PsychologyNow Team

"Δεν το είπα εγώ αυτό! Θα πρέπει να το φαντάστηκες"

"Δεν το είπα εγώ αυτό! Θα πρέπει να το φαντάστηκες"

PsychologyNow Team
γυναίκα που κρατάει το κεφάλι της
Image credit: Stefano Intintoli / unsplash.com

Σας έχει συμβεί κάποιος να σας επικρίνει και μετά να αρνείται ότι είχε αυτή την πρόθεση;


Aυτό το φόρεμα θα φορέσεις για το δείπνο; Αυτή η ερώτηση μπορεί να ειπωθεί από μία φίλη μας με έναν τόνο στη φωνή της, σαν να μας δίνει να καταλάβουμε ότι το φόρεμα είναι άκοψμο. Αλλά τι συμβαίνει αν της το επισημάνουμε;

Δηλαδή, δεν σου αρέσει το φόρεμά μου; Και εκείνη πει, Δεν είπα αυτό.

Σίγουρα δε χρησιμοποίησε αυτές τις λέξεις, αυτό είναι αλήθεια, αλλά έμμεσα υπονόησε ότι η επιλογή μας δεν ήταν καλή.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί να πει κάποιος Κάνεις μεγάλο λάθος, δεν είπα αυτό. Ένα παράδειγμα είναι όταν μας ρωτούν για κάτι που ξέρουμε ότι άλλοι ήδη γνωρίζουν. Η ερώτηση Αγόρασες δώρο για τα γενέθλια της μητέρας σου; μπορεί να ακούγεται αρκετά αθώα αν απλά μείνουμε στις λέξεις. Όμως, ο τόνος και το πλαίσιο (η σύζυγός σου γνωρίζει ότι δεν έχεις αγοράσει δώρο ακόμη) στην πραγματικότητα είναι συγκαλυμμένη κριτική.

 

Οι προθέσεις του ομιλητή είναι συνήθως κρυμμένες με ένα τέτοιο τρόπο που να μπορεί να τις αρνηθεί.

 

Αντί να πει, Τα γενέθλια της μητέρας σου είναι αύριο και πάλι δεν μπήκες στον κόπο να της πάρεις δώρο, κάνει την προηγούμενη ερώτηση η οποία περνάει το ίδιο μήνυμα και ταυτόχρονα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είχε την πρόθεση να ασκήσει κριτική. Ο ομιλητής ισχυρίζεται ότι είναι αθώος και αποφεύγει την ευθύνη για την κριτική που ασκεί. Εγώ μόνο μια ερώτηση έκανα. Τι πρόβλημα έχεις σήμερα;

Έμμεση κριτική μπορεί να νιώσουμε επίσης όταν προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Όταν, για παράδειγμα, φέρουμε ένα κέικ στο γραφείο και σου λέει η συνάδελφος Θα σου δώσω εγώ συνταγή για κέικ,  υπονοεί ξεκάθαρα ότι το κέικ σου δεν είναι καλό. Μια διακριτική κριτική θα ήταν, Πάντα χρησιμοποιώ βανίλια στο κέικ γιατί γίνεται περισσότερο γευστικό. Αν όμως ανοίξεις το θέμα και ρωτήσεις ευθέως, τότε η συνάδελφός σου μπορεί να πει, Δεν είπα αυτό, εγώ ήθελα μόνο να σε βοηθήσω.

Η φράση Υπάρχουν διαθέσιμα μαθήματα τέχνης στο κέντρο του Δήμου μπορεί να είναι μια αρνητική κριτική για τον τελευταίο σας πίνακα, αν ζωγραφίζετε. Αλλά φυσικά, το πρόσωπο που προτείνει αυτή την ιδέα θεωρεί ότι προσπαθεί να βοηθήσει.

Ακόμη όμως και τα κοπλιμέντα μπορεί να κρύβουν επικρίσεις. Όταν η Μαρία, μπροστά στο συζυγό της Γιώργο, αναφέρεται στον Γιάννη λέγοντας ότι είναι ο πιο ευγενικός σύζυγος που γνωρίζει, είναι σαν να δηλώνει επίσης ότι ο σύζυγός της δεν είναι τόσο ευγενικός. Αλλά αν ο Γιώργος το σχολιάσει, η Μαρία μπορεί να πει, Δεν αφορούσε εσένα, καλά δεν μπορώ να κάνω ένα κοπλιμέντο στον Γιάννη;

Πώς όμως αντιμετωπίζουμε την έμμεση κριτική;

Αν κάποιοι άνθρωποι σας κριτικάρουν συχνά με αυτόν τον τρόπο, πιθανώς θα απομακρυνθείτε και θα αρχίσετε να τους αποφεύγετε. Θα χάσετε την εμπιστοσύνη σας σε αυτούς επειδή δεν είναι ειλικρινείς στην επικοινωνία τους μαζί σας. Σε κάποιες σχέσεις, μπορεί να προτιμάτε να απομακρυνθείτε ως μία λύση. Βέβαια, είναι πιθανό κάποιος να μην αντιλαμβάνεται τον αντίκτυπο όσων λέει και να θεωρεί ότι πραγματικά προσπαθεί να βοηθήσει.

Αν θέλετε να διατηρήσετε μία τέτοια σχέση η οποία είναι σημαντική για σας, τότε χρειάζεται να ρωτήσετε ευθέως: Εννοείς ότι δεν σου αρέσει η επιλογή μου; Και αν μας πουν Όχι, σε καμία περίπτωση, απλά έκανα μια εναλλακτική πρόταση, μπορούμε να απαντήσουμε  Εντάξει, απλά ρωτάω γιατί δεν ήταν ξεκάθαρο.

Αν ρωτάτε τα άτομα, που θεωρείτε ότι σας ασκούν αρνητική κριτική, να ξεκαθαρίσουν τι πραγματικά εννοούν, είναι πιθανό να δείτε μία αλλαγή στο ύφος και τον τόνο τους. Αλλά ακόμη και αν δεν δείτε, σίγουρα δεν θα σας ενοχλεί πια τόσο πολύ, καθώς θα έχετε εσείς ήδη ξεκαθαρίσει τι εννοούν.


EFH MES 3N

 

Πηγή: psychologytoday.com
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...