PsychologyNow Team

Πώς να πείτε στο σύντροφό σας τι σας ενοχλεί χωρίς να τον πληγώσετε;

Πώς να πείτε στο σύντροφό σας τι σας ενοχλεί χωρίς να τον πληγώσετε;

PsychologyNow Team
γυναίκα προσπαθεί να πει στον σύντροφό της τι την ενοχλεί χωρίς να τον πληγώσει
Image credit: freepik/ freepik.com

Η επικοινωνία σε μια σχέση είναι τέχνη. Σας βοηθάει να χτίσετε τις γέφυρες που σας ενώνουν, τη συντροφικότητα που εδραιώνει την οικειότητα μεταξύ σας και τα σχέδια για την κοινή σας ζωή. Είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο λέτε στο σύντροφό σας τι σας ενοχλεί σε αυτόν. Ωστόσο, πώς το κάνετε χωρίς να δημιουργείτε συγκρούσεις;


Αναμφίβολα, ένας σημαντικός δείκτης ευημερίας σε μια σχέση είναι η επικοινωνία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται να πείτε στο σύντροφό σας τι σας ενοχλεί χωρίς να τον πληγώσετε. Στην πραγματικότητα, η επίλυση ορισμένων θεμάτων μπορεί να αποτελέσει την αιτία για εξαιρετικά έντονα αρνητικά συναισθήματα που συχνά σας κάνουν να χάνετε τον έλεγχο. Για παράδειγμα, ο φόβος και ο θυμός.

Η συναισθηματική υπευθυνότητα αποτελεί προτεραιότητα στην επικοινωνία. Ωστόσο, είναι εύκολο να πέσετε θύμα λανθασμένων πεποιθήσεων. Για παράδειγμα, η πεποίθηση ότι ειλικρίνεια σημαίνει να λέτε ό,τι σας έρχεται στο μυαλό, είτε το έχετε σκεφτεί είτε όχι. Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε μερικές στρατηγικές για να βελτιώσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες.

Η σημασία της επικοινωνίας σε μια σχέση

Η επικοινωνία στη σχέση σας περιλαμβάνει αυτά που λέτε εσείς στον σύντροφό σας και αυτά που σας λέει εκείνος. Ωστόσο, αφορά επίσης τι δεν τους λέτε και τι δεν σας λένε. Επιπλέον, είναι αυτό που εκφράζετε και οι δύο και δεν εκφράζετε, είτε με λόγια είτε χωρίς αυτά. Αυτή η διαδικασία, που απέχει πολύ από το να είναι μια απλή ανταλλαγή μηνυμάτων, είναι ένας τρόπος επίλυσης συγκρούσεων, μοιράσματος ιδιαίτερων στιγμών, φροντίδας του εαυτού σας και, τελικά, διατήρησης μιας υγιούς σχέσης.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το στυλ επικοινωνίας επηρεάζει την ικανοποίηση του συντρόφου. Τα ζευγάρια που καταβάλλουν προσπάθεια να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον, να επιλύσουν εποικοδομητικά τα προβλήματα και να δώσουν προτεραιότητα στην ενσυναίσθηση, βιώνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που επιδεικνύουν αποφευκτικό, πληγωτικό ή κουτσομπολίστικο στυλ συμπεριφοράς, βιώνουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Πώς να πείτε στο σύντροφό σας τι σας ενοχλεί χωρίς να πληγώσετε τα συναισθήματά του

Η οικοδόμηση καλής επικοινωνίας ως ζευγάρι απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και αφοσίωση. Ωστόσο, είναι εφικτό για τον καθένα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πάρετε την απόφαση να δουλέψετε πάνω στον εαυτό σας και στον τρόπο με τον οποίο σχετίζεστε με τους άλλους. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να το κάνετε.

1. Κάντε χώρο για την επεξεργασία των συναισθημάτων σας

Είναι φυσιολογικό να θέλετε να αποβάλλετε οποιαδήποτε δυσφορία γρήγορα και ενστικτωδώς. Όμως, η επίκριση προς τον σύντροφό σας ή η παρορμητική συναισθηματική έκφραση, συνήθως δεν οδηγεί σε καλή κατάληξη. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι εύκολο να χάσετε κάθε είδους λογική (αν υπήρχε εξαρχής) και καταλήγετε να προκαλείτε άθελά σας ζημιά.

Επομένως, θα πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας τον χρόνο που χρειάζεστε για να ηρεμήσετε, να αναδιοργανώσετε τις σκέψεις σας και να βρείτε έναν ενσυναισθητικό τρόπο έκφρασης. Η συναισθηματική ρύθμιση σχετίζεται άμεσα με το στυλ προσκόλλησης ενός ζευγαριού και καθιστά μια σχέση ένα ασφαλές μέρος.


Διαβάστε σχετικά: «Οι Τέσσερις Καβαλάρηδες Της Αποκάλυψης»: Τέσσερα επικοινωνιακά στυλ που μπορεί να οδηγήσουν στο τέλος μια σχέση


2. Δοκιμάστε τεχνικές επικοινωνίας

Εδώ, η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει. Αναζητήστε, λοιπόν, στρατηγικές που διευκολύνουν τη διαδικασία επικοινωνίας μεταξύ σας. Για παράδειγμα:

Ζητήστε, μην απαιτήσετε. Ένα αίτημα δίνει στο σύντροφό σας την ευκαιρία να δείξει πόσο πολύ θέλει να συμμετάσχει στην επίλυση του προβλήματος. Από την άλλη πλευρά, η απαίτηση τον αναγκάζει είτε να ενδώσει είτε να αγωνιστεί εναντίον σας.

Αποφύγετε να λέτε "πάντα" και "ποτέ". Αυτά τα δύο επιρρήματα του χρόνου υπερβάλλουν τις δηλώσεις σας και τις καθιστούν άκαμπτες. Έτσι, αντί να πείτε "Ποτέ δεν πλένεις τα πιάτα", πείτε "Μακάρι να έπλενες τα πιάτα πιο συχνά".

Μην κριτικάρετε τους συντρόφους σας για αυτό που είναι. Είναι προτιμότερο να αναφέρεστε σε τυχόν συγκεκριμένες ενέργειες που σας ενοχλούν αντί να τις συνδέετε με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του συντρόφου σας. Για παράδειγμα, αντί να τους αποκαλέσετε βαρετούς, πείτε τους ότι θα θέλατε να κάνετε περισσότερα πράγματα μαζί.

Ρωτήστε αντί να επιβεβαιώνετε. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή αλλαγή του τονισμού. Όμως, αν και πρόκειται για μια μικρή ενέργεια, προάγει σημαντικά τη ροή της συζήτησης. Στην πραγματικότητα, το να δίνετε στο σύντροφό σας την ευκαιρία να εκφραστεί είναι πολύ πιο εποικοδομητικό από το να θεωρείτε κάτι δεδομένο χωρίς να του επιτρέπετε να απαντήσει.

3. Επιλέξτε μια καλή στιγμή για να μιλήσετε και προσέξτε τη μη λεκτική σας επικοινωνία

Αποφύγετε να κάνετε μια συζήτηση όταν είστε και οι δύο θυμωμένοι ή λυπημένοι, έχετε λίγο χρόνο ή δεν έχετε σαφή ιδέα για το τι θέλετε να πείτε. Μοιραστείτε την επιθυμία σας να μιλήσετε ξεκαθαρίζοντας ότι η αναβολή δεν σημαίνει αποφυγή αλλά δείχνει αίσθημα ευθύνης. Στη συνέχεια, συμφωνήστε σε μια συγκεκριμένη ώρα για να γίνει η συζήτηση.

Να θυμάστε ότι δεν θα είστε καθόλου αξιόπιστοι αν η γλώσσα του σώματός σας δεν ταιριάζει με τα λόγια σας. Αυτό δεν σημαίνει να αποκρύψετε ότι είστε χαρούμενοι ή αναστατωμένοι με αυτό που έκανε ο σύντροφός σας, αλλά να ρυθμίσετε την έκφρασή σας διατηρώντας τη συνοχή. Ωστόσο, πρόκειται για μια λεπτή διαδικασία και χρειάζεται εξάσκηση.

4. Μην συγχέετε τη διεκδικητικότητα με την επιθετικότητα

Τα όρια είναι απαραίτητα. Μερικές φορές, πρέπει να τα σηματοδοτήσετε ή να τα υπερασπιστείτε. Επιπλέον, πρέπει να το κάνετε ενάντια στο ρεύμα. Αυτό σας κάνει να αισθάνεστε άβολα, επειδή ο άνεμος δεν φυσάει υπέρ σας.

Η διεκδικητικότητα είναι πολύτιμη σε αυτές τις περιπτώσεις. Βασίζεται στην ειλικρίνεια, την ενσυναίσθηση και τη λήψη αποφάσεων. Σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε επιθετικότητα για να επιβάλλετε τα όριά σας και ότι είστε σε θέση να εκφράσετε αυτό που σας ενοχλεί χωρίς να πληγώσετε τον σύντροφό σας.

Μπορείτε να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο

Οι συγκρούσεις σε ένα ζευγάρι είναι εξαιρετικά ετερογενείς τόσο ως προς την πορεία όσο και ως προς την προέλευσή τους. Περιπτώσεις ζήλιας, χρήσης ουσιών, πεθερικών και κακοποίησης μπορεί να απαιτούν την παρέμβαση ενός επαγγελματία και η θεραπεία ζευγαριών βοηθά τους συντρόφους να αποκτήσουν τα κατάλληλα εργαλεία επικοινωνίας. Κατά συνέπεια, είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα μέσω καθοδηγούμενων και δομημένων λύσεων.

Να θυμάστε ότι μια υγιής σχέση χτίζεται σε καθημερινή βάση, προωθώντας την προσωπική ανάπτυξη τόσο εσάς όσο και του συντρόφου σας. Εξάλλου, είστε μαζί επειδή αγαπάτε ο ένας τον άλλον. Μην ξεχνάτε αυτό το γεγονός.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...