PsychologyNow Team

Ποια είναι η καλύτερη (και η χειρότερη) ηλικία για να παντρευτείτε;

Ποια είναι η καλύτερη (και η χειρότερη) ηλικία για να παντρευτείτε;

PsychologyNow Team
ζευγάρι καθισμένο σε μια ταράτσα βλέπει το ηλιοβασίλεμα

Με την απόφαση του γάμου να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν συνηθισμένες αντιλήψεις και διαψεύδουν άλλες.


Σκέφτεστε να παντρευτείτε; Πώς είστε σίγουροι ότι ο γάμος σας θα διαρκέσει; Μπορείτε να αξιολογήσετε την αποφασή σας μέσα από μια μεγάλη λίστα με κριτήρια καταλληλότητας ή απλά να αναλογιστείτε πόσο χρονών είστε; Η ηλικία σας, όταν αποφασίσετε να παντρευτείτε, μπορεί να αποκαλύψει την ροπή του γάμου προς το διαζύγιο, αν και όχι με τον τρόπο που πίστευαν οι ειδικοί στο παρελθόν.

Μια μακροχρόνια αντίληψη υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που παντρεύονται μεγαλύτεροι, τείνουν να έχουν πιο σταθερό γάμο. Όταν κάποιος παντρεύεται στην εφηβεία, σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, είναι πιο πιθανό και προβλέψιμο να χωρίσει. Αυτό δεν είναι το λογικό; Αν είστε νέοι, πιθανότατα είστε ακόμα οικονομικά εξαρτημένοι και αβέβαιοι για το μέλλον σας. Επίσης, είναι πιθανό να δέχεστε πιέσεις που σχετίζονται με την ηλικία σας από την οικογένεια, τους φίλους, την εργασία και το σχολείο σας. Το μυαλό σας δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη πλήρως. Επιπρόσθετα, υπάρχει η απειρία των νέων ως προς την σύναψη και διατήρηση σχέσεων. Είναι απλά δύσκολο να παντρευτεί κανείς όταν είναι νέος.

 Στατιστικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι είναι καλύτερο να περιμένουμε μερικά χρόνια: υπάρχουν 50% λιγότερες πιθανότητες διαζυγίου για κάποιον που θα παντρευτεί στα 25 χρόνια σε σύγκριση με κάποιον που είναι 20 ετών.

Μέχρι τώρα, αυτή η δραματική μείωση έχει παρατηρηθεί να είναι η αρχή μιας καθοδικής πορείας που διατηρεί την μείωση, αν και με κάπως βραδύτερο ρυθμό, από την δεκαετία των 20, 30 ετών και μετά.

Η ιδέα ότι το να παντρευτεί κανείς σε μεγαλύτερη ηλικία είναι προστατευτικός παράγοντας για την αποφυγή του διαζυγίου, έχει λογική: τα ζευγάρια έχουν πιο σταθερή οικονομική κατάσταση, σαφέστερη αίσθηση του εαυτού και των στόχων και έχουν περάσει αρκετό χρόνο μαζί έτσι ώστε να ξέρουν τι θέλουν πραγματικά.

Τι συμβαίνει τώρα;

Ο ερευνητής Nicholas Wolfinger ανακάλυψε μια αναπάντεχη νέα πραγματικότητα: μία πρόσφατη ανάλυση δεδομένων των ετών 2006-2010 της Εθνικής Έρευνας Οικογενειακής Ανάπτυξης (NSFG) των ΗΠΑ, απεκάλυψε ότι ο γάμος στα μέσα της δεκαετίας των 30 ετών είναι στην πραγματικότητα πιο επικίνδυνος από τον γάμο στα τέλη της δεκαετίας των 20 ετών. Έτσι, η καλύτερη ηλικία να παντρευτεί κανείς φαίνεται να είναι 28 με 32 ετών. Πριν από αυτό το ηλικιακό εύρος φαίνεται ότι τα διαζύγια ίσως μειώνονται, αλλά μετά από αυτό φαίνεται να αυξάνονται και πάλι.

Επομένως, παντρεύεστε πολύ νωρίς; Το ποσοστό διαζυγίου είναι υψηλό. Παντρεύεστε πολύ αργά; Βρίσκεστε στην ίδια επικινδυνότητα με τους προηγούμενους (αν και η φράση είναι λίγο δραματική...).

Γιατί αυτό; Ο Wolfinger δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Ωστόσο, όσον αφορά αυτό το μοτίβο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι η ύπαρξή του είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Ελέγχοντας ακόμα μια φορά το παραπάνω συμπέρασμα, χρησιμοποιώντας ερευνητικά δεδομένα του 2011-2014, κατέληξε στην ίδια άποψη. Μετά από πέντε χρόνια γάμου, τα ζευγάρια που είχαν παντρευτεί στην εφηβεία είχαν κίνδυνο διαζυγίου 38%, εκείνοι που είχαν παντρευτεί στις αρχές των 20 ετών είχαν επίσης μεγάλη ευαλωτότητα 27%. Στη συνέχεια παρατήρησε μία ισχυρή πτώση των ποσοστών διαζυγίου στα ζευγάρια που είχαν παντρευτεί μεταξύ 25 με 29 ετών (14%) και 30 με 34 ετών (10%).

Για ακόμα μια φορά, ωστόσο, για τα ζευγάρια που είχαν παντρευτεί στα μέσα της δεκαετίας των 30 φάνηκε ότι ο κίνδυνος του διαζυγίου έχει ανοδική τάση: τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν για πρώτη φορά στην ηλικία των 35 και άνω είχαν κίνδυνο διαζυγίου 17%, κατά τα πέντε πρώτα χρόνια του γάμου τους.

Ο Wolfinger ελέγχοντας μια ποικιλία δημογραφικών μεταβλητών συνέχισε να υποστηρίζει ότι στη σημερινή εποχή, ο γάμος πριν τα μέσα της δεκαετίας των 20 ετών ή μετά τα μέσα των 30 ετών σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά διαζυγίου. Ο ίδιος εικάζει ότι η επιλογή που κάνουν οι ίδιοι οι σύντροφοι, είναι μέρος της εξήγησης αυτής της νέας πραγματικότητας: οι άνθρωποι που περιμένουν μέχρι τα μέσα των 30 για να παντρευτούν, δεν παντρεύονται για την οικονομική σταθερότητα και την ασφάλεια, η οποία συνήθως εγκαθιδρύεται στις αρχές των 30 και θα μπορούσε να είναι λιγότερο πιθανό να επιτύχουν στον γάμο τους.

Πιθανές επιλογές, όπως η συμβίωση χωρίς το γάμο μπορεί να μειώνουν τις πιθανότητες για γάμο σε άτομα άνω των 30 ετών, οι οποίοι όμως μπορεί να είναι πετυχημένοι στις σχέσεις δέσμευσης.

Η μελέτη του Wolfinger δεν είναι καθολική αλλά εμπεριέχει και εξαιρέσεις. Ωστόσο, μπορεί να αντανακλά μια τάση μεταξύ των ατόμων που παντρεύονται για πρώτη φορά μετά την ηλικία των 35 ετών.


Πηγή: psychologytoday.com
Συγγραφέας: Theresa E DiDonato

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...