PsychologyNow Team

Η επιδημία της μοναξιάς απειλεί τη μακροβιότητα

Η επιδημία της μοναξιάς απειλεί τη μακροβιότητα

PsychologyNow Team
άντρας με κοστούμι και γυαλιά κάθεται μόνος του σε έναν καναπέ που βρίσκεται στην έρημο

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η κατάλληλη ιατρική φροντίδα αποτελούν βασικούς παράγοντες για την εξασφάλιση της μακροβιότητας.


Πλέον, έρευνες από το Brigham Young University δείχνουν ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση είναι εξίσου απειλητικές για τη μακροζωία, όσο και η παχυσαρκία.

Το γεγονός ότι οι παραπάνω καταστάσεις συγκρίνονται με την παχυσαρκία, λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από τη δημόσια υγεία, δήλωσε η Julianne Holt-Lunstad, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Πρέπει να αρχίσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στις κοινωνικές μας σχέσεις.

 

Οι ερευνητές λένε πως η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση μπορεί να φαίνονται πολύ διαφορετικές. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να περιβάλλεται από πολλούς ανθρώπους, αλλά να εξακολουθεί να αισθάνεται μόνος. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να απομονώνονται, επειδή προτιμούν να είναι μόνοι.

 

Η επίδραση στην μακροζωία, ωστόσο, είναι λίγο-πολύ η ίδια και για τα δύο αυτά σενάρια. Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, η συσχέτιση μεταξύ της μοναξιάς και του κινδύνου θνησιμότητας είναι μεγαλύτερη στους νέους σε σύγκριση με τους υπερήλικες.

Παρά το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να μείνουν μόνοι και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας, η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση προβλέπουν πρόωρο θάνατο σε πληθυσμό κάτω των 65 χρόνων.

Όχι μόνο βρισκόμαστε στο υψηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό της μοναχικής ζωής σε ολόκληρη τον αιώνα, αλλά είμαστε στα υψηλότερα καταγεγραμμένα ποσοστά σε όλη την πλανητική ιστορία, είπε ο Tim Smith, συγγραφέας της μελέτης. Με τέτοια άνοδο στη μοναξιά, προβλέπεται μια πιθανή επιδημία μοναξιάς στο μέλλον.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από διάφορες μελέτες για την υγεία. Συνολικά, το δείγμα περιελάμβανε περισσότερους από τρία εκατομμύρια συμμετέχοντες από μελέτες σχετικές με τη μοναξιά, την κοινωνική απομόνωση, και τη μοναχική διαβίωση.

Όταν οι ερευνητές μελέτησαν μεταβλητές όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η ηλικία, το φύλο, και προ-υπάρχουσες καταστάσεις υγείας, διαπίστωσαν ότι η απουσία ή η παρουσία της κοινωνικής στήριξης έχει σοβαρότατη επίδραση στην υγεία. Αυτό σημαίνει πως η έλλειψη κοινωνικών επαφών παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο, όπως και η ύπαρξη σχέσεων παρέχει μια θετική επίδραση στην υγεία.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Perspectives on Psychological Science”.

Προηγούμενη έρευνα από τους συγγραφείς τοποθετεί τον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από  μοναξιά, στην ίδια κατηγορία με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα μαζί με αλκοολισμό.

Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι όχι μόνο ο κίνδυνος για τη θνησιμότητα είναι στην ίδια κατηγορία με γνωστούς παράγοντες κινδύνου, αλλά ξεπερνά επίσης κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Στην ουσία, η μελέτη υποστηρίζει πως όσο πιο θετική ψυχολογία έχουμε, τόσο καλύτερα είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε, όχι μόνο συναισθηματικά αλλά και σωματικά, είπε ο Smith.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που βοηθούν να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της μοναξιάς. Με την ανάπτυξη του διαδικτύου, οι άνθρωποι μπορούν να κρατήσουν επαφή με άλλους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά. Ωστόσο, η επιπολαιότητα ορισμένων διαδικτυακών εμπειριών ενδέχεται να μειώσει το συναισθηματικό πλαίσιο και το βάθος μιας σχέσης.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική χρήση γραπτών μηνυμάτων, για παράδειγμα, μπορεί να βλάψει πραγματικά μια ρομαντική σχέση. Οι συντάκτες της εν λόγω μελέτης ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η ανταλλαγή υποστηρικτικών μηνυμάτων σε ένα κείμενο είναι καθολικά ευεργετική.


Πηγή: Brigham Young University/EurekAlert

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Ετικέτες: μοναξιά
Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...