PsychologyNow Team

Μήπως νιώθετε ότι δίνετε πολύ σημασία στο τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς;

Μήπως νιώθετε ότι δίνετε πολύ σημασία στο τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς;

PsychologyNow Team
σιλουέτα σκεπτικού άντρα στο ηλιοβασίλεμα
Image credit: Simeon Jacobson / unsplash.com

Είναι φυσιολογικό και συχνά καλό να λαμβάνετε υπόψη τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων, αλλά αυτό που πιστεύουμε και νιώθουμε εμείς οι ίδιοι, θα πρέπει τελικά να είναι πιο σημαντικό.


Είναι φυσιολογικό να νοιαζόμαστε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Είναι επίσης προσαρμοστικό. Η εκτίμηση των σκέψεων και των απόψεων άλλων ανθρώπων, είναι αυτή που μας βοηθά να οικοδομήσουμε σχέσεις και να ενσωματωθούμε κοινωνικά στην κοινωνία. Αυτό μας κάνει να σεβόμαστε και να ακολουθούμε τους κανόνες και παράλληλα μας ωθεί να σκεφτούμε και να αμφισβητήσουμε τον εαυτό μας.

Η σκέψη μας για το πως σκέφτονται οι άλλοι για εμάς, γίνεται πρόβλημα όταν υπερεστιάζουμε στις απόψεις τους και τις αφήνουμε να παρακάμψουν τις δικές μας. Όταν το κάνουμε αυτό τακτικά, στέλνουμε ένα μήνυμα στον εγκέφαλό μας, που λέει ότι δεν μπορούμε να «προσέξουμε» τον εαυτό μας ή να αυτο-προστατευτούμε. Πράγμα που προκαλεί αμφιβολία για τον εαυτό μας και ανασφάλεια.

Αλλά ίσως δεν συνειδητοποιείτε καν ότι το κάνετε αυτό. Αυτά τα αποκαλυπτικά σημάδια, κρύβουν ένα αγκάθι:

Αισθάνεστε συχνά λύπη και δυσαρέσκεια. Συμφωνείτε με αυτά που λένε οι άλλοι ή ενδίδετε σε ό,τι θέλουν. Αλλά δεν αισθάνεστε καλά γι' αυτό.

Δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις. Ή υποκύπτετε στους άλλους. Λέτε ότι είναι επειδή δεν σας νοιάζει ή είστε λίγο ευκολόπιστοι. Αλλά εάν αυτό συμβαίνει συχνά, μπορεί να ανησυχείτε ότι οι άλλοι δεν θα συμφωνούν με αυτό που πραγματικά θέλετε.

Αισθάνεστε ότι χρειάζεται να κάνετε τους άλλους ευτυχισμένους. Ακόμη κι αν είναι έτσι, οι δυστυχισμένοι είστε εσείς.

Έχετε πολλές ανασφάλειες και μιλάτε στον εαυτό σας αρνητικά. Έχετε εστιάσει τόσο πολύ στους άλλους, που δεν έχετε αφιερώσει χρόνο να εξερευνήσετε τι σας αρέσει, τι σκέφτεστε, τι θέλετε και ποιοι πραγματικά είστε.

Εάν αυτά τα σημάδια σας φαίνονται αρκετά γνωστά, δοκιμάστε τις προτάσεις που ακολουθούν. Να θυμάστε, ότι δεν πρόκειται για μια απόλυτη συμπεριφορά του τύπου «δεν χρειάζεται να ακούσω κανέναν». Είναι φυσιολογικό και συχνά καλό να λαμβάνετε υπόψη τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων, αλλά αυτό που πιστεύουμε και νιώθουμε εμείς οι ίδιοι, θα πρέπει τελικά να είναι πιο σημαντικό.

Να είστε προετοιμασμένοι να νιώσετε άσχημα και να προσφέρετε χαλάρωση στον ίδιο σας τον εαυτό.

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε το πώς θα αντιδράσουν ορισμένοι. Ίσως να αντιδράσουν αρνητικά. Ίσως νιώσουμε πληγωμένοι και σε άβολη κατάσταση. Όμως, δεν πειράζει.

Το κλειδί είναι να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για τα άβολα συναισθήματα, προσπαθώντας να χαλαρώσετε με στρατηγικές καθησυχασμού. Για παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε βαθιές αναπνοές για να ηρεμήσετε. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι μόνο και μόνο επειδή αυτό το άτομο δεν συμφωνεί μαζί σας, δεν σημαίνει ότι κάπου έχετε κάνει λάθος.

