PsychologyNow Team

Σταμάτα να με κρίνεις: τι συμβαίνει όταν αποδεχόμαστε τις διαφορές μας με τον σύντροφό μας;

Σταμάτα να με κρίνεις: τι συμβαίνει όταν αποδεχόμαστε τις διαφορές μας με τον σύντροφό μας;

PsychologyNow Team
ζευγάρι αγκαλιασμένο μπροστά από την θάλασσα αποδέχεται τις διαφορές του
Image credit: Krists Luhaers / unsplash.com

Το να κατανοήσουμε ένα άλλο άτομο απαιτεί πολύ περισσότερη συναισθηματική και νοητική δουλειά από ότι η επίκριση. Η αληθινή κατανόηση προκύπτει από την ενεργητική ακρόαση και την εκτίμηση αυτού που ο συνομιλητής μας προσπαθεί να μεταδώσει.


Η ικανότητα να διακρίνουμε όσα μας αρέσουν από όσα δεν μας αρέσουν είναι σημαντικό ατομικό χαρακτηριστικό. Είναι πλούτος το να έχουμε επιλογές για το τι θα φάμε, πώς μας αρέσει να ντυνόμαστε, πώς να διακοσμούμε τον χώρο μας ή ποιές είναι οι αγαπημένες μας ταινίες. Πολλές από τις επιλογές μας γίνονται κομμάτι του πώς αυτοπροσδιοριζόμαστε.

Μερικοί από τους αυτό-χαρακτηρισμούς πηγαίνουν πιο βαθιά και αφορούν το αν τείνουμε να είμαστε ανοιχτοί με τα συναισθήματά μας. Αν προερχόμαστε από μια οικογένεια όπου δεν συζητούσαμε για τα συναισθήματά μας, πιθανότατα έτσι θα συνεχίσουμε να είμαστε και ως ενήλικες. Άλλοι πάλι μεγάλωσαν σε οικογένειες όπου τα συναισθήματα εκφράζονταν ανοιχτά και ειλικρινά. Αν δύο άτομα με τέτοια διαφορά στην ανατροφή συνάψουν μια συντροφική σχέση, πολλά προβλήματα μπορούν να προκύψουν.

Ενώ για όλους μας είναι σημαντικό να έχουμε επιλογές ως άτομα, είναι εξίσου σημαντικό για τους συντρόφους να είναι ανεκτικοί ο ένας απέναντι στις διαφορές του άλλου. Είναι πολύ εμφανές στα πρώτα χρόνια μιας σχέσης, όταν οι σύντροφοι προσπαθούν να προσδιορίσουν πώς θέλουν να είναι η οικογένειά τους.

Τα πρώτα χρόνια της σχέσης αφορούν το χτίσιμο μιας νέας οικογένειας που θα είναι διαφορετική από τις οικογένειες καταγωγής των δύο συντρόφων.

Αν ο ένας σύντροφος γίνει επικριτικός σχετικά με τις επιλογές του άλλου, ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα. Η επίκριση εκφράζει περιφρόνηση, κάτι που είναι δύσκολο να κρυφτεί. Όλοι κάνουμε εκφράσεις στο πρόσωπο τόσο αυτοματοποιημένα που δεν συνειδητοποιούμε καν τα συναισθήματα που κρύβουν και τα μηνύματα που στέλνουν στο άλλο μέλος της σχέσης, το οποίο μπορεί να πληγωθεί βαθιά.


Διαβάστε σχετικά: Οι σιωπηλές συμφωνίες είναι οι άγραφοι νόμοι στη σχέση


Μοναχά δουλεύοντας με την δικιά μας συμπεριφορά και τρόπο σκέψης μπορούμε να προλάβουμε αυτό τον φαύλο κύκλο.

Το να κατανοήσουμε ένα άλλο άτομο απαιτεί πολύ περισσότερη συναισθηματική και νοητική δουλειά από ότι η επίκριση. Η αληθινή κατανόηση προκύπτει από την ενεργητική ακρόαση και την εκτίμηση αυτού που ο συνομιλητής μας προσπαθεί να μεταδώσει. Η αληθινή κατανόηση προέρχεται από την συνειδητοποίηση πως ο δικός μας τρόπος να σκεφτόμαστε δεν είναι τίποτα παραπάνω από τον δικό μας τρόπο και πως δεν είναι ο καλύτερος για όλους τους άλλους.

Η πιο σπουδαία δεξιότητα στις στενές σχέσεις είναι η κατανόηση και η ενσυναίσθηση. Η ενσυναίσθηση είναι κατά κάποιον τρόπο το αντίθετο της περιφρόνησης, της αποστροφής και άλλων αρνητικών συναισθημάτων. Φτάνουμε στην ενσυναίσθηση μέσα από την κατανόηση ενώ η επίκριση μπλοκάρει την κατανόηση.

Αν προσπαθήσετε να ακούσετε, να εκτιμήσετε και να κατανοήσετε την θέση ενός άλλου ατόμου και δεν τα καταφέρνετε, ίσως χρειάζεται να αναγνωρίσετε πως ο τρόπος που σκέφτεστε μπορεί να σας εμποδίζει από το να σχετιστείτε. Ο τρόπος που σκέφτεστε και συμπεριφέρεστε είναι διαφορετικός από των άλλων. Μπορείτε να το αποδεχτείτε αυτό; Μπορείτε να χωρέσετε πως ένα άτομο που πιστεύετε και αγαπάτε ή νοιάζεστε είναι διαφορετικό από εσάς σε πολλά θέματα;

Κι όμως, είναι δυνατό εκτός από το άτομο να αγαπάμε και τις διαφορές μας. Στην πραγματικότητα, η αληθινή, βαθιά και διαρκής αγάπη προϋποθέτει μεγάλη αποδοχή για τις διαφορές του άλλου. Το να τις αποδεχόμαστε μας κάνει πιο χαρούμενους, πιο αξιόπιστους, πιο ώριμους. Η ωριμότητα είναι κάτι που κερδίζεται μέσα από την επίγνωση, την σύγκρουση με τον ίδιο μας τον εαυτό και την γνήσια προσπάθεια να αναπτυχθούμε και να γίνουμε πιο ευγενικοί, πιο καταδεκτικοί και πιο ανοιχτοί σε διαφορετικές από την δική μας νοοτροπίες.


marmaggv3
Πηγή: GoodTherapy.org

Συγγραφέας: Anne D. Ream MA, ATR-BC, LPC
Μετάφραση: Μαρία Μαγγανάρη, Ψυχοθεραπεύτρια

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...