PsychologyNow Team

Οι τρεις ενδείξεις της συναισθηματικής ανασφάλειας στη σχέση

Οι τρεις ενδείξεις της συναισθηματικής ανασφάλειας στη σχέση

PsychologyNow Team
άνδρας και γυναίκα αγκαλιάζονται μπροστά στη θάλασσα την ώρα του ηλιοβασιλέματος δείχνοντας συναισθηματική ασφάλεια στη σχέση
Image credit: Rosie Ann / pexels.com

Γιατί νιώθουμε ανασφαλείς στη σχέση μας, παρόλο που θέλουμε τόσο πολύ το σύντροφό μας;


Ερωτεύομαι και δεσμεύομαι στη σχέση, σημαίνει εμπιστεύομαι και μοιράζομαι οικεία πράγματα με κάποιο άλλο πρόσωπο. Ορισμένοι άνθρωποι όμως βιώνουν ανασφάλεια στη σχέση γιατί ακριβώς δυσκολεύονται με αυτό το θέμα: αγαπώ κάποιον σημαίνει τον εμπιστεύομαι, σημαίνει να αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο και να ανοίγομαι συναισθηματικά σε έναν άλλον άνθρωπο.

Σε οποιαδήποτε σχέση, χρειάζεται να δημιουργεί ένα πλαίσιο ασφάλειας μέσα στο οποίο μπορείς να εκφράζεσαι ελεύθερα και να είσαι ο εαυτός σου. Αν δεν υπάρχει η ασφάλεια, ίσως καταλήξεις γεμάτος ανασφάλειες και αμφιβολίες.

Αν γνωρίσεις κάποιο πρόσωπο και σου αρέσει πολύ, αλλά μετά αισθάνεσαι ανασφαλής ή φοβάσαι ότι μπορεί να σε πληγώσει και να σε εγκαταλείψει πριν δημιουργηθεί δέσιμο μεταξύ σας, τότε ίσως νιώθεις ανασφάλεια με τις σχέσεις. Με άλλα λόγια, όταν αποφεύγεις κάποιον που μόλις γνώρισες, αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ανασφάλειας. Όμως, υπάρχουν και άλλα σημάδια ανασφάλειας σε μια σχέση που μπορεί να μην είναι εύκολα αντιληπτά.


Διαβάστε σχετικά: Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές που παρατηρούνται σε μια σχέση


1. Έλεγχος και ζήλεια

Ένα σημάδι που δείχνει ότι είσαι ανασφαλής στη σχέση, είναι να προσπαθείς να ελέγξεις τα πάντα, είτε την ίδια την σχέση (τα πράγματα που κάνει το ζευγάρι μαζί) είτε τον σύντροφο σου (τί κάνει και τί όχι). Μερικοί άνθρωποι νιώθουν έντονα την ανάγκη να ελέγχουν τη σχέση για να μην αισθάνονται απειλή.

Όταν κάποιος θέλει να ελέγξει το σύντροφο του, το κάνει γενικά επειδή νιώθει ανασφαλής. Η ανάγκη για έλεγχο θα μπορούσε ακόμη να σημαίνει ότι υπάρχουν βαθύτερα ψυχολογικά προβλήματα, όπως ένα υπόβαθρο ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Επιπλέον, η ανασφάλεια εκδηλώνεται με τη μορφή της ζήλειας. Η ζήλεια είναι το προκαθορισμένο σημάδι της ανασφάλειας. Όσοι εμπιστεύονται το σύντροφο τους και έχουν αυτοπεποίθηση, μπορεί επίσης ορισμένες φορές να αισθανθούν ζήλεια, αλλά σίγουρα λιγότερο συχνά και όχι τόσο έντονα.

Ένας σωστός τρόπος να περιορίσει κανείς τη ζήλεια είναι να περιορίσει όλες τις συμπεριφορές που απορρέουν από αυτή. Για παράδειγμα, το να ρωτάς τον σύντροφο σου, που είσαι, τι ώρα θα πας εκεί, να ελέγχεις συνεχώς τα social media του συντρόφου κ.τ.λ.

2. Η αποζήτηση συνεχούς τρυφερότητας και στοργής

Μία άλλη ένδειξη ανασφάλειας στη σχέση είναι όταν "τσεκάρεις" συνέχεια το σύντροφό σου αν σου δείχνει τρυφερότητα και αγάπη. Όλοι φυσικά θέλουν να αισθάνονται ξεχωριστοί και αγαπητοί, αλλά δεν είναι φυσιολογικό κάποιος να μετράει τις φορές που ο σύντροφος του κάνει κάτι γλυκό. Υπάρχουν άνθρωποι που μετρούν και συγκρίνουν τα πράγματα που κάνει ο σύντροφος τους για να τους δείξει ότι τους αγαπούν και ακόμη ζητούν να τους πει «σ’ αγαπώ» ή να ποσοτικοποιήσει την αγάπη του.

Παρομοίως, εκείνοι που είναι ανασφαλείς στη σχέση, μπορεί να λένε φράσεις όπως Δεν με αγαπάς όπως αγαπάς τους φίλους σου ή Όταν είμαστε μόνοι μας δεν μου δείχνεις στοργή, αλλά το κάνεις μόνο μπροστά σε άλλους. Αυτά είναι όλα σημάδια φόβου, ανασφάλειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Όμως, τέτοιου είδους σχόλια, αν γίνονται σε μειωμένη συχνότητα και όχι με σκοπό να δημιουργηθεί ένταση, μπορεί να είναι εντελώς φυσιολογικά σε μία σχέση.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση κρατούν μέσα τους και δεν εκφράζουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους για να μην ενοχλήσουν το σύντροφο τους. Αυτό όμως δυσκολεύει πολύ τη δημιουργία ενός ισχυρού δεσμού με αποτέλεσμα να προκύψουν κατηγορίες, επικρίσεις και μία αίσθηση αγωνίας για τη σχέση.


Διαβάστε σχετικά: Κρίσιμοι παράγοντες για μια υγιή σχέση


3. Η μη έκφραση των σκέψεων και των επιθυμιών προς αποφυγή των συγκρούσεων

Η συζήτηση στη σχέση και η διαφωνία, είναι απολύτως υγιείς συμπεριφορές. Στην πραγματικότητα,  οι διαφωνίες και οι διαφορές στη σχέση, είναι απαραίτητες για να κατανοήσει κάθε σύντροφος ότι οι ανάγκες του άλλου είναι διαφορετικές από τις δικές του.

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν οποιαδήποτε διαφωνία, πιστεύοντας ότι είναι ένα σύμπτωμα αδυναμίας. Ως αποτέλεσμα αυτού, δεν εκφράζουν τις σκέψεις τους και προσπαθούν να συζητούν μόνο για θέματα, με τα οποία συμφωνούν με τους συντρόφους τους.

Αυτή η συνήθεια, η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων, ενδεχομένως να καταλήγει να βλάπτει μακροπρόθεσμα το ζευγάρι. Η έλλειψη αυθορμητισμού, όχι μόνο δε μειώνει την ανασφάλεια στη σχέση, αλλά την κάνει και πιο ισχυρή.

Το καλό είναι ότι αυτά τα τρία σημάδια στα οποία αναφερθήκαμε δεν είναι χρήσιμα μόνο για να ανιχνεύσουν την ανασφάλεια στη σχέση, αλλά μας βοηθούν, όταν τα καταλάβουμε, να τα αλλάξουμε και να εξαλείψουμε αυτή την ανασφάλεια. Τελικά, η δέσμευση στη σχέση είναι ένας όμορφος τρόπος να νιώθουμε υποστήριξη και ασφάλεια, ειδικά αν μπορούμε να νιώθουμε ο εαυτός μας απέναντι στο σύντροφο μας. Η έλλειψη εμπιστοσύνης, είναι μία παγίδα που μπορεί να δημιουργήσει ένταση και ανασφάλεια.


NasAtha

 

Πηγή: exploringyourmind.com
Απόδοση: Νάσια Αντωνίου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...