Ανθούσα Παπαευθυμίου

Τι σημαίνει αληθινή φιλία για εσένα;

Τι σημαίνει αληθινή φιλία για εσένα;

δύο γυναίκες αναρωτιούνται τι σημαίνει αληθινή φιλία
Image credit:  Briana Tozour / unsplash.com

Μια αληθινή φιλία είναι ένα σπάνιο, ανεκτίμητο και πολύτιμο δώρο. Είναι ένας μοναδικός και ξεχωριστός τρόπος επικοινωνίας. Είναι κάτι που κυλάει αβίαστα, κάτι που μας πλημμυρίζει θετικά συναισθήματα, ζωντάνια και ενέργεια, μας ενθαρρύνει και μας κινητοποιεί να είμαστε ο καλύτερος μας εαυτός.


Πολλοί άνθρωποι θέλουν να είναι μαζί σου στην λιμουζίνα, αλλά αυτό που θέλεις είναι κάποιος που θα πάρει το λεωφορείο μαζί σου, όταν η λιμουζίνα καταστραφεί.

(Οπρα Γουίνφρεϊ)

Η ικανότητα ανάπτυξης και διατήρησης υγιών διαπροσωπικών σχέσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική για κάθε άνθρωπο, και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ψυχική υγεία καθώς και στην προσωπική εξέλιξη. Το αίσθημα του “ανήκειν” αποτελεί μια ζωτική μας ανάγκη. Κατά την διάρκεια της ζωής μας και σε διάφορα πλαίσια, γνωρίζουμε πολλά και διαφορετικά άτομα. Μεγαλώνοντας, αναλογιζόμαστε ότι λίγα από αυτά τα άτομα αποτελούν τον δικό μας στενό φιλικό κύκλο.

Είναι διαφορετικό το “κάνω παρέα”, ή το “ μιλάμε στην δουλειά”, από το “είναι φίλος/φίλη μου”. Άραγε, πώς διαφοροποιούνται αυτά; Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιοι άνθρωποι στην ζωή μας κατέχουν αυτήν την μοναδική θέση του φίλου ή της φίλης;

Ο αληθινός φίλος είναι πάντα εκεί για εμάς, με οποιονδήποτε τρόπο και ανεξαρτήτως των συνθηκών. Μπορεί να υφίσταται χιλιομετρική απόσταση ή η επικοινωνία να μην είναι αρκετά συχνή, όμως αισθανόμαστε την παρουσία του, το νοιάξιμο, το ενδιαφέρον του για εμάς και για όσα μας συμβαίνουν. Η αληθινή φιλία εμπεριέχει το γνωστό “πάρε με ό,τι ώρα και να είναι” ή το “έλα σπίτι μου ό,τι ώρα και να είναι”.

Η φιλία δεν έχει κατάλληλες ή ακατάλληλες ώρες και ημέρες συνάντησης, ούτε είναι όλα άρτια προγραμματισμένα. Ο αληθινός φίλος δεν ενδιαφέρεται για το μέρος της συνάντησης, ενδιαφέρεται για το γεγονός της συνάντησης με εσένα.

Είναι πολύ φυσιολογικό κάποιες φορές να διαφωνήσετε ή να παρεξηγηθείτε. Όμως θα μπορέσετε να το διαχειριστείτε, χωρίς να υπερτερήσει ο εγωισμός, ή το ποιος είχε δίκιο. Σημασία δεν έχει ποιος είχε δίκιο, σημασία έχει να είστε εσείς καλά μεταξύ σας, και να επιλύσετε όποιο θέμα προκύψει με ωριμότητα και σεβασμό. Στην φιλία δεν έχει προβλεφθεί κάποιο μπλοκάκι, πότε εγώ είχα δίκιο, και πότε είχε ο άλλος δίκιο. Η φιλία δεν αποτελεί διαγωνισμό, ούτε είναι μια σχέση όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός. Η φιλία αποτελεί μια συμμαχία.

