PsychologyNow Team

Για ποιο λόγο λέμε πράγματα για τα οποία μετανιώνουμε αργότερα;

Για ποιο λόγο λέμε πράγματα για τα οποία μετανιώνουμε αργότερα;

PsychologyNow Team
παρέα λέει πράγματα για τα οποία μετανιώνει αργότερα
Image credit: StockSnap / pixabay.com

Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση εγρήγορσης, είναι πιθανότερο να αποκαλύψουμε πληροφορίες, τις οποίες συνήθως προσέχουμε να μη μαρτυρήσουμε.


Όταν βρισκόμαστε σε εγρήγορση είναι πιθανότερο να αποκαλύψουμε πληροφορίες, τις οποίες συνήθως προσέχουμε να μη μαρτυρήσουμε, σύμφωνα με μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Ο καθηγητής Μπρεντ Κόκερ, συν-γραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Experimental Social Psychology, υποστηρίζει ότι η διέγερση, ο βαθμός στον οποίο κάποιος βρίσκεται σε αφύπνιση και εγρήγορση, μάς ωθεί να λέμε πράγματα με αυτόματο τρόπο, χωρίς να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε.

Ο κοινωνικός Ψυχολόγος αναφέρει πως αυτές οι αυτόματες αντιδράσεις, αφορούν πράγματα τα οποία συνήθως θα θέλαμε να αποκρύψουμε από τους άλλους και που αργότερα μετανιώνουμε που τα μοιραστήκαμε.

Παραδόξως, οι φορές που είμαστε περισσότερο ενεργοί και σε εγρήγορση, είναι εκείνες οι καταστάσεις όπου θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γι’ αυτά που λέμε, όπως είναι οι επαγγελματικές συνεντεύξεις, η ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα, οι σημαντικές επαγγελματικές συναντήσεις ή ακόμα και οι ρομαντικές συνεύρεσεις, δηλώνει ο Δρ. Κόκερ.

Η συγκεκριμένη έρευνα επισημαίνει 3 από τα 8 πειράματα που διεξήγαγαν οι ψυχολόγοι.

Η πρώτη έρευνα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν ένα προφίλ σε μία ιστοσελίδα γνωριμιών και βρήκε πως οι συμμετέχοντες, οι οποίοι βρίσκονταν σε εγρήγορση αποκάλυπταν περισσότερες ντροπιαστικές, συναισθηματικές, προσωπικές και ενοχοποιητικές πληροφορίες για τους εαυτούς τους, από εκείνους που ήταν πιο χαλαροί.

Μία επαναληπτική μελέτη με τα ίδια δεδομένα βρήκε ότι τα προφίλ των συμμετεχόντων που βρίσκονταν σε διέγερση ήταν λιγότερο ελκυστικά για φλερτ, συγκριτικά με αυτά των περισσότερο χαλαρών συμμετεχόντων, προτείνοντας ότι η αποκάλυψη υπερβολικά πολλών πληροφοριών επηρεάζει αρνητικά την ελκυστικότητα των ανθρώπων.


Διαβάστε σχετικά: Το μοίρασμα: μονοπάτι προς την αυτοαποκάλυψη


Η δεύτερη έρευνα εξέτασε διαδικτυακές συμπεριφορές «τρολαρίσματος» (trolling) και κατά πόσο είναι πιθανό να αποκαλύψουμε διαδικτυακά περιστατικά, όπου έχουμε πει κακόβουλα και κακοήθη πράγματα σε άλλους. Η έρευνα βρήκε ότι όταν είμαστε σε εγρήγορση, είναι πιθανότερο να αποκαλύψουμε πληροφορίες που διαφορετικά δεν θα αποκαλύπταμε.

Η τρίτη έρευνα βρήκε ότι είναι πιθανότερο να μαρτυρήσουμε ιδιαίτερα προσωπικές πληροφορίες μετά από σωματική άσκηση.

Λέγοντας το λάθος πράγμα τη λάθος στιγμή, μπορεί να μας δημιουργήσει αμηχανία, να λειτουργήσει προσβλητικά για τους άλλους, να ζημιώσει την εμπιστοσύνη ή να βλάψει υπάρχουσες αντιλήψεις αναφορικά με τον χαρακτήρα μας. Οι πολιτικοί και τα διευθυντικά στελέχη φαίνεται να το κάνουν αρκετά συχνά. Χρειάζεται να καταβάλουμε επιπρόσθετη προσπάθεια για να ελέγχουμε όσα ξεστομίζουμε σε καταστάσεις άγχους, γεγονός που εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι εμπλέκονται σε διαφωνίες κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, δηλώνει ο Δρ. Κόκερ.

Σύμφωνα με τον Δρ. Κόκερ, το μυστικό για να βελτιώσουμε την ακρίβεια όσων λέμε, είναι να προσπαθήσουμε να εφαρμόζουμε καθημερινές στρατηγικές μείωσης του στρες, καθώς το στρες συσχετίζεται με τη διέγερση.

Ο συνειδητός έλεγχος της αναπνοής, καθώς και η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής, αποτελούν δύο αποτελεσματικές στρατηγικές. Επίσης, υπάρχουν και άλλες πιο καθημερινές στρατηγικές όπως η μείωση της ποσότητας του καφέ που πίνουμε, ο επαρκής ύπνος και η σωστή διατροφή, δηλώνουν οι ερευνητές.

Όπως συμβαίνει και στην ανάκριση, υπάρχουν όρια στο πόσο στρες μπορεί να αντέξει κάποιος προτού τα μαρτυρήσει όλα. Η έρευνά μας δείχνει ότι στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται πολύ στρες για να πούμε κάτι το οποίο μπορεί να μετανιώσουμε αργότερα, συνοψίζουν.


Geo Ned
Πηγή: Arousal increases self-disclosure

Απόδοση: Νέδιου Γεωργία - Φοιτήτρια Ψυχολογίας
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...