PsychologyNow Team

Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές που παρατηρούνται σε μια σχέση

Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές που παρατηρούνται σε μια σχέση

PsychologyNow Team
ζευγάρι με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές στη σχέση του
Image credit: Pavel Danilyuk / pexels.com

Ποιες είναι οι πιο αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές που παρατηρούνται σε μια ρομαντική σχέση;


Η δημιουργία μιας ρομαντικής σχέσης προϋποθέτει την ύπαρξη ενός δεσμού ανάμεσα σε δύο άτομα. Ο δεσμός αυτός πρέπει καθημερινά να καλλιεργείται. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο άτομα πρέπει να περνούν αρκετό χρόνο μαζί, γεγονός που μπορεί να επιφέρει συγκρούσεις. Η σχέση κινδυνεύει να καταστραφεί, αν ένας εκ των δύο συντρόφων εκδηλώσει αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Ο δρ. Τζον Γκότμαν, είναι πρωτοπόρος επιστήμονας στη μελέτη σχέσεων. Έχοντας μελετήσει για χρόνια αναρίθμητα ζευγάρια, υποστηρίζει ότι υπάρχουν ξεκάθαρα μοτίβα αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών, τα οποία προμηνύουν την αποτυχία μιας σχέσης.

Κάποιες σχέσεις μοιάζουν τέλειες, γεγονός που αποδίδεται σε συγκεκριμένα συστατικά και συμπεριφορικά μοτίβα, βάσει των οποίων μπορεί να προβλεφθεί πόσο θα διαρκέσει μια σχέση, αλλά και πόσο καλή θα είναι. Ανεξαρτήτως του τύπου της σχέσης, πρέπει να υπάρχει σεβασμός, στοργή, εμπιστοσύνη και επικοινωνία.

Αν βρεθείτε σε μια σχέση που έχει τα παραπάνω συστατικά, θα είστε πιθανότατα ευτυχισμένος σε αυτήν. Ίσως έρθετε αντιμέτωποι με περιστασιακές συγκρούσεις ή καυγάδες, οι οποίοι ωστόσο δε θα ταράξουν πολύ τα νερά. Αν πάλι αισθανθείτε ότι κάποιο από τα παραπάνω συστατικά λείπει απ΄τη σχέση, ίσως χρειαστεί να δουλέψετε με το σύντροφό σας πάνω σε συγκεκριμένα θέματα.

H αγάπη δεν είναι κάτι φυσικό, αλλά απαιτεί πειθαρχία, συγκέντρωση, υπομονή, πίστη και την απομάκρυνση του ναρκισσισμού. Δεν είναι αίσθημα, είναι αποτέλεσμα εξάσκησης! -Έριχ Φρομ


Διαβάστε σχετικά: Γιατί χρειάζεται να «τακτοποιούμε» όχι μόνο τον χώρο μας αλλά και τις σχέσεις μας;


Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές σε μια σχέση

Όπως προαναφέραμε, η ύπαρξη αυτοκαταστροφικών συμπεριφορικών μοτίβων προμηνύει ότι η σχέση δε θα κρατήσει. Στο άρθρο αυτό θίγουμε όσα είναι άκρως σχετικά και επηρεάζουν άμεσα, τα βασικά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται μια σχέση: το σεβασμό, τη στοργή, την εμπιστοσύνη και την επικοινωνία.

Περιφρόνηση

Η περιφρόνηση απέναντι στον σύντροφό σας, δείχνει ότι τον θεωρείτε κατώτερο. Η περιφρόνηση μπορεί να οδηγήσει σε άλλες συμπεριφορές, όπως ο εξευτελισμός, η επίκριση, η προσβολή και η εμφανής έλλειψη σεβασμού.

Αν κάποιος συμπεριφέρεται σ' εσάς κατ'αυτόν τον τρόπο αρκετά συχνά, αυτό σημαίνει ότι δε σας αγαπά πραγματικά. Σε αυτή την περίπτωση αναρωτηθείτε αν πρέπει να μείνετε στη σχέση.

Αδιαφορία

Η αδιαφορία αποτελεί μια απ' τις πιο αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Αν αδιαφορείτε για τον σύντροφό σας όταν έχετε μια διαφωνία, στην ουσία αδιαφορείτε για το γεγονός ότι το άτομο που υποτίθεται ότι αγαπάτε, έχει ανάγκη από επικοινωνία και υποστήριξη.

Η επίδειξη αδιαφορίας μπορεί να κάνει τον σύντροφό σας να αισθανθεί υπερβολική ταπείνωση, γεγονός που μακροπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση του. Ίσως μάλιστα, αρχίσει να πιστεύει ότι δεν αξίζει την προσοχή σας, επειδή έκανε κάτι κακό.

Καταπάτηση της μοναδικότητας

Αν ο σύντροφός σας, σας υποδεικνύει μεταξύ άλλων, ποιος πρέπει να είστε, τι πρέπει να σας αρέσει και με με ποιον πρέπει να κάνετε παρέα, τότε εμφανώς προσπαθεί να καταπατήσει την μοναδικότητά σας.

Όταν αγαπάτε κάποιον, τον αποδέχεστε όπως πραγματικά είναι. Αν ο σύντροφος σας επιδιώκει να σας αλλάξει, δε σας αγαπά πραγματικά.

Συνεξάρτηση

Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρήσετε αν υφίσταται το φαινόμενο της συνεξάρτησης. Κάποιοι άνθρωποι αδυνατούν να τερματίσουν μια σχέση, επειδή αισθάνονται ότι χρειάζονται τον σύντροφό τους. Προτιμούν να ανέχονται τη συνεχή επικριτική στάση ή αδιαφορία του συντρόφου τους, προκειμένου να μη μείνουν μόνοι.

Μια τέτοιου είδους συμπεριφορά, ενδυναμώνει το σύντροφο, ο οποίος αντιλαμβάνεται την εξάρτηση που έχει δημιουργηθεί προς το πρόσωπο του. Πρόκειται για μια απο τις πιο αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, η οποία μπορεί να αποδειχθεί ολέθρια για τη σχέση.

Όταν δεν προσπαθείτε

Οφείλετε να είστε πάντα ειλικρινής με το σύντροφο σας και να είστε ο εαυτός σας όταν αλληλεπιδράτε μαζί του. Θα πρέπει ωστόσο να προσπαθείτε για τη σχέση αυτή, κάνοντας συμβιβασμούς. Αν π.χ. ο σύντροφος σας θέλει να τον συνοδεύσετε σε κάποια έξοδό του, οφείλετε να το κάνετε ακόμα κι αν δεν έχετε όρεξη. Ο σύντροφός σας, οφείλει να κάνει το ίδιο και για εσάς. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύετε ο ένας στον άλλον την αγάπη σας.


Διαβάστε σχετικά: Ο πιο τοξικός μηχανισμός άμυνας για τη σχέση σας


Γιατί οι άνθρωποι μένουν σε τοξικές σχέσεις;

Κάποιοι άνθρωποι ανέχονται αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει ωστόσο, να θυμάστε ότι όλοι κάνουμε λάθη κάποιες φορές. Για το λόγο αυτό είναι καλό για εσάς να είστε ελαστικοί και ανεκτικοί με τον σύντροφο σας.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν αυτό συμβαίνει επανηλειμμένα ή όταν τέτοιου είδους συμπεριφορά καθορίζει τη σχέση σας. Θα ήταν ίσως χρήσιμο να σκεφτείτε πως θα ζωγραφίζατε εσάς και τον σύντροφό σας ως ζευγάρι. Θα κρατιόσασταν απο το χέρι; Θα ανταλλάζατε ένα φιλί; Θα διαφωνούσατε; Η εικόνα που θα έρθει στο μυαλό σας, αποκαλύπτει πολλά σχετικά με το τι σκέφτεστε για τη σχέση σας.

Αν παρατηρήσετε ακόμα και μικρά σημάδια τοξικότητας στη σχέση σας, θα ήταν καλό να ζυγίσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και να είστε έτοιμος να βγείτε από τη σχέση αυτή αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι έχουν δυσκολία να τερματίσουν μια σχέση, επειδή φοβούνται μη μείνουν μόνοι. Τείνουν να πιστεύουν ότι θα καταλήξουν ολομόναχοι, παρόλο που υπάρχουν πολλά άτομα γύρω τους, που θα μπορούσαν να τους στηρίξουν.

Γιατί οι άνθρωποι αποφεύγουν τη μοναξιά; Ίσως επειδή δεν τα πάνε αρκετά καλά με τον εαυτό τους. -Κάρλο Ντόσι

Επίσης, κάποιοι άνθρωποι καταφεύγουν σε συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφοράς, έτσι ώστε να ξεγελάσουν τον εαυτό τους και να μείνουν στη σχέση. Οι φράσεις: είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει ή, αν χωρίσουμε θα βρει άλλη που θα είναι καλύτερη, είναι ενδεικτικές τέτοιων μοτίβων συμπεριφοράς.

Προσπαθείστε να αγνοήσετε τέτοιες σκέψεις, οι οποίες αποτελούν προϊόν του βαθύτερου φόβου σας για εγκατάλειψη και μοναξιά.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να σταματήσετε να αυταπατάσθε και να βλέπετε τα πράγματα υποκειμενικά. Παρατηρείστε τη σχέση σας. Αφού το κάνετε αυτό, μπορείτε να πάρετε μια σταθερή απόφαση να την εγκαταλείψετε ή να μείνετε σε αυτήν. 


Vasi tsap

 

Πηγή: exploringyourmind.com
Απόδοση: Βασιλική Τσαπάκη
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...