Ο αληθινός φίλος δεν θέλει να σε δει μόνο όταν είσαι τρισευτυχισμένος, ανεβασμένος, και κυλάνε στην ζωή σου όλα τέλεια. Θέλει να σε δει και όταν δεν είσαι τόσο καλά, όταν νιώθεις λυπημένος, όταν δεν ξέρεις τι σου γίνεται και τι θέλεις, όταν δεν θα είσαι η ψυχή της παρέας. Θα σταθεί δίπλα σου να σε υποστηρίξει, να σε ακούσει, να συζητήσετε, να σου πει με ειλικρίνεια την γνώμη του, να δει πώς και εάν μπορεί να σε βοηθήσει. Θα αποδεχθεί αυτό που είσαι και αυτό που νιώθεις.


Διαβάστε σχετικά: Πώς να κάνετε νέους φίλους μετά τα 40


Ένας αληθινός φίλος αγαπάει κάθε εκδοχή του εαυτού σου, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σου, και σου δίνει την ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου, χωρίς να φοβάσαι ή να αμφιβάλλεις για αυτό. Ο αληθινός φίλος είναι δίπλα μας στα εύκολα, και στα δύσκολα.

Χαίρεται με την χαρά μας και την επιτυχία μας πιο πολύ και από εμάς τους ίδιους, γιατί γνωρίζει την πορεία που προηγήθηκε, μέχρι να φτάσουμε εκεί. Λυπάται όταν λυπούμαστε επειδή αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα ή βιώνουμε κάποια δύσκολη φάση. Θα είναι εκεί μέχρι να υπάρξει κάποια λύση, μέχρι να αισθανθούμε λίγο καλύτερα. Θα είναι εκεί και όταν τελειώσει αυτή η δύσκολη φάση, ώστε να το γιορτάσουμε μαζί.

Τέλος, το πιο σημαντικό από όλα σε μια αληθινή και αυθεντική φιλία, είναι ότι υπάρχει αμοιβαιότητα. Αμοιβαία αγάπη, σεβασμός, εμπιστοσύνη, κατανόηση, αποδοχή, προσπάθεια και φροντίδα, κάθε μέρα. Σαφώς έχουν αξία όσα έχουμε κάνει για τους φίλους μας στο παρελθόν, και όσα έχουν κάνει και εκείνοι για εμάς. Όμως έχει μεγαλύτερη αξία, τι κάνουμε για τους φίλους μας, στο τώρα, στο σήμερα. Έχει επίσης αξία να αναρωτηθούμε ποιες είναι οι “βάσεις” της φιλίας που έχουμε αναπτύξει, και για ποιους λόγους διατηρείται.

Η φιλία μας διατηρείται επειδή βολεύουν αυτήν την στιγμή οι συνθήκες; Επειδή έτυχε και βρέθηκε λίγος χώρος και χρόνος στην προσωπική ατζέντα; Επειδή δεν έχω εγώ κάτι καλύτερο να κάνω; Ή επειδή εμείς οι ίδιοι, και οι άνθρωποι που έχουμε επιλέξει, επιθυμούμε και βιώνουμε αμοιβαία την ανάγκη για αλληλεπίδραση;

Οι σχέσεις μας είναι σαν τα λουλούδια. Χρειάζονται συνεχή φροντίδα, αλλιώς χάνουν το χρώμα, την δύναμη, την ζωντάνια, την λάμψη τους, και τελικά μαραίνονται. Μπορούμε να επιλέξουμε πώς θέλουμε να είναι οι σχέσεις μας με τους άλλους, και αν αυτό που επιθυμούμε εμείς, ταιριάζει με αυτό που επιθυμούν οι άνθρωποι που έχουμε επιλέξει να βρίσκονται στην ζωή μας.

Μια αληθινή φιλία είναι ένα σπάνιο, ανεκτίμητο και πολύτιμο δώρο. Είναι ένας μοναδικός και ξεχωριστός τρόπος επικοινωνίας. Είναι κάτι που κυλάει αβίαστα, κάτι που μας πλημμυρίζει θετικά συναισθήματα, ζωντάνια και ενέργεια, μας ενθαρρύνει και μας κινητοποιεί να είμαστε ο καλύτερος μας εαυτός.

Ένας φίλος είναι κάποιος που σου δίνει πλήρη ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου.

(Jim Morrison).


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...