PsychologyNow Team

Ένας κακός γάμος μπορεί να είναι τόσο ανθυγιεινός όσο το κάπνισμα και το ποτό

Ένας κακός γάμος μπορεί να είναι τόσο ανθυγιεινός όσο το κάπνισμα και το ποτό

PsychologyNow Team
ζευγάρι που είναι τσακωμένο στο κρεβάτι και έχουν κακό γάμο

Γνωρίζουμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός καλού γάμου, τι γίνεται όμως όταν ο γάμος χαρακτηρίζεται από εντάσεις και καυγάδες;


Μας έχουν πει πολλές φορές ότι ο γάμος είναι καλός για την υγεία μας και ότι κατά μέσο όρο οι έγγαμοι άνθρωποι ζουν πιο υγιεινή ζωή και έχουν μακροβιότητα.

Τι γίνεται όμως στην αντίθετη περίπτωση; Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι αν ο γάμος είναι κακός, τότε ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Και οι σύζυγοι φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από τις συζύγους.

Ψυχολόγοι από τα αμερικανικά πανεπιστήμια της Νεβάδα και του Μίτσιγκαν παρακολούθησαν 373 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια κατά τα πρώτα 16 χρόνια του γάμου τους για να δουν αν οι διαφωνίες σε θέματα όπως η παιδική ανατροφή, τα χρήματα, τα πεθερικά και τα χόμπι είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Οι ερευνητές συνέκριναν στη συνέχεια την υγεία των συζύγων που ανέφεραν μεγαλύτερο αριθμό θεματικών συγκρούσεων, με όσες ανέφεραν χαμηλότερο νούμερο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συζυγικές συγκρούσεις επηρέασαν αρνητικά την υγεία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών αν και οι συγκρούσεις είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στους άνδρες.

BadMarriag es

Τα ευρήματα υπολογίστηκαν μέσω ερωτήσεων και στους δύο συζύγους σχετικά με την υγεία τους, συμπεριλαμβανομένου του πώς επηρέασε η υγεία τη δουλειά τους, εάν ήταν αρκετά υγιείς για να κάνουν τα πράγματα που ήθελαν να κάνουν, αν είχαν πρόβλημα με τον ύπνο και αισθάνονταν νευρικοί και αν αντιμετώπιζαν πονοκεφάλους.

Η υγεία βαθμολογήθηκε σε μία κλίμακα ως το πέντε, με την υψηλότερη βαθμολογία να είναι η υγιέστερη. Τα ζευγάρια που είχαν χαμηλό επίπεδο σύγκρουσης, παρουσίασαν μέση βαθμολογία 4,07 κατά την έναρξη του γάμου, αλλά τα ζευγάρια με υψηλό ποσοστό συγκρούσεων που είχαν άσχημη υγεία, είχαν μέσο όρο 3,86.


Διαβάστε σχετικά: Θέλετε έναν ευτυχισμένο γάμο;


Διαφορετικοί κίνδυνοι

Όπως ένας καλός γάμος μπορεί προφανώς να ωφελήσει με ποικίλους τρόπους την υγεία την υγεία, ένας κακός μπορεί να την επηρεάσει αρνητικά με διάφορους τρόπους.

Η σύγκρουση σε μια σχέση μπορεί να οδηγήσει το σώμα σε αρνητικές αντιδράσεις, όπως φλεγμονή, αλλαγές στην όρεξη και αυξημένη απελευθέρωση ορμονών του στρες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν διάφορες πτυχές της υγείας που κυμαίνονται από την καρδιακή λειτουργία έως το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι έντονες συγκρούσεις σε μια σχέση είναι πολύ επιζήμιες για την υγεία, όπως είναι οι αρνητικές συμπεριφορές για την υγεία π.χ. το κάπνισμα και το ποτό, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι.

Ο γάμος δεν ωφελεί τους ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή παντρεύτηκαν ή υπέγραψαν μία άδεια γάμου. Η ωφέλεια προκύπτει από τη συμπεριφορά και τη στάση που έχουν οι σύζυγοι ο ένας για τον άλλον καθ’ όλη τη διάρκεια του γάμου... Η σύγκρουση μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαβερή για την υγεία αν οι σύζυγοι είναι εχθρικοί ή αμυντικοί κατά τη διάρκεια διαφωνιών ή αν διαφωνούν για το ίδιο θέμα ξανά και ξανά χωρίς να το επιλύουν.

Οι ψυχολόγοι δεν υποστηρίζουν ότι ένας και μοναδικός καυγάς σε μια σχέση θα βλάψει ανεπανόρθωτα την υγεία σας, αλλά οι συχνοί καυγάδες για πολλά χρόνια θα έχουν έναν κόστος: είναι σημαντικό να δουλέψετε αποτελεσματικά πάνω στην επικοινωνία μεταξύ σας ώστε να μειώσετε τις συγκρούσεις και τους καυγάδες.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο International Association for Relationship Research.


Πηγή: weforum.org
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...