PsychologyNow Team

Η Αυστραλία αντιμετωπίζει το αυξανόμενο πρόβλημα της μοναξιάς και της απομόνωσης

Η Αυστραλία αντιμετωπίζει το αυξανόμενο πρόβλημα της μοναξιάς και της απομόνωσης

PsychologyNow Team

Ένα νέο πρόγραμμα παρέμβασης εφαρμόζεται στην Αυστραλία το οποίο στοχεύει στον περιορισμό των σοβαρών συνεπειών στην υγεία, που προκαλούνται από τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση.


Το πρόγραμμα το οποίο ονομάζεται The Ways to Wellness Social Isolation Project εφαρμόζει την «κοινωνική συνταγογράφηση», όπου όλοι οι επωφελούμενοι απευθύνονται σε ένα πρόσωπο διασύνδεσης και συμμετέχουν σε ομαδικά προγράμματα μέσα στην κοινότητα.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής του προγράμματος και καθηγήτρια Ψυχολογίας Dr. Genevieve Dingle, το πρόγραμμα αποβλέπει στον περιορισμό των σοβαρών συνεπειών στην υγεία, που προκαλούνται από τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση.

Η μοναξιά έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία, συνδέεται με την κακή ψυχική υγεία και τον αυξανόμενο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νόσων, εγκεφαλικών επεισοδίων και πρόωρου θανάτου. Η κοινωνική απομόνωση, αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την υγεία από ό,τι το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018 στην Αυστραλία, το 50% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι ένιωθε μοναξιά καθ’ όλη την εβδομάδα που διήρκησε η έρευνα. Σχεδόν το ένα τέταρτο κατέγραψε ότι σπάνια νιώθει ότι είναι μέλος μίας παρέας φίλων, ενώ τα τρία τέταρτα ανέφεραν ότι ποτέ ή ίσως και σπάνια έχουν ένα γείτονα με τον οποίο μπορούν να μιλήσουν. Η έρευνα ανέδειξε ότι η μοναξιά επηρεάζει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και κοινωνικής προέλευσης.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας αλλά και θα αποφορτίσει το σύστημα υγείας, καθώς οι περισσότεροι γενικοί παθολόγοι δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τους λεγόμενους «συχνούς επισκέπτες», δηλαδή το 10% των ασθενών που αντιπροσωπεύουν το 50% των ραντεβού τους.

Οι παθολόγοι αποτελούν για τους «συχνούς επισκέπτες» μια από τις ελάχιστες διεξόδους επικοινωνίας και σύνδεσης με ανθρώπους που τους ακούνε και προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Αυτή η κοινωνική προσέγγιση έχει την προοπτική να ελαφρύνει την πίεση που υπάρχει στο σύστημα υγείας και παράλληλα να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες των ατόμων.

Το πρόγραμμα The Ways to Wellness Social Isolation Project έλαβε χρηματοδότηση $100.000 και $200.000 για 12 μήνες από την Πολιτεία του Κουίνσλαντ και την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντίστοιχα. Οι παθολόγοι θα παραπέμπουν τους συμμετέχοντες στην αρμόδια του κοινοτικού κέντρου, η οποία θα συζητάει μαζί τους για τους στόχους αναφορικά με την υγεία και την ευεξία τους και θα προσαρμόζει τις δραστηριότητες των ομάδων ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μαθήματα τέχνης, τραγουδιού και άσκησης. Μία ομάδα ερευνητών, θα εξετάσει τα αποτελέσματα της παρέμβασης και θα αναλάβει να διαμορφώσει ένα ανάλογο πρόγραμμα, το οποίο θα μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές περιοχές της Αυστραλίας.


glykeriaapos

 

Πηγή: uq.edu.au
Απόδοση: Γλυκερία Αποστολοπούλου, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...