Δρ. Γλυκερία Ρέππα

10 ερωτήσεις για να έρθεις πιο κοντά με τον σύντροφό σου

10 ερωτήσεις για να έρθεις πιο κοντά με τον σύντροφό σου

Δρ. Γλυκερία Ρέππα
ζευγάρι που έχει έρθει πιο κοντά
Image credit: Taisiia Stupak / unsplash.com

Η οικειότητα και οι σχέσεις αρχίζουν να χαλάνε όταν οι άνθρωποι μένουν επικεντρωμένοι στα πράγματα που δεν πηγαίνουν καλά ή παίρνουν τα καλά πράγματα ως δεδομένα.


Συζητώντας και συνεχώς επισημαίνοντας τα πράγματα που αγαπάτε θα σας βοηθήσει να παραμείνετε επικεντρωμένοι σε αυτά τα όμορφα πράγματα και θα βοηθήσει τη σχέση σας να γίνεται καλύτερη.

Βγαίνοντας για καφέ ή για φαγητό παρατηρώ πολλές φορές ζευγάρια γύρω μου, με το κινητό στο χέρι, αντί να μιλάνε μεταξύ τους.

Στις σχέσεις πολλές φορές νομίζουμε ότι γνωρίζουμε τον άλλον, αλλά πόσο καλά τον ξέρουμε στην πραγματικότητα; Άλλες φορές πάλι, νιώθουμε ότι δεν έχουμε τίποτα να πούμε με τον/τη σύντροφό μας και ότι όλα είναι επιφανειακά ή ότι έχουμε εξαντλήσει όλα τα θέματα συζήτησης ή δεν ξέρουμε πως να ξεκινήσουμε μια συζήτηση.

Παρακάτω αναφέρονται κάποιες ερωτήσεις που θα μπορούσες να συζητήσεις με τον/τη σύντροφό σου για να εμβαθύνετε τη σχέση σας. Βάλτε λοιπόν, ένα ωραίο κρασί, μια απαλή μουσική, ανάψτε μερικά κεριά, ή απλά πηγαίνετε για έναν καφέ, χαμηλώστε τα κινητά και γνωριστείτε καλύτερα:


Διαβάστε σχετικά: Ευαλωτότητα: Το Κλειδί στις Στενές Σχέσεις


1. Ποια είναι η καλύτερη και η χειρότερη εμπειρία που είχες ως παιδί;

Μοιραζόμενοι τις παιδικές εμπειρίες, τόσο τις θετικές όσο και αυτές που σας πλήγωσαν, μπορείτε να συνειδητοποιήσετε για το τι σας έχει διαμορφώσει ως ενήλικες. Η γνώση των πεποιθήσεών σας μπορεί να φέρει περισσότερη κατανόηση και εκτίμηση των πεποιθήσεων του/της συντρόφου σας, των τρόπων ύπαρξης και των διαφορών σας.

2. Δημιουργήστε ο καθένας μια λίστα με τις 3 σημαντικότερες ανάγκες σας και συζητήστε πως μπορεί ο καθένας να καλύψει αυτές τις ανάγκες στον άλλον.

Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να νιώθετε τόσο εσείς όσο και ο/η σύντροφος σας ικανοποιημένοι με τη σχέση σας είναι να καλύπτονται οι ανάγκες και των δυο σας. Σκεφτείτε τα πράγματα που είναι απαραίτητα για να αισθανθείτε χαρούμενοι στη σχέση σας και δώστε στους συντρόφους σας συγκεκριμένους τρόπους-παραδείγματα, ώστε να μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σας.

3. Από το οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον ποιος πιστεύετε ότι έχει την καλύτερη σχέση και γιατί;

Μερικές φορές οι άνθρωποι δυσκολεύονται να διατυπώσουν αυτό που θέλουν ή χρειάζονται σε μια σχέση, αλλά μπορούν να το αναγνωρίσουν όταν το δουν σε ένα άλλο ζευγάρι.

4. Ποιο είναι το καλύτερο κομμάτι του να είστε μαζί;

Καθώς ο χρόνος περνά, μεγαλώνετε μαζί ως ζευγάρι. Θα συνεχίσετε να δοκιμάζετε νέα πράγματα ως ζευγάρι και οι απαντήσεις σας ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο των χρόνων. Αναθεωρήστε αυτή την ερώτηση συχνά.

5. Τι είδους πράγματα κάνω που σε ενοχλούν και ποιες συμπεριφορές πιστεύεις ότι θα πρέπει να σταματήσω ή να αλλάξω;

Το κλειδί σε αυτή την ερώτηση είναι να είστε ειλικρινής ο ένας στον άλλον και να μην φοβάστε να πείτε ποια πράγματα σας ενοχλούν. Επίσης, να είστε ανοιχτοί να ακούσετε ποιες συμπεριφορές ενοχλούν τον άλλον και να βρείτε τρόπους μαζί που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση.

6. Υπάρχει κάτι σημαντικό που σε απασχολεί τόσο πολύ που δεν σε αφήνει να κοιμηθείς το βράδυ και δεν έχεις μοιραστεί μαζί μου;

Πολλές φορές ο/η σύντροφος σου μπορεί να μην λέει τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει (στη δουλειά, με κάποιο φίλο, γονεϊκή οικογένεια, οικονομικής φύσης κλπ.) γιατί δεν θέλει να σε απασχολεί με τα δικά του/της θέματα, γνωρίζοντας ότι και εσύ έχεις αρκετό άγχος από μόνη/ος σου και δεν θέλει να σε επιβαρύνει. Γνωρίζοντας όμως ο ένας για τον άλλον τους στρεσογόνους παράγοντες που μπορεί να υπάρχουν εκείνη την περίοδο της ζωής σας, μπορείτε να προσφέρετε υποστήριξη, κατανόηση, και ενσυναίσθηση ο ένας στον άλλον.

7. Υπάρχει κάποιο όνειρο σου που δεν έχεις ακόμα πραγματοποιήσει; Αν ναι τι ήταν αυτό που σε εμπόδισε να το πραγματοποιήσεις;

Ο/η σύντροφος σας μπορεί να έχει διαφορετικά όνειρα από τότε που πρωτογνωριστήκατε. Είναι εντάξει, μην ξεχνάτε ότι εξελίσσεστε σαν άτομα καθημερινά και οι ανάγκες, τα όνειρα και οι επιθυμίες αλλάζουν. Κάνοντας αυτή την ερώτηση μπορείτε να συζητήσετε για τα πράγματα που επιθυμεί να κάνει και ποιοι είναι οι παράγοντες