Επειδή διαφορετικές τεχνικές αποδίδουν για διαφορετικούς ανθρώπους, προτείνεται να δοκιμάζετε διάφορες στρατηγικές για να δείτε ποιες είναι καλύτερες για σας. Υπάρχουν ακόμη και αυτές οι ιδέες:

•  Δημιουργήστε μια λίστα αναπαραγωγής χαλαρωτικής μουσικής και ακούστε την όταν είστε αναστατωμένοι.

•  Χρησιμοποιήστε ένα βιβλίο ζωγραφικής.

•  Οργανώστε τη ντουλάπα σας, το συρτάρι ή τα είδη καλλιτεχνίας.

•  Κάντε μια χαλαρωτική βόλτα.

•  Κάντε μπάνιο ή ντους. Βυθίστε τα χέρια σας σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Ή ανοίξτε τη βρύση και αφήστε το νερό να τρέξει πάνω στα χέρια σας μέχρι να νιώσετε ήρεμοι.


Διαβάστε σχετικά: Δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις


Αποκτήστε συναίσθηση του εαυτού σας

Οικοδομήστε μια βαθύτερη γνώση του ποιοι είστε, κάτι που θα σας προσγειώσει και θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε σίγουροι για τον εαυτό σας. Αυτό βοηθά, επίσης, όταν πάτε ενάντια σε αυτό που πιστεύει κάποιος άλλος.

Επίσης, υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που μπορείτε να αναρωτηθείτε για τον εαυτό σας:

• Τι βρίσκω ικανοποιητικό, ουσιαστικό και απολαυστικό;

• Τι μου αρέσει;

• Τι δεν μου αρέσει;

• Ποιες είναι οι αξίες μου;

• Ποιος είναι ο ηθικός μου κώδικας;

• Ποιες είναι οι πνευματικές μου πεποιθήσεις;

• Τι μάσκες φοράω; Γιατί;

Η οικοδόμηση της αίσθησης του εαυτού σας είναι μια αέναη διαδικασία, επειδή συνεχώς μαθαίνουμε και αναπτυσσόμαστε, είπε. Έτσι, να επιστρέφετε περιοδικά σε αυτά τα ερωτήματα.

Θυμηθείτε, ότι οι αντιδράσεις των άλλων αφορούν περισσότερο τους ίδιους.

Αν κάποιος σας επικρίνει ή διαφωνεί με κάτι που θα θέλατε να κάνετε, ίσως είναι λόγω ανασφαλειών ή ανεπίλυτων ζητημάτων. Ή ίσως απλά είναι αληθινοί με τον εαυτό τους.

Οποιαδήποτε και να είναι η αιτία, αυτό στην πραγματικότητα μπορεί να είναι καλό για τη σχέση σας. Αυτό σημαίνει ότι είτε επικοινωνείτε μέχρι να φτάσετε σε ένα συμπέρασμα και αποκτάτε μια καλύτερη, βαθύτερη κατανόηση ο ένας για τον άλλο.

Πάρτε μικρά ρίσκα

Μέρος της μάθησης της εμπιστοσύνης προς τον εαυτό σας είναι όταν παίρνεται κάποια ρίσκα και στη συνέχεια αξιολογείτε πώς νιώσατε γι' αυτό. Το κλειδί είναι να αρχίσετε σιγά σιγά. Για παράδειγμα: όταν ο σύντροφός σας, σάς ρωτά πού θα θέλατε να πάτε για δείπνο, αντί να πείτε «δεν με νοιάζει! Διάλεξε εσύ», δηλώστε πράγματι την προτίμησή σας.

Εδώ είναι ένα σημαντικό σημείο που τείνουμε να λησμονούμε εμείς που θέλουμε να ικανοποιούμε τους άλλους ανθρώπους: Το να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας ή να λαμβάνετε υπόψη τι έχει σημασία και τι όχι, δεν έχει να κάνει με την προσπάθεια να κάνετε άλλους ανθρώπους να συμφωνήσουν. Ίσως καταλήξετε να είστε σε μια άβολη κατάσταση. Ίσως δεν πάρετε αυτό που θέλετε.

Αλλά, ακόμα κι αν τίποτα δεν βγει από το να εκφράσετε την προσωπική σας θέση, εξακολουθείτε να οικοδομείτε την αίσθηση του εαυτού σας και την προσωπική σας ασφάλεια. Επειδή είστε πιστοί στον εαυτό σας. Κι αυτό σας οδηγεί στο να αισθάνεστε καλύτερα και να αισθάνεστε λιγότερη αρνητικότητα προς τους άλλους.

Τελικά, το θέμα είναι ότι δεν παύουμε να νοιαζόμαστε για τις απόψεις ή τις σκέψεις των άλλων. Μάλλον, το σημαντικό είναι ότι αρχίζουμε να νοιαζόμαστε για τις δικές μας.


Πηγή: psychentral.com
Επιμέλεια – Απόδοση: Νικόλας Παύλου

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...