PsychologyNow Team

Πώς να δημιουργήσετε μια ανθεκτική σχέση που θα αντέχει στις δύσκολες εμπειρίες

Πώς να δημιουργήσετε μια ανθεκτική σχέση που θα αντέχει στις δύσκολες εμπειρίες

PsychologyNow Team
ζευγάρι δημιουργεί μια ανθεκτική σχέση που θα αντέχει στις δύσκολες εμπειρίες
Image credit: Lauren Richmond / unsplash.com

Οι τρεις πιο συνηθισμένοι λόγοι χωρισμού είναι η έλλειψη δέσμευσης ή η απομάκρυνση, η απιστία και η διαφωνία/σύγκρουση. Πριν στραφείτε στο διαζύγιο, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να αναβαθμίσετε τη σχέση σας.


Δημιουργία ενός ανθεκτικού γάμου

Ανθεκτικότητα σε έναν γάμο είναι η ικανότητα να ανακάμπτεις μετά από δύσκολες εμπειρίες. Πάντα θα υπάρχουν προκλήσεις, πληγές, παρεξηγήσεις, διαφωνίες, ανεκπλήρωτες ανάγκες και λάθη. Σε έναν ανθεκτικό γάμο, θα τα αντιμετωπίσετε και θα τα ξεπεράσετε μαζί. Δεν μπορούν όλοι οι γάμοι να είναι ανθεκτικοί, αλλά κάποιοι που οδηγούνται σε διαζύγιο μπορούν να βελτιωθούν με αυτές τις συμβουλές.

Οι ανθεκτικοί γάμοι θέλουν δουλειά και κόπο. Δεν υπάρχουν εύκολοι γάμοι. Η εναλλακτική είναι το διαζύγιο. Ωστόσο, το διαζύγιο είναι μια μόνιμη λύση σε κάτι που μπορεί να είναι ένα προσωρινό πρόβλημα. Όταν παντρευτήκατε, γνωρίζατε ότι θα αντιμετωπίσετε δύσκολες στιγμές.

Τώρα έχουν φτάσει εκείνες οι δύσκολες στιγμές και νιώθετε συγκλονισμένοι, θυμωμένοι, φοβισμένοι ή απελπισμένοι. Πριν επικοινωνήσετε με τον δικηγόρο, σκεφτείτε αν μπορείτε να διορθώσετε τη σχέση σας. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά θα σας γλιτώσει από τον πόνο και την κρίση του διαζυγίου.

1. Μην αφήνετε την αγανάκτησή σας να συσσωρεύεται

Πολύ συχνά κρύβουμε τις δυσαρέσκειες κάτω από το χαλί, γιατί είναι πολύ τρομακτικό να τις αντιμετωπίσουμε. Μην κάνετε το λάθος να πιστεύετε ότι τα προβλήματα θα εξαφανιστούν ή ότι θα τα αντιμετωπίσετε κάποια στιγμή αργότερα, όπως όταν μεγαλώσουν τα παιδιά. Αυτή η στρατηγική δεν λειτουργεί ποτέ. Μην αγνοείτε τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια. Τα μικρά προβλήματα απαιτούν πολύ λιγότερη προσπάθεια από ένα βουνό προβλημάτων που συσσωρεύονται μήνες και χρόνια.

2. Να αναλαμβάνετε την ευθύνη που σας αναλογεί

Αποδεχτείτε την ευθύνη εάν το πρόβλημα είναι δικό σας. Όταν είστε ειλικρινείς στην αναγνώριση του ρόλου σας στα προβλήματα, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν και οι σύντροφοί σας τον δικό τους ρόλο. Κοιτάξτε μέσα σας πριν ρίξετε όλη την ευθύνη σε αυτούς. Να είστε ανοιχτοί και διαφανείς για το πώς νιώθετε, και αν έχετε τύψεις ή αιτήματα, μιλήστε γι’ αυτά. Ζητήστε συγγνώμη αν χρειαστεί. Αναγνωρίστε τις παρεξηγήσεις και κυρίως αυτές για τις οποίες ευθύνεστε εσείς.

Η απιστία μπορεί να ταράξει τα θεμέλια του γάμου σας. Ωστόσο, οι γάμοι μπορούν να ανακάμψουν με σκληρή δουλειά και δέσμευση. Αναγνωρίστε ζητήματα εμπιστοσύνης, εάν υπάρχουν, και μιλήστε για το πώς μπορείτε να ξαναχτίσετε την εμπιστοσύνη και να καλλιεργήσετε τον αμοιβαίο σεβασμό. Με αυτήν την προσέγγιση, προσκαλείτε ουσιαστικά τους συζύγους σας να συνεργαστούν μαζί σας για να φτιάξετε τη σχέση σας. Δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς να συνεργαστείτε.

3. Αναθεωρήστε τις προσδοκίες σας από τη σχέση και τους συζύγους σας

Είναι οι προσδοκίες σας ρεαλιστικές; Τι γίνεται με τις προσδοκίες των συζύγων σας; Έχουν αλλάξει από τότε που αποκτήσατε παιδιά, ή όταν ξεκινήσατε την καριέρα σας ή συνταξιοδοτηθήκατε; Μην περιμένετε να αλλάξουν πολύ οι σύντροφοί σας. Αποδεχτείτε τους γι’ αυτό που είναι, με τα ελαττώματά τους και τα πάντα. Αυτό σημαίνει ότι τους αφήνετε να είναι ο εαυτός τους, εκτός κι αν έχουν κίνητρο να αλλάξουν κάτι. Αναγνωρίστε τα πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Αν και δεν μπορείτε να αναγκάσετε τους άλλους να αλλάξουν, μπορείτε να εργαστείτε για την προσωπική σας ανάπτυξη και αλλαγή.

4. Εκφράστε εκτίμηση για τα θετικά πράγματα που φέρνει ο σύζυγός σας στη ζωή σας

Σκεφτείτε πράγματα που κάνουν ή λένε τα οποία σας κάνουν να αισθάνεστε καλά και πείτε τα στους συντρόφους σας. Δείξτε την ευγνωμοσύνη σας. Εκφράστε στοργή και χιούμορ.

5. Ορίστε μία ώρα κάθε εβδομάδα για να περνάτε μαζί

Δώστε ο ένας στον άλλο χρόνο για να μιλήσετε, ενώ ακούτε προσεκτικά και με ενσυναίσθηση. Για να ενθαρρύνετε τους συντρόφους σας να ανοιχτούν περισσότερο, κάντε ερωτήσεις. Ακούστε χωρίς να σχεδιάζετε την απάντησή σας ενώ μιλάνε. Δείξτε τους ότι καταλαβαίνετε τι είπαν επαναλαμβάνοντας αυτό που νομίζετε ότι έχετε καταλάβει. Αφήστε τους να αισθανθούν ότι ακούγονται και γίνονται κατανοητοί. Μόνο τότε θα είναι ανοιχτοί να σας ακούσουν.


Διαβάστε σχετικά: Κεφάλαιο σχέσεις: συγκρούσεις και διαχείριση


6. Μιλήστε για τις αξίες σας και τι έχει σημασία για εσάς στη ζωή

Μιλήστε για τους στόχους σας για το μέλλον και πώς μπορείτε να υποστηρίξετε ο ένας τον άλλον, ώστε και οι δύο να επιτύχετε τους στόχους σας. Καλλιεργήστε τη βαθιά φιλία, που είναι το θεμέλιο του γάμου.

7. Γίνετε καλύτεροι στην επίλυση προβλημάτων μαζί

Μερικές φορές μπορεί να συμβιβαστείτε για να διατηρήσετε την ειρήνη. Επιλέξτε τις μάχες σας. Δεν χρειάζεται να παλεύουμε και να κερδίζουμε κάθε διαφωνία. Τα σημαντικά πράγματα, όπως ο τρόπος διαχείρισης των χρημάτων, η ανατροφή των παιδιών ή η καριέρα, απαιτούν καλές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Τις περισσότερες φορές, ίσως μπορείτε να βρείτε μια λύση που θα είναι καλή και για τους δυο.

8. Ποια είναι η γλώσσα της αγάπης σας και ποια του συζύγου σας;

Πώς εκφράζετε την αγάπη; Πώς εισπράττετε την αγάπη; Οι πέντε γλώσσες της αγάπης είναι πράξεις υποστήριξης, σωματικό άγγιγμα, ποιοτικός χρόνος, δώρα και λέξεις επιβεβαίωσης. Μιλήστε γι’ αυτό με τους συντρόφους σας, καθώς μπορεί να εκφράζετε την αγάπη σας με τρόπο που δεν γίνεται αποδεκτή ως τέτοια, και μπορεί να χρειαστεί κι εκείνοι να εκφράσουν την αγάπη τους με διαφορετικό τρόπο για εσάς.

9. Μην είστε συλλέκτες αδικιών. Συγχωρήστε όταν έχετε κάποιο παράπονο

Αφήστε τις μνησικακίες. Το να κρατάτε θυμό είναι τοξικό για εσάς και τη σχέση. Εξασκηθείτε στη συγχώρεση και αναπτύξτε μια κουλτούρα συγχώρεσης στη σχέση σας.

10. Αφιερώστε χρόνο για διασκέδαση

Εάν αισθάνεστε ότι έχετε απομακρυνθεί, προγραμματίστε μερικά ραντεβού, όπως κάνατε όταν φλερτάρατε. Κάντε νέα πράγματα μαζί. Αφιερώστε χρόνο για να περάσετε μαζί κάθε εβδομάδα, κάνοντας κάτι που σας αρέσει.

11. Λάβετε επαγγελματική βοήθεια. Μην περιμένετε μέχρι να είναι πολύ αργά

Η θλιβερή στατιστική είναι ότι τα περισσότερα ζευγάρια αναζητούν συμβουλευτική συζύγων έξι χρόνια αργότερα από όταν θα έπρεπε. Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλές δεξιότητες ακρόασης. Μπορείτε επίσης να μάθετε μερικές ηρεμιστικές στρατηγικές που διευκολύνουν τις λογικές συζητήσεις και τη λήψη αποφάσεων.

(Εάν είστε σε μια κακοποιητική σχέση, η ασφάλεια είναι το πιο σημαντικό. Θα χρειαστεί να τερματίσετε τη σχέση έχοντας ένα σχέδιο για την ασφάλειά σας. Μπορεί να χρειαστείτε επαγγελματική καθοδήγηση και υποστήριξη.)

Μερικοί γάμοι δεν μπορούν να αντέξουν τις καταιγίδες, και όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε μπορεί να μην είναι αρκετά για να σώσουν τη σχέση σας. Εάν, αφού κάνετε όλα τα παραπάνω, διαπιστώσετε ότι η σχέση σας δεν μπορεί να σωθεί, θα ξέρετε ότι κάνατε ό,τι μπορούσατε. Εάν το διαζύγιο είναι η μόνη σας επιλογή, επιλέξτε μια διαδικασία με σεβασμό, όπως η διαμεσολάβηση ή το συνεργατικό διαζύγιο.


Alk Kais
Απόδοση: Kαισαρίδου Αλκμήνη- Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...