασίς δεν αυξάνει από μόνο του τη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση ούτε οδηγεί σε μεγαλύτερα επίπεδα οργασμού. Η ικανοποίηση προκύπτει από την ψυχική χαλάρωση που επιφέρει.
  • Η κοκαΐνη, ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, χαρίζει προσωρινά στο χρήστη ένα αίσθημα ενέργειας, μια ευφορία, που εύκολα μετατρέπεται σε σεξουαλική διέγερση. Τα άτομα αναφέρουν ότι μπορούν να κάνουν σεξ για συνεχόμενες ώρες.
  • Τα «ναρκωτικά των κλαμπ», το MDMA και η έκσταση θεωρείται ότι αυξάνουν τη συναισθηματικότητα/οικειότητα, γεγονός που αποδίδεται στην απελευθέρωση σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Τα άτομα που κάνουν χρήση, βιώνουν μεγάλη σεξουαλική ευχαρίστηση η οποία δεν προκύπτει από τη συνεύρεση καθεαυτή αλλά από τα υψηλά επίπεδα αισθησιασμού και ερωτισμού που νιώθουν.
  • Το GHB/GBL σχετίζεται περισσότερο με την αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας. Ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται στις μέρες μας είναι το chem-sex, που δηλώνει τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών σε σεξουαλικό πλαίσιο. Περιλαμβάνει κάθε συνδυασμό ναρκωτικών που περιέχει μεθαμφεταμίνη, μεφεδρόνη και GHB/GBL ενώ σχετίζεται με αυξημένη σεξουαλική διάθεση και άρση αναστολών. Παρατηρείται σεξουαλική δραστηριότητα παρατεταμένης διάρκειας (ημέρες που το άτομο δεν κοιμάται καθώς οι ουσίες είναι διεγερτικές) και εναλλαγή πολλαπλών σεξουαλικών συντρόφων. Η εφαρμογή του ξεκίνησε από ομοφυλόφιλους άντρες. Στις μέρες μας τα chem-sex drugs είναι φθηνές και εύκολα προσβάσιμες ουσίες, γεγονός που ευνοεί τη διάδοσή τους.
  • Η μεθαμφεταμίνη, αντιθέτως, είναι ένα πολύ διαφορετικό είδος «High». Απελευθερώνει σημαντικά υψηλότερες ποσότητες ντοπαμίνης από ότι άλλα φάρμακα, επηρεάζοντας συχνά την κρίση του ατόμου. Και το κυρίαρχο αποτέλεσμα του φαρμάκου είναι το «ανασταλτικό αποτέλεσμα». Όταν συνδυάζεται με τη νευροχημική κατάσταση της διέγερσης των ανδρών δημιουργεί μια συντριπτική σεξουαλική αναστολή και πρόσβαση σε επιθυμίες και φαντασιώσεις που θα μπορούσαν προηγουμένως να έχουν υποστεί θρησκευτικά, πολιτιστικά ή ψυχολογικά εμπόδια.

Πολλοί περιγράφουν ένα κουτί με σεξουαλικές φαντασιώσεις της Πανδώρας.

Άλλοι περιγράφουν το φάρμακο ως «αφαίρεση φίλτρου» που τους βοήθησε να αξιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ συμπεριφοράς που μπορεί να θεωρηθεί «κατάλληλη» και «ακατάλληλη». Σχεδόν όλοι το χαρακτηρίζουν ως εξαιρετικά ευχάριστο και ανασταλτικό. Σε συνδυασμό με την κακή γνώση για τη μείωση των βλαβών, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Σε συνδυασμό με μια ευάλωτη ψυχολογική υγεία, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής.


Διαβάστε σχετικά: Απεξάρτηση και υποτροπή


Ποιες οι επιπτώσεις;

- Κοκαϊνη: οι αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλικότητα είναι η πιθανότητα εμφάνισης διαταραχής της στύσης, διαταραχές της εκσπερμάτισης στους άνδρες, αλλά και του οργασμού στις γυναίκες. Όσον αφορά τις συνέπειες στην ψυχική υγεία του ατόμου η ουσία αυτή ενοχοποιείται για αγχώδη διαταραχή, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και ψύχωση, με κυρίαρχη την παρανοϊκή σχιζοφρένεια.

- Ψευδαισθησιογόνα (LSD, magic mushrooms κ.ά.): Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε ότι κάποιος έφηβος ή νέος κατέληξε στο νοσοκομείο σε κώμα ακόμη και από την πρώτη φορά που δοκίμασε την ουσία. Οι επιδράσεις, εκτός από το κεντρικό νευρικό σύστημα, επηρεάζουν το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα δημιουργώντας υπέρταση, ταχυπαλμία, υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κ.ά. Σχετικά με την ψυχική υγεία, οι παραπάνω ουσίες μπορεί να προκαλέσουν από κρίσεις πανικού, φοβίες, γενικευμένο άγχος, αίσθημα αποπροσωποποίησης μέχρι και την εμφάνιση ψύχωσης.

- Ηρωίνη: ποικίλες σωματικές επιπτώσεις, όπως είναι οι διαταραχές της αναπνοής, τα καρδιολογικά προβλήματα, η ξηροστομία, η απόφραξη φλεβών, οι ορμονικές διαταραχές κ.ά. Στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, κυρίαρχη είναι η διαταραχή της διέγερσης, με δυσκολία του άνδρα να αποκτήσει αλλά και να διατηρήσει στύση, διαταραχές της εκσπερμάτισης κ.ά.

- Ινδική κάνναβη (ή χασίς): Οι αρνητικές επιδράσεις στη σεξουαλικότητα είναι ποικίλες. Οι συστηματικοί χρήστες της ινδικής κάνναβης υποφέρουν από μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Επίσης, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας και διαταραχή των ορμονών, όπως είναι η τεστοστερόνη. Ακόμη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εκσπερμάτιση και την ανδρική γονιμότητα μειώνοντας την ποιότητα του σπέρματος. Οι συνέπειες στην ψυχική υγεία: εμφάνιση αγχώδους διαταραχής, κατάθλιψης και ψύχωσης και το άτομο να χρειαστεί μακρόχρονη ψυχιατρική παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή.

Να θυμάσαι: αναζητάς την ευτυχία, όμως τα ναρκωτικά ενώ μπορούν σε λίγα μόλις λεπτά να σε μεταμορφώσουν και να βιώσεις στιγμές ευχαρίστησης, αναστέλλοντας το αίσθημα κορεσμού στο σεξ, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι ευτυχισμένος - Στην πραγματικότητα αυτό το συναίσθημα είναι ψεύτικο. Η «ευτυχία» από την επίδραση των ουσιών μετά από κάποια ώρα περνάει και τη διαδέχεται μια μεγάλη προσδοκία να την ξαναζήσεις. Αποτέλεσμα; Και άλλες ουσίες, περισσότερες αυτή τη φορά.

Όλοι στρέφονται στις ουσίες έχοντας την πεποίθηση ότι μπορούν να έχουν τον έλεγχο. Άλλοι τα καταφέρνουν, άλλοι όμως χάνουν τα πάντα ως και τη ζωή τους.


Βιβλιογραφία;

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...