PsychologyNow Team

Η συχνότητα της ερωτικής επαφής δεν φέρνει την ευτυχία στη σχέση

Η συχνότητα της ερωτικής επαφής δεν φέρνει την ευτυχία στη σχέση

PsychologyNow Team

H συχνότητα της ερωτικής επαφής δεν είναι ο παράγοντας που φέρνει την ευτυχία στο ζευγάρι, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από την “Society for Personality and Social Psychology”.


«Αν και θεωρείται ότι η πιο συχνή ερωτική επαφή συνδέεται με μεγαλύτερη ευτυχία στη σχέση, αυτή η σύνδεση δεν παρουσίασε σημαντικά αποτελέσματα όταν η συχνότητα της ερωτικής επαφής ήταν μεγαλύτερη από μία φορά την εβδομάδα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Amy Muise. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί μια σχέση εγγύτητας με το σύντροφό σας, αλλά δεν χρειάζεται να έχετε καθημερινή ερωτική επαφή όσο φροντίζετε για την εγγύτητα στη σχέση».

Μύθος ότι η αυξημένη συχνότητα ερωτικής επαφής οδηγεί στην ευτυχία

Ορισμένες προηγούμενες μελέτες, καθώς και μια πληθώρα από άρθρα και βιβλία αυτοβοήθειας, ισχυρίζονται ότι η αυξημένη συχνότητα ερωτικής επαφής, ισούται με περισσότερη ευτυχία. Αλλά αυτή η μελέτη, που βασίζεται σε έρευνες που συγκεντρώθηκαν σε πάνω από 30.000 Αμερικανούς, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, είναι η πρώτη που βρήκε ότι η σύνδεση αυτή δεν υφίσταται, όταν τα ζευγάρια αναφέρουν ότι έχουν ερωτική επαφή περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί για να προσδιορίσει τη διαδικασία συνάφειας, οπότε δεν μας λέει αν η ερωτική επαφή μέχρι μία φορά την εβδομάδα κάνει πιο ευτυχισμένα τα ζευγάρια ή το να βρίσκονται σε μια ευτυχισμένη σχέση, κάνει τους συντρόφους να έχουν πιο συχνές ερωτικές επαφές (έως μία φορά την εβδομάδα).

«Επιπλέον, αυτά τα ευρήματα αφορούσαν συγκεκριμένα τους ανθρώπους σε συντροφικές σχέσεις και στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε σχέση μεταξύ της συχνότητας ερωτικής επαφής και της ευημερίας για τους ανθρώπους που είναι εργένηδες», είπε η Muise, Κοινωνική Ψυχολόγος και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Είναι πιθανό ότι για τον εργένη, η σχέση μεταξύ ερωτικής επαφής και ευτυχίας να εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, όπως το πλαίσιο της σχέσης στην οποία συμβαίνει η ερωτική επαφή και το πόσο άνετα νιώθει να βρίσκεται ερωτικά εκτός σχέσης. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “Social Psychological and Personality TScience”, είναι οι πλέον αντιπροσωπευτικές των παντρεμένων ζευγαριών ή εκείνων που βρίσκονταν σε σχέση.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις της έρευνας από περισσότερους από 25.000 Αμερικανούς (11.285 άνδρες, 14.225 γυναίκες), οι οποίοι πήραν μέρος στη Γενική Κοινωνική Έρευνα από το 1989 έως το 2012, για τη συχνότητα ερωτικής επαφής και τη γενική ευτυχία. Η έρευνα, που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, έχει εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κοινωνιολογικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των απόψεων σχετικά με τις φυλετικές σχέσεις, τη θρησκεία και το σεξ.

Για τα ζευγάρια, η ευτυχία έτεινε να αυξάνεται με τη μεγαλύτερη συχνότητα ερωτικής επαφής, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον όταν τα ζευγάρια έχουν ερωτικές επαφές περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Η μελέτη αυτή και άλλες προηγούμενες μελέτες αναφέρουν ότι τα ζευγάρια με σταθερή σχέση, τείνουν να έχουν ερωτική επαφή περίπου μία φορά την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

Παρά τα κοινά στερεότυπα που θέλουν τους άνδρες να θέλουν περισσότερο σεξ και τους ηλικιωμένους να κάνουν λιγότερο σεξ, δεν υπήρχε διαφορά στα πορίσματα με βάση το φύλο, την ηλικία ή το χρονικό εύρος της σχέσης. «Τα ευρήματά μας ήταν συνεπή για άνδρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους και τα ζευγάρια που ήταν παντρεμένα για μερικά χρόνια ή δεκαετίες», δήλωσε η Muise.

Μια άλλη μελέτη της ίδιας ομάδας, ανέλυσε τα αποτελέσματα της έρευνας που είχαν συγκεντρωθεί σε τρία χρονικά σημεία κατα τη διάρκεια 14 ετών, από περισσότερα από 2.400 παντρεμένα ζευγάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν παρουσιάστηκε ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ της ερωτικής συχνότητας και της συνολικής ικανοποίησης από τη ζωή, αλλά τα ζευγάρια ανέφεραν να νιώθουν πιο ικανοποιημένα από τις σχέσεις τους, όσο η ερωτική συχνότητα αυξανόταν μέχρι και μία φορά την εβδομάδα, χωρίς να αναφέρουν μεγαλύτερα αισθητά οφέλη αν είχαν συχνότερη ερωτική επαφή πέραν αυτής.

«Τα ευρήματα της μελέτης δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη ότι τα ζευγάρια θα πρέπει να επιδιώξουν αυξημένη ή μειωμένη συχνότητα ερωτικής επαφής για την επίτευξη του εβδομαδιαίου μέσου όρου, αλλά ότι χρειάζεται να συζητήσουν εάν οι σεξουαλικές τους ανάγκες ικανοποιούνται», συμπλήρωσε η Muise.

«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί μια στενή σχέση με το σύντροφό σας χωρίς να ασκείται υπερβολική πίεση για να βρεθείτε ερωτικά όσο πιο συχνά γίνεται», κατέληξε.

 

the therapy network logo

 

Επισκεφθείτε το TherapyNetwork.eu και παρακολουθήστε επιμορφωτικές συνεδρίες με τους πιο γνωστούς θεραπευτές να διδάσκουν την τέχνη της ψυχοθεραπείας.

 


Πηγή: medixalxpress.com

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...