PsychologyNow Team

Τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να μειώσουν την ικανότητά μας να εμπιστευόμαστε

Τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να μειώσουν την ικανότητά μας να εμπιστευόμαστε

PsychologyNow Team
γυναίκα βιώνει αρνητικά συναισθήματα
Image credit: Drazen Zigic / freepik.com

Η εμπιστοσύνη μας για τους άλλους ανθρώπους μειώνεται ακόμη και όταν η διάθεσή μας έχει επηρεαστεί αρνητικά από ένα άσχετο γεγονός.


Δεν είναι μυστικό ότι η κακή διάθεση μπορεί να έχει αρνητική επιρροή στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με τους άλλους ανθρώπους. Μπορεί όμως να μας κάνει και περισσότερο δύσπιστους; Η απάντηση είναι ναι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δείχνει ότι τα αρνητικά συναισθήματα μειώνουν το πόσο εμπιστευόμαστε τους άλλους, ακόμα κι αν αυτά τα συναισθήματα προκλήθηκαν από γεγονότα που δεν έχουν καμία σχέση με την απόφαση εμπιστοσύνης.

Είναι γνωστό ότι τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους άλλους ανθρώπους: απλά σκεφτείτε πόσο εύκολα μπορεί να προκύψει μία διαφωνία με τον αγαπημένο σας. Τι γίνεται όμως όταν αυτά τα συναισθήματα προκαλούνται από γεγονότα που δεν έχουν καμία σχέση με το πρόσωπο με το οποίο αλληλεπιδρούμε, όπως για παράδειγμα από την κίνηση στους δρόμους ή ένα πρόστιμο για παράνομη στάθμευση;

Οι ερευνητές αποκαλούν αυτούς τους τύπους συναισθημάτων ως «περιστασιακούς», επειδή προκλήθηκαν από γεγονότα που δεν σχετίζονται με τις τρέχουσες συνεχιζόμενες κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις. Έχει αποδειχθεί ότι παρόμοια τυχαία συναισθήματα παρουσιάζονται συχνά στις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις με τους άλλους, αν και ίσως να μην τα κατανοούμε πλήρως.


Διαβάστε σχετικά: Πως διαχειριζόμαστε το άγχος και τα υπόλοιπα αρνητικά συναισθήματα;


Τα αρνητικά συναισθήματα καταστέλλουν την εμπιστοσύνη

Για τη μελέτη, η ομάδα των ερευνητών, διερεύνησε κατά πόσο η τυχαία αποσπασματική επίδραση μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά εμπιστοσύνης και τα εγκεφαλικά δίκτυα που σχετίζονται με την υποστήριξη της κοινωνικής μας γνώσης. Για να προκαλέσει μια παρατεταμένη κατάσταση αρνητικών επιπτώσεων, η ομάδα χρησιμοποίησε την καθιερωμένη μέθοδο απειλής στην οποία οι συμμετέχοντες απειλούνται με (αλλά μόνο μερικές φορές τους χορηγείται) ένα δυσάρεστο ηλεκτροσόκ. Αυτή η απειλή έχει αποδειχθεί ότι προκαλούσε αναμενόμενο άγχος.

Μέσα σε αυτό το συναισθηματικό πλαίσιο, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι εμπιστοσύνης, το οποίο περιλάμβανε τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το πόσα χρήματα ήθελαν να επενδύσουν σε έναν ξένο (με τον ξένο να έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει σε είδος ή να κρατήσει όλα τα χρήματα). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν πράγματι σημαντικά λιγότερη εμπιστοσύνη όταν ένιωθαν ανήσυχοι στην αναμονή του ηλεκτροσόκ αν και η απειλή για αυτό, δεν είχε καμία σχέση με την απόφασή τους να τους εμπιστευτούν.

Διαταραχή της εγκεφαλικής δραστηριότητας και της συνδεσιμότητας

Η ομάδα κατέγραψε τις αντιδράσεις του εγκεφάλου των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (MRI), τη χρονική στιγμή που έπαιρναν την απόφαση να εμπιστευθούν. Τα ευρήματα απεκάλυψαν ότι μια εγκεφαλική περιοχή που εμπλέκεται ευρέως στην κατανόηση των πεποιθήσεων των άλλων, η προσωρινή διαστολή, καταστέλλεται σημαντικά κατά τη διάρκεια των αποφάσεων εμπιστοσύνης όταν οι συμμετέχοντες αισθάνθηκαν απειλούμενοι, ενώ τα αποτελέσματα ήταν αντίθετα όταν αισθάνονταν ασφαλείς.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις και συγκεκριμένα πόσο εμπιστευόμαστε τους άλλους. Επίσης, αποκαλύπτουν τα «υπόγεια» αποτελέσματα της αρνητικής επίδρασης στα κυκλώματα του εγκεφάλου: Η αρνητική επίδραση καταστέλλει τον κοινωνικό νοητικό νευρικό μηχανισμό σημαντικό για την κατανόηση και την πρόβλεψη της συμπεριφοράς των άλλων. Τα ευρήματά της έρευνας δείχνουν ότι τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να έχουν σημαντικές συνέπειες για το πώς προσεγγίζουμε τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.


RafVoud

 

Πηγή: Jan B. Engelmann et al, The neural circuitry of affect-induced distortions of trust, Science Advances (2019)
Απόδοση: Ραφαέλα Βουδουραγκάκη
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...