Ελευθερία-Έρη Κεχαγιά

Θέλετε έναν ευτυχισμένο γάμο;

Θέλετε έναν ευτυχισμένο γάμο;

Ελευθερία-Έρη Κεχαγιά
ένα ευτυχισμένο νιόπαντρο ζευγάρι κάθεται στην κοίτη ενός ποταμού

Θέλετε έναν ευτυχισμένο γάμο; Ποιοι είναι οι χρυσοί κανόνες για να τον επιτύχετε; Συμβουλές που όλα τα ζευγάρια πρέπει να έχουν υπόψη τους!

Ένας χρήσιμος οδηγός, απόσταγμα της θεραπευτικής και συμβουλευτικής δουλειάς μου, μέσα στο πέρασμα των δύο δεκαετιών και πλέον, που εργάζομαι με ζευγάρια.


Ποιοι είναι οι κανόνες για έναν πραγματικά ευτυχισμένο γάμο;

Η απάντηση είναι ότι σε απόλυτους όρους, δεν υπάρχουν κανόνες. Περισσότερο αναφέρουμε οδηγίες που ως κοινωνικοί επιστήμονες έχουμε διαπιστώσει ότι καλλιεργούν μία υγιή συμπεριφορά ανάμεσα στο ζευγάρι και κατ’ επέκταση εξελίσσουν θετικά τη σχέση μεταξύ του.

Γιατί δεν υπάρχουν κανόνες; Επειδή αυτό που λειτουργεί για ένα ζευγάρι μπορεί να μην ταιριάζει σε ένα άλλο. Όλα εξαρτώνται.

Ένα πράγμα παραμένει ωστόσο αδιαμφισβήτητο και σταθερό: – τα ζευγάρια πρέπει να γνωρίζουν ή να μάθουν τι λειτουργεί γι αυτά – και να εκδηλώνουν ειλικρινή πρόθεση για την απομάκρυνση των κακών συνηθειών ένθεν και ένθεν, που μπορούν να βυθίζουν τη σχέση τους.

Οι πιο ευτυχισμένοι γάμοι, δεν είναι ευτυχισμένοι όλη την ώρα!

Ο γάμος απαιτεί ευελιξία και ρέουσες καταστάσεις, επικοινωνία, εξέλιξη, περιέργεια και μια συμφωνία και από τους δύο εταίρους: να κάνουν συνεχώς δουλειά να επιδιώκουν την αυτοβελτίωσή τους πρωτίστως, για να βοηθούν τη σχέση να αναπροσαρμόζεται συνεχώς και να ευδοκιμεί.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις συμβουλές γάμου, είναι μια καλή αρχή! Θυμηθείτε τη δέσμευσή σας! Φροντίδα, Έγνοια, Αγάπη, Σεβασμός, Όρια.

Η ζωή, βρίσκει έναν τρόπο να επιβαρύνει τον κάθε σύντροφο από εσάς, με πολλά διαφορετικά εμπόδια. Η πολυάσχολη, πολύπλοκη και απρόβλεπτη φύση των ανθρώπων, μπορεί να συγκαλύψει ένα πολύ σημαντικό γεγονός: ότι οι σύντροφοι βρίσκεστε σε αυτό μαζί – από κοινού. Και οι δύο υπογράψατε να οδηγείτε μαζί, σε ό, τι έρχεται στο δρόμο σας. Και το οικοδόμημα που έχετε χτίσει διανύοντας αυτή τη διαδρομή, πρέπει πάντα να είναι υψηλότερα όλων στο νου σας – και να το διατηρείτε έτσι.

Όταν υπάρχει το θεμέλιο της φροντίδας, της έγνοιας, της αγάπης, του σεβασμού, τότε μπορείτε να έχετε εμπιστοσύνη ότι ανά πάσα στιγμή, θα ξεπεράσετε οποιεσδήποτε δυσκολίες αντιμετωπίζετε.

Δέσμευση σημαίνει ότι μπορείτε να τοποθετήσετε απαλά το κεφάλι σας στον ώμο του συντρόφου σας επειδή γνωρίζετε, ότι είναι εκεί για σας όταν είστε ευάλωτοι ή απλά κουρασμένοι.

Υποθέστε το καλύτερο ο ένας για τον άλλον! Είναι σημαντικό να καταλάβετε, ότι, σε ό,τι συμβαίνει, ο σύζυγός σας ή σύντροφός σας, πιθανότατα εννοούσε ή προσδοκούσε, το καλύτερο. Ακόμα κι αν σας απογοητεύσει με κάτι απαίσιο, οι προθέσεις του, με βάση το σκεπτικό του, ήταν αγαθές. Μπορείτε να υποθέσετε τα χειρότερα βέβαια προτάσσοντας την αρνητική σκέψη για τις προθέσεις του. Που θα οδηγήσει όμως αυτό;

Για αυτό θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να διατηρήσετε τη θετική σας σκέψη, ότι ο σύντροφός σας – όσο και αν είναι ελαττωματικός και εκνευριστικός – φαίνεται να θεωρούσε ότι θα ‘φερνε τα καλύτερα αποτελέσματα με τον τρόπο που ενήργησε κι καθόλου αυτό το τελικό απογοητευτικό αποτέλεσμα που βιώνετε.

Αν υποθέσετε ότι ο σύντροφός σας, κάνει το καλύτερό του για εσάς, είναι λιγότερο πιθανό να βιώσετε κατηγορώ Και απογοήτευση.

