PsychologyNow Team

Πώς να αναγνωρίσεις τη χειραγώγηση και να την αποφύγεις

Πώς να αναγνωρίσεις τη χειραγώγηση και να την αποφύγεις

PsychologyNow Team
γυναίκα ξεκινά να αναγνωρίζει τη χειραγώγηση και να την αποφεύγει
Image credit: Liza Summer / pexels.com

Η διάκριση της χειραγώγησης μπορεί να σε γλιτώσει μακροπρόθεσμα από τον πόνο. Δώσε προσοχή στα σημάδια που υποδεικνύουν ότι κάποιος προσπαθεί να σε χειραγωγήσει.


Οι άνθρωποι μαθαίνουν μέσω της ανάπτυξης και των κοινωνικών εμπειριών πώς να χειραγωγούν τους άλλους ανθρώπους και το περιβάλλον τους. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν τι λειτουργεί και τι όχι για να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες. Με τον ίδιο τρόπο, ως ενήλικες, μαθαίνουμε μέσω της επανάληψης, της δοκιμής και της πλάνης και γενικά μέσω της εμπειρίας πώς οι πράξεις μας επηρεάζουν τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε.

Δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιοι άνθρωποι γίνονται ειδικοί στη χειραγώγηση, χρησιμοποιώντας αυτά τα ίδια μαθήματα που παίρνουμε όλοι μέσω των εμπειριών μας, για να χτίσουν ένα ρεπερτόριο τρόπων με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους άλλους για να πετύχουν αυτό που θέλουν. Οι απώλειες αυτών των συμπεριφορών καταλήγουν να είναι άνθρωποι και σχέσεις. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζεις τη χειραγώγηση όταν πρωτοεμφανίζεται μπορείς να αποφύγεις να γίνεις θύμα της.

Πολύ καλό για να είναι αληθινό

Αν κάποιος φαίνεται πολύ καλός για να είναι αληθινός, τότε μάλλον είναι. Οι χειριστικοί άνθρωποι συχνά υπερτονίζουν και βασίζονται υπερβολικά στη φήμη τους – είναι πάντα σπουδαία άτομα, που θέλουν να βοηθούν τους άλλους, να σώζουν τους πληγωμένους και να αναγνωρίζονται για τα επιτεύγματά τους. Θα διαφημίσουν τις προσωπικές θυσίες τους σε όλους τους πρόθυμους ακροατές, και το κλειδί του κινήτρου τους είναι η έντονη προσοχή για αυτά που έχουν κάνει.

Η αυτοθυσία είναι απλώς ένα κάλυμμα για τους χειριστικούς ανθρώπους. Συχνά, χρησιμοποιείται ως μηχανισμός για να κερδίζουν την εμπιστοσύνη, και τους βοηθά να αναγνωρίζουν πιθανά θύματα. Αν βρίσκεσαι σε κατάσταση όπου θέλεις να σωθείς και πιστεύεις εύκολα στην ιδέα ενός ανθρώπινου σωτήρα, που είναι πρόθυμος να τα αφήσει όλα για να σε βοηθήσει, θα είσαι πιο εύκολο θύμα από κάποιον με πιο πεσιμιστική οπτική.   

Με την ίδια λογική, αν κάποιος σε ξαφνιάζει συνεχώς με την ικανότητά του να μαντεύει αυτό που θέλεις ή χρειάζεσαι, τα προειδοποιητικά σημάδια έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται. Οι αυθεντικές σχέσεις απαιτούν χρόνο για να χτιστεί εμπιστοσύνη και να γνωριστεί ο ένας με τον άλλο.

Οι χειριστικοί άνθρωποι χρειάζονται να προσπεράσουν αυτό το στάδιο, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο να αποκαλυφθούν πριν ο άλλος «κολλήσει». Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνουν αυτό είναι να μάθουν γρήγορα τι μπορεί να σε εντυπωσιάσει και να το εκμεταλλευτούν όσο γίνεται.

Καλοί εναντίον κακών

Έχεις βρεθεί ποτέ σε συζήτηση όπου κάποιος λατρεύει να μιλάει για τους υπέροχους ανθρώπους που έχει βοηθήσει ή έχει επηρεαστεί από αυτούς, με εξαίρεση αυτό το ένα άτομο που τον αδίκησε με κάποιο τρόπο χρόνια πριν; Οι χειριστικοί άνθρωποι πάντα βρίσκουν τρόπο να πετάξουν στην κουβέντα ζουμερές λεπτομέρειες για το πώς έχουν πληγωθεί, παρά τις προσπάθειές τους να είναι άψογοι, και τις περισσότερες φορές, αυτό παίρνει τη μορφή ασπρόμαυρου τρόπου σκέψης.

Αν βρεθείς να νιώθεις άβολα ακούγοντας κάποιον να μην μπορεί να ξεπεράσει παλιές αδικίες, και η συζήτηση μοιάζει μεροληπτική υπέρ του ομιλητή, ίσως είναι καλό να κάνεις ένα βήμα πίσω.

Σε αντίθεση με τους χειριστικούς ανθρώπους, οι περισσότεροι μπορούν να αναγνωρίσουν τον δικό τους ρόλο σε παλιές καταστάσεις που τους πλήγωσαν – και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μοιραστούν αυτές τις ιστορίες μέχρι η σχέση σας να έχει φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο οικειότητας, ενώ οι χειριστικοί τείνουν να χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο για να συνδεθούν από την αρχή.

Το φαινόμενο του χαμαιλέοντα

Οι ειδικοί στη χειραγώγηση μπορούν να κάνουν τον εαυτό τους να ταιριάξει σε κάθε κατάσταση και συζήτηση. Άνθρωποι που έχουν επιβιώσει από σχέσεις με χειριστικούς συντρόφους συχνά σοκάρονται όταν ανακαλύπτουν ότι η «σύνδεσή» τους με το άλλο άτομο ήταν φανταστική. Κανείς δεν ξέρει πώς να δημιουργήσει ομοιότητες όπως ένα χειριστικό άτομο – και εύκολα αλλάζουν τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά τους για να ταιριάξουν με τον εκάστοτε περίγυρο.

Οι ειδικοί στη χειραγώγηση που προσπαθούν να σε κερδίσουν, μπορούν να είναι πολύ πειστικοί όταν μοιράζονται τον ενθουσιασμό τους για τα κοινά σας ενδιαφέροντα.

Ένα από τα τεχνάσματα του χειριστικού ανθρώπου είναι να σε κάνει να πιστέψεις ότι κρατάς το κλειδί για τα όνειρά του. Μπορεί να είναι ικανοποιητικό στην αρχή να σε εκτιμούν και να σε θαυμάζουν, αλλά στα χέρια ενός χειριστικού ανθρώπου, αυτό θα γίνει γρήγορα ένα εργαλείο για να σε χρησιμοποιήσει.


Διαβάστε σχετικά: Κακοποίηση: Η μεταψυχολογία του θύματος και του θύτη


Συνδέσεις

Οι άνθρωποι που έχουν ως τελικό σκοπό να παίρνουν αυτό που θέλουν από τους άλλους είναι ειδικοί στο να οικοδομούν άμεσες συνδέσεις. Φαίνονται συμπαθείς, εύκολοι στην επικοινωνία, προσγειωμένοι. Τους αρέσει να αρχίζουν συζητήσεις με αγνώστους, ειδικά σε περιπτώσεις που θα τονώσουν το εγώ τους ή θα ενισχύσουν την εικόνα που προσπαθούν να χτίσουν εκείνη τη στιγμή.

Όταν πιαστείς στο δίχτυ γοητείας ενός χειριστικού ανθρώπου, είναι δύσκολο να αποδεσμευτείς και να δεις τι συμβαίνει πριν να είναι αργά. Οι ειδικοί στη χειραγώγηση μπορούν να σε παρασύρουν σε συμπεριφορές που ποτέ δεν θα φανταζόσουν. Μπορεί να σου ζητήσουν να είσαι μάρτυρας κατά κάποιο τρόπο του πόσο σπουδαία άτομα είναι ή να σε χρησιμοποιήσουν για να προωθήσουν τον εαυτό τους.

Όταν μια αρχική συνομιλία καθοδηγείται διακριτικά με τρόπο που προσπαθεί να σε πείσει για τις εκπληκτικές ιδιότητες του άλλου προσώπου, είναι μια καλή στιγμή για να αναλύσεις τα συναισθήματά σου και να αναγνωρίσεις πιθανά προειδοποιητικά σημάδια.

Όταν εκτεθείς σε έναν ειδικό στη χειραγώγηση, η εμπιστοσύνη σου στους άλλους ανθρώπους θα κλονιστεί. Αν και, σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να σε προστατέψει, μπορεί επίσης να σε κάνει πιο επιρρεπή σε αχρείαστο πόνο και δυσκολίες στις σχέσεις σου. Η εξάσκηση στην πρόληψη από τη χειραγώγηση είναι ένα σημαντικό βήμα για να αποφύγουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της.  


Ism Tsox
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...