PsychologyNow Team

6 προτάσεις για να διαχειριστείτε τους δύσκολους συγγενείς του/της συντρόφου σας

6 προτάσεις για να διαχειριστείτε τους δύσκολους συγγενείς του/της συντρόφου σας

PsychologyNow Team
γυναίκα προσπαθεί να διαχειριστεί τους δύσκολους συγγενείς του/της συντρόφου της
Image credit: Askar Abayev / pexels.com

Από τη στιγμή που έχετε διαλέξει τον σύντροφό σας και θέλετε να συνεχίσετε να είστε μαζί, η διατήρηση των βασικών σχέσεων με τους συγγενείς του είναι ζωτικής σημασίας. Τι μπορείτε να κάνετε για να τα πάτε καλά με την εξ αγχιστείας οικογένειά σας;


Αν σας είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε τους συγγενείς τους συντρόφου σας, μην ανησυχείτε, πολλοί άνθρωποι το έχουν περάσει. Η οικογένεια του συντρόφου σας είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής του, άρα και της δικής σας.

Ίσως δεν είναι εύκολο να ισορροπήσετε τις ανάγκες σας με τις ανάγκες των άλλων γύρω σας, και ειδικά με τις ανάγκες μιας εντελώς νέας οικογένειας. Αλλά η δημιουργία οικογενειακής αρμονίας είναι δυνατό να επιτευχθεί, και μάλιστα αξίζει τον κόπο. Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις έξυπνες ιδέες, που θα σας βοηθήσουν στην πορεία της σχέσης ή του έγγαμου βίου σας:

Βάλτε όρια

Πρέπει να θέσετε τους κανόνες του σπιτιού και της οικογένειας από κοινού με τον σύντροφό σας και να τους τηρείτε. Πρέπει να έχετε μια κοινή άποψη για το τι είναι σημαντικό και τι όχι, συμπεριλαμβάνοντας, ως έναν βαθμό και ανάλογα με την ηλικία τους, τις επιθυμίες των παιδιών σας.

Με άλλα λόγια, ορίστε ως ομάδα τις οικογενειακές σας αξίες. Όσο για το κατά πόσο θα συμβαδίζουν με τις αξίες των μελών της οικογένειας του συζύγου σας, θα ήταν καλό να τις λάβετε υπόψη όσο μπορείτε, όμως προτεραιότητα θα έχουν οι αξίες που έχετε θέσει στο στενό πλαίσιο της οικογένειάς σας. Ευγενικά αλλά σταθερά θα ενημερώνετε για το πρόγραμμά σας και θα επιμένετε σε αυτό σε περίπτωση επέμβασης από συγγενή.

Επιπλέον, δεν θα δίνετε υποσχέσεις τις οποίες δεν μπορείτε να κρατήσετε, ώστε να υπάρχει μια σταθερότητα.

Γενικότερα, χρειάζεται να είστε αληθινοί και σταθεροί, χωρίς να προσπαθείτε να «εξευμενίσετε» τους συγγενείς, απλώς για να διατηρείτε την ηρεμία. Αυτό σπάνια λύνει τα προβλήματα, ειδικά αν πρόκειται για δύσκολους χαρακτήρες.

Μην ανακατεύετε τα παιδιά

Πρώτον, τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται ως πιόνια. Προστατέψτε τα από άλλους που προσπαθούν να τα χειραγωγήσουν ή τα βλάπτουν συναισθηματικά εν μέσω μιας «εμπόλεμης ζώνης».

Οι παππούδες και οι λοιποί συγγενείς πρέπει να κατανοήσουν ότι παρόλο που ο ρόλος τους είναι ζωτικής σημασίας στη ζωή ενός παιδιού, η συμμετοχή τους σε αυτή είναι προνόμιο, όχι δικαίωμα. Με άλλα λόγια, πρέπει να κερδίσουν αυτό το προνόμιο τοποθετώντας τα συμφέροντα του παιδιού πάνω από τα δικά τους.

Έτσι, οι γονείς θα δουν ότι αξίζει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουν τη σχέση μεταξύ παππούδων και εγγονών ζωντανή και στοργική.


Διαβάστε σχετικά: Γιορτές με τοξικούς συγγενείς - βασικές οδηγίες αν είστε σε ανάκαμψη


Συνεργαστείτε με τον/τη σύντροφό σας για να θέσετε όρια

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των συγγενών ξεκινά με τη συνεργασία των συντρόφων. Πρέπει να θυμάστε ότι είστε μαζί σε αυτό. Ως εκ τούτου, ποτέ μη βάλετε τον σύντροφό σας στη δυσάρεστη θέση να διαλέξει «ή εγώ ή αυτοί», διότι θα του φορτώσετε πολύ μεγάλο συναισθηματικό βάρος.