Είναι απαραίτητο όμως, εφόσον θέλετε και έχετε στο μυαλό σας, και οι δύο, το καλύτερο για τα συμφέροντα ο ένας για τον άλλον, να υπάρξει μια ενεργός δέσμευση και από τους δύο σας, για την επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν.

Θυμηθείτε ότι το καλύτερο δε σημαίνει τελειότητα. Σημαίνει ότι δίνετε στην κατάσταση, ό,τι καλύτερο μπορείτε εκείνη τη στιγμή.


Διαβάστε σχετικά: Ο φόβος του γάμου. Θα το ξεπεράσω;


Μην σταματήσετε ποτέ να προσπαθείτε.

Η ευτυχία μπορεί να είναι ένα είδος παγίδας, επειδή συνήθως έρχεται με σύντομες εκρήξεις. Είναι σα να βλέπετε ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου με διαρκές σκορ. Είναι υπέροχο μεν, για ένα τέταρτο, μετά όμως γίνεται έως και βαρετό. Πρέπει να αγωνιστείτε για την επίτευξη της ευχαρίστησης, η οποία είναι μια συνεχής αέναη διαδικασία του νου.

Το οξύμωρο είναι, ότι η ευτυχία έρχεται με την πίεση!

Το αναπόφευκτο κομμάτι είναι μόνο η δέσμευση να προσπαθείτε. Να κάνετε πράγματα… όπως να είστε γενναιόδωροι, να δείχνετε εκτίμηση και να λέτε ευχαριστώ, περισσότερο από ότι πιθανώς ήδη κάνετε.

Επικοινωνήστε με Ειλικρινή σεβασμό

Η καλή επικοινωνία είναι η ραχοκοκαλιά οποιασδήποτε σχέσης. Όχι, δε χρειάζεται να ενεργείτε όπως αυτή η «ιδιαίτερη φυλή ζευγαριών» όπου αναφέρουν ότι δεν αμφισβητεί ποτέ ο ένας τον άλλον, δε λογοφέρουν ποτέ, ή δε σπάει ποτέ ο ένας τα νεύρα του άλλου.

Αντίθετα, τα ζευγάρια πρέπει να υποστηρίζουν έντονα τα ζητήματα που απασχολούν το κάθε μέλος, χωρίς όμως να παίρνουν αμυντική στάση, ή να επιτίθενται, «σκάβοντας» εφ’ όλης της ύλης στο παρελθόν, προκειμένου να «ρίξουν» στο πρόσωπο του άλλου κατηγόριες και «σκουπίδια», απορρίπτοντας την εμπειρία του συντρόφου τους, ή υιοθετώντας οποιαδήποτε άλλη τέτοια καυστική συνήθεια.

Παραμείνετε ευέλικτοι

Η ζωή δημιουργεί πολλές προσδοκίες στον καθένα, ανάλογα με τις εσωτερικές ανικανοποίητες ανάγκες που φέρει ο καθένας και τους ανοιχτούς λογαριασμούς του. Είναι κατά συνέπεια σημαντικό για τους συντρόφους, να κατανοήσουν και να προβλέψουν, ότι εντάξει, δε μπορούν να περιμένουν όλα όσα φαντάζονταν ή θα ήθελαν – αλλά και ότι θα πρέπει να αντιδρούν με ευελιξία.

Τα απροσδόκητα γεγονότα, οι δαπάνες, οι απώλειες και οι διάφορες καταστάσεις, καταλήγουν σε σχέσεις. Εάν είμαστε πάρα πολύ άκαμπτοι, δε μπορούμε να αγκαλιάσουμε ή να μεταβολίσουμε αυτά που μπορεί να φέρει το απροσδόκητο. Η ικανότητα ενός ζευγαριού να «πηγαίνει με τη ροή» – ειδικά όταν είναι δραματικά διαφορετική από αυτή που περίμενε – του δίνει την ευκαιρία να μάθει νέες δεξιότητες, και το πιο σημαντικό, να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον με τρόπους που δε θα είχαν ξαναγνωρίσει.

Η περιέργεια σώζει τα ζευγάρια

Η ανάπτυξη, ως ζευγάρι, απαιτεί να έχουν οι σύντροφοι, περιέργεια. Το να διαθέτουν και οι δύο μαζί μία περιέργεια, μπορεί να έχει οδηγήσει σε εμπειρίες μάθησης που ενισχύουν τη σχέση του ζευγαριού. Οι δύσκολες καταστάσεις ή οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ζευγάρι, μπορούν να γίνουν ευκαιρίες να μάθετε ο καθένας περισσότερα για τον εαυτό του και για τον άλλον, μέσα από αυτά που σας δυσκολεύουν. Και θα αναπτυχθείτε μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Με αυτό τον τρόπο θα νιώθετε υπερηφάνεια για τους εαυτούς σας και για τον άλλον, για το πως καταφέρατε να φθάσετε με επιτυχία στην απέναντι όχθη, σε έναν ευτυχισμένο γάμο!

Ο σύντροφός σας θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου – αφού κανένας μας δε μένει απολύτως ίδιος και κάθε μέρα, κάθε λεπτό, είμαστε διαφορετικοί… Έτσι η περιέργεια που μοιράζεστε – δηλαδή το να παρακολουθείτε τις αλλαγές ο ένας στον άλλον – θα σας επιτρέψει να προσδιορίσετε τους τρόπους που έχετε αλλάξει κι εσείς οι ίδιοι!

Χρειάζονται όλα αυτά πολλή δουλειά; Σίγουρα ναι!, και σίγουρα αξίζει τον κόπο!

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ελευθερίας-Έρης Κεχαγιά

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...