PsychologyNow Team

Δημιουργείς εμπιστοσύνη όταν οι πράξεις σου συμβαδίζουν με τα λόγια σου

Δημιουργείς εμπιστοσύνη όταν οι πράξεις σου συμβαδίζουν με τα λόγια σου

PsychologyNow Team
παρέα δημιουργεί εμπιστοσύνη όταν οι πράξεις τους συμβαδίζουν με τα λόγια τους
Image credit:  Luke Porter / unsplash.com

Αν τα λόγια δεν συνοδεύονται από πράξεις που τα επιβεβαιώνουν, γίνονται εύθραυστα. Καταστρέφουν την εμπιστοσύνη και είναι δύσκολο να αποκατασταθεί.


Οι άνθρωποι σας εμπιστεύονται όταν οι ενέργειές σας επιβεβαιώνουν αυτά που λέτε. Όπως το έθεσε ο Μαχάτμα Γκάντι, τόσο απλά και ξεκάθαρα, η δράση εκφράζει προτεραιότητες. Οι ενέργειες δείχνουν αλήθεια και αυθεντικότητα – ακόμη και το να μην κάνεις τίποτα.

Οι ενέργειες μπορούν είτε να υποστηρίξουν τα λόγια σας είτε να τα αντικρούσουν. Τα λόγια σας είναι πιο αξιόπιστα αν συνοδεύονται από ενέργειες που δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση και φανερώνουν την ίδια πρόθεση. Όταν υποστηρίζουν αυτά που λέτε, δείχνετε ότι οι επιθυμίες, οι υποσχέσεις, οι συγγνώμες και οι προθέσεις που εκφράζετε είναι αληθινές. Αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη και σας επιτρέπει να χαλαρώσετε επειδή δεν χρειάζεται πάντα να είστε σε εγρήγορση.

Μπορεί να ταυτιστείτε ιδιαίτερα με αυτό, αν εμπιστεύεστε αυτούς που είναι σημαντικοί για εσάς. Τους εμπιστεύεστε με βάση τη συνέπεια ανάμεσα σε αυτά που λένε και σε αυτά που κάνουν. Ή ίσως σκέφτεστε εκείνους τους φίλους που δεν είναι πολύ συναισθηματικά εκφραστικοί, αλλά έχουν δείξει ότι είναι πάντα δίπλα σας.

Η εμπιστοσύνη δημιουργείται όταν οι ενέργειες επιβεβαιώνουν τα λόγια

Υπάρχουν και οι άνθρωποι που τους εμπιστεύεσαι γιατί λένε όμορφα λόγια. Άτομα που λατρεύουν να δίνουν υποσχέσεις, αλλά αργότερα δείχνουν ότι δεν μπορούν να τις κρατήσουν.

Αν τα λόγια δεν συνοδεύονται από πράξεις που τα επιβεβαιώνουν, γίνονται εύθραυστα. Καταστρέφουν την εμπιστοσύνη και είναι δύσκολο να αποκατασταθεί. Δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε κάποιον που λέει ένα πράγμα και μετά πηγαίνει σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Αλλά ταυτόχρονα, η δική σας αδυναμία να αντιδράσετε δείχνει επίσης τι έχετε ως προτεραιότητα στη ζωή σας.

Οι άνθρωποι θέλουν να εμπιστεύονται – δεν αναζητούμε ανθρώπους που θα μας βλάψουν. Αρχίζουμε να χτίζουμε τείχη καθώς η ζημιά συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά η πραγματική μας επιθυμία είναι να εμπιστευόμαστε.


Διαβάστε σχετικά: Τρεις παγίδες που χρησιμοποιούν οι άλλοι για να ελέγξουν τη διάθεσή σας


Η εμπιστοσύνη φέρνει ασφάλεια και γαλήνη

Η εμπιστοσύνη φέρνει ασφάλεια, την οποία χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς. Χρειαζόμαστε συνέπεια. Η ασυνέπεια μας απομακρύνει, μας κάνει ανασφαλείς και μας θέτει σε συνεχή επιφυλακή. Επομένως, όταν κάποιος σπάει επανειλημμένα την εμπιστοσύνη μας, νιώθουμε την ανάγκη να απομακρυνθούμε.

Εάν δεν δίνουμε αξία στην εμπιστοσύνη, είμαστε καταδικασμένοι να συνθλιβόμαστε από τις σχέσεις μας ξανά και ξανά. Αν δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας, κανένας άλλος δεν θα μας σεβαστεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να σκεφτείτε σοβαρά σε ποιον προσφέρετε το όμορφο αλλά εύθραυστο δώρο της εμπιστοσύνης. Μερικές φορές αυτή είναι μια πραγματική πράξη θάρρους.

Αναζητήστε άτομα των οποίων οι ενέργειες υποστηρίζουν τα λόγια τους. Μη λέτε πράγματα αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι ότι αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματά σας. Μη δίνετε υποσχέσεις αν νομίζετε ότι δεν θα μπορέσετε να τις τηρήσετε. Βεβαιωθείτε ότι οι λέξεις σας έχουν αξία. Όταν υπάρχει συνέπεια μεταξύ όσων λέτε και κάνετε, εμπνέετε εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους άλλους ανθρώπους. Εκτός από αυτό, αποφεύγετε και την επακόλουθη ενοχλητική γνωστική ασυμφωνία που θα νιώσετε.

Η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια είναι θεμελιώδεις πυλώνες κάθε σημαντικής συναισθηματικής σχέσης. Μπορείτε να έχετε πολλούς φίλους, αλλά οι αληθινοί φίλοι δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθούν. Γνωρίζετε ότι είναι πραγματικοί φίλοι επειδή είναι πάντα δίπλα σας. Επειδή τα λόγια και οι πράξεις τους συμβαδίζουν, δεν υπάρχει ανασφάλεια για να απειλήσει τη σχέση σας. Γνωρίζετε ότι αν έχετε προβλήματα, θα τα αντιμετωπίσετε πριν προδώσετε τον λόγο σας.

Θα προτιμούσατε να ζείτε με ψεύτικη ελπίδα, περιμένοντας πράξεις που δεν θα γίνουν ποτέ, λέξεις που εξανεμίζονται μόλις ειπωθούν; Ή θα προτιμούσατε την αλήθεια, όσο οδυνηρή και αν είναι, γιατί, σε τελική ανάλυση, δείχνει αυτό που αισθάνεται το άλλο άτομο;

Τελικά, η αλήθεια θα μας δείχνει πάντα τον δρόμο.


ViolGeorg
Απόδοση: Γεωργιάννα Βιολάτου, Ψυχολόγος

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...