Αντίθετα, προσπαθήστε να κατανοήσετε τον δεσμό που έχει ο σύντροφός σας με τους γονείς, τα αδέρφια του και άλλα σημαντικά μέλη της οικογένειάς του. Στο μέτρο του δυνατού και ανάλογα με την κατάσταση, προσπαθήστε επιπλέον να υποστηρίξετε αυτή τη σχέση. Ακόμα κι αν ο σύντροφός σας έχει δύσκολους γονείς, εξακολουθούν να είναι οι γονείς του. Θέστε λοιπόν από κοινού τα όρια.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, και χωρίς να είστε απότομοι, μείνετε σταθεροί στην άποψή σας. Για παράδειγμα, αν δεν θέλετε να σας επισκέπτονται απρόοπτα, δηλώστε το: πείτε τους απλά ότι θα προτιμούσατε να σας τηλεφωνήσουν πριν εμφανιστούν στην πόρτα σας. Αν αγνοήσουν τα λεγόμενά σας, απλά μην τους ανοίξετε την επόμενη φορά που θα περάσουν χωρίς ενημέρωση.

Να είστε ώριμοι

Οι γονείς μας «πρέπει» να μας αγαπούν. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που αυτό δεν ισχύει, αλλά τουλάχιστον αυτό είναι το αναμενόμενο. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα πεθερικά μας. Χωρίς να αποκλείονται οι περιπτώσεις ανθρώπων που θα μας αγαπήσουν όπως το παιδί τους, ουσιαστικά δεν είναι κάτι που μπορούμε να απαιτήσουμε.

Δεχτείτε το γεγονός ότι δεν είναι πραγματικά οι γονείς σας και επομένως δεν θα ακολουθήσουν τους ίδιους κανόνες. Προσπαθήστε να σκεφτείτε ότι ζουν και δρουν διαφορετικά, όχι καλύτερα ή χειρότερα. Για να λειτουργήσει αυτό, μπορείτε να υποχωρήσετε σε κάποια μικρά ζητήματα, χωρίς φυσικά να παραιτηθείτε από τη διαπραγμάτευση και τη διεκδίκηση όσον αφορά τα σημαντικά πράγματα. Μάθετε να βλέπετε την κατάσταση από τη δική τους οπτική γωνία και φερθείτε ώριμα, ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε πάντα.

Κυρίως, όμως, προσπαθήστε να σεβαστείτε το πρόγραμμά τους, από τη στιγμή που και εσείς θέλετε να σεβαστούν το δικό σας. Πείτε αντίο στα στερεότυπα και προσαρμόστε τη σκέψη σας στην πραγματικότητα της κατάστασης. Μην περιμένετε κάτι που οι άλλοι δεν μπορούν να δώσουν.

Δώστε βάση στην άμεση επικοινωνία

Όπου είναι δυνατόν, αποφύγετε την επικοινωνία μέσω τρίτων. Για παράδειγμα, μη ζητάτε από τον σύντροφό σας να μιλήσει στην αδερφή του για κάτι που έκανε και σας πλήγωσε – μιλήστε απευθείας σε εκείνη. Αν κάτι σας ενοχλεί, μιλήστε γι’ αυτό το συντομότερο δυνατό. Κάποιες φορές μπορεί να πρόκειται για παρεξήγηση.

Είναι κρίμα να κρατάμε μέσα μας κάτι που μας στεναχωρεί, αλλά μπορεί να επιλυθεί εύκολα με τον σωστό χειρισμό. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε και να αγαπάτε τον εαυτό σας – κοινώς, μην προσπαθείτε να μοιάσετε στην ιδανική εικόνα που έχουν στο νου τους τα πεθερικά σας ή οι άλλοι συγγενείς. Δεν έχετε καμία υποχρέωση να ανταποκριθείτε σε αυτό το πρότυπο.

Μάθετε να ηρεμείτε

Πολλές φορές, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι πολύ απλά να μην κάνετε τίποτα. Ο χρόνος γιατρεύει πολλές πληγές. Μπορείτε απλά να παραμείνετε ήρεμοι και να αφήσετε πίσω σας τυχόν προσβολές και επιθέσεις, όσο δύσκολο κι αν είναι. Σφίξτε τα δόντια και προσπαθήστε να πείτε κάτι καλό – κι αν δεν σας έρχεται τίποτα, απλά μείνετε σιωπηλοί και χαμογελάστε.

Ελπίζουμε αυτοί οι έξι χρυσοί κανόνες να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τους συγγενείς του συντρόφου σας, ακόμα και να διατηρήσετε μαζί τους θετικές ή έστω ειρηνικές σχέσεις. Το σημαντικότερο από όλα, πάντως, είναι να κρατήσετε την ψυχραιμία και την αίσθηση του χιούμορ σας.


Kat Kakou
Απόδοση: Κατερίνα Κακουλάκη, ειδικευόμενη Σχολική Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...