PsychologyNow Team

Το στοργικό οικογενειακό περιβάλλον συμβάλλει στη δημιουργία ποιοτικών σχέσεων στην ενήλικη ζωή

Το στοργικό οικογενειακό περιβάλλον συμβάλλει στη δημιουργία ποιοτικών σχέσεων στην ενήλικη ζωή

PsychologyNow Team
ζευγάρι ακουμπάει το μέτωπό του ο ένας με τον άλλον δημιουργεί οικογενειακό περιβάλλον και ποιοτικές σχέσεις στην ενήλικη ζωή τους

Η ικανότητά μας να συνάπτουμε ασφαλείς σχέσεις ως ενήλικες, έχει αφετηρία την οικογενειακή ανατροφή μας ως παιδιά, σύμφωνα με μελέτη του Harvard.


Το ζεστό οικογενειακό περιβάλλον στην ανατροφή των παιδιών, συνδέεται με το αίσθημα της ασφάλειας στις συντροφικές σχέσεις αργότερα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που μεγάλωσαν σε σπίτια με φροντίδα, ήταν πιο έμπειροι στη διαχείριση των αγχωτικών συναισθημάτων, το οποίο σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με πιο σταθερούς γάμους αργότερα στη ζωή τους.

Η μελέτη μας δείχνει ότι οι επιδράσεις των εμπειριών της παιδικής ηλικίας μπορεί να αποδειχτούν ακόμα κι όταν οι άνθρωποι φτάνουν στην ηλικία των 80 ετών, προβλέποντας πόσο ευτυχισμένοι και ασφαλείς είναι στους γάμους τους ως υπερήλικες (80-89 ετών), λέει ο ερευνητής Robert Waldinger της Ιατρικής σχολής του Χαρβαρντ. 

Βρήκαμε ότι αυτή η σύνδεση συμβαίνει εν μέρει επειδή η φροντίδα στην παιδική ηλικία υποστηρίζει την καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων και τις διαπροσωπικές δεξιότητες στη μέση ηλικία και αυτές οι δεξιότητες σχετίζονται με γάμους που διαρκούν περισσότερο.

Αυτή είναι η μοναδική διαχρονική μελέτη, η οποία παρακολούθησε τα ίδια άτομα για πάνω από έξι δεκαετίες, ξεκινώντας από την εφηβεία τους και παρέχει αποδείξεις για τις δια βίου επιπτώσεις των εμπειριών της παιδικής ηλικίας.

Παρά τα όσα συμβαίνουν στη ζωή του ανθρώπου και τις επιρροές τους μεταξύ της εφηβείας και της ένατης δεκαετίας της ζωής τους, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η επιρροή της παιδικής ηλικίας στο γάμο τους είναι ακόμη ισχυρή σημειώνει ο Marc Schulz συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Κολέγιο του Μπριν Μαρ.

Oι Waldinger και ο Schulz εξέτασαν τα δεδομένα που συνέλεξαν από 81 ανθρώπους που συμμετείχαν σε μια αναπτυξιακή μελέτη ενηλίκων διάρκειας 78 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια και διεξήχθησαν τακτικές συνεντεύξεις καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Για να αξιολογηθεί το πρώιμο οικογενειακό περιβάλλον των συμμετεχόντων, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα που συλλέχτηκαν από την εφηβεία τους, συμπεριλαμβανομένων αναφορών τους σχετικά με τη ζωή στο σπίτι τους, συνεντεύξεις με τους γονείς τους και ιστορικά που καταγράφηκαν από κοινωνικό λειτουργό. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα στοιχεία αυτά για να δημιουργήσουν μία σύνθετη αξιολόγηση του οικογενειακού περιβάλλοντος.


Διαβάστε σχετικά: Θέλετε έναν ευτυχισμένο γάμο;


Όταν οι συμμετέχοντες ήταν 45 έως 50 ετών, έδωσαν συνεντεύξεις στις οποίες συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν σε διάφορες φάσεις της ζωής τους, αναφορικά με τις σχέσεις τους, τη σωματική τους υγεία και την εργασία τους. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τις αρχικές σημειώσεις των συνεντεύξεων για να αξιολογήσει την ικανότητα των συμμετεχόντων να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Τέλος, όταν οι συμμετέχοντες ήταν στο τέλος των 70 ετών ή στις αρχές των 80 ετών της ηλικίας τους, ολοκλήρωσαν μια ημιδομημένη συνέντευξη που επικεντρώθηκε στο δεσμό προσκόλλησης με τους/τις συντρόφους τους. Σε αυτές τις συνεντεύξεις, τους ζητήθηκε να μιλήσουν για τους γάμους τους, συμπεριλαμβανομένου του πόσο άνετα ένιωθαν ανάλογα με το σύντροφο τους και την παροχή υποστήριξης προς τον/την σύντροφο τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τις συνεντεύξεις αυτές για την καθιέρωση μιας συνολικής βαθμολογίας των συμμετεχόντων σχετικά με την ασφάλεια της προσκόλλησης προς τους/τις συντρόφους τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν ένα στοργικό οικογενειακό περιβάλλον στην παιδική τους ηλικία, ήταν πιο πιθανό να έχουν ασφαλείς δεσμούς προσκόλλησης με τους ερωτικούς συντρόφους τους στην μετέπειτα ζωή. Περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι αυτή η σχέση θα μπορούσε να εξηγηθεί, εν μέρει, από τη βελτίωση των δεξιοτήτων ρύθμισης των συναισθημάτων στην μέση ηλικία.

Στο σύνολο τους, συμπεραίνουν ο Waldinger και ο Schulz, τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τις δια βίου επιπτώσεις της παιδικής εμπειρίας, τονίζοντας τη σημαντικότητα της προτεραιότητας της ευημερίας των παιδιών και δείχνουν ότι η υποστήριξη προσαρμοστικών δεξιοτήτων διαχείρισης των συναισθημάτων μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθεί ο αντίκτυπος των αντιξοοτήτων της πρόωρης παιδικής ηλικίας.


Πηγή: Psychological Science
Απόδοση: Φραντζέσκα Πετροπούλου, Φοιτήτρια Τμήματος Ψυχολογίας Παν. Κρήτης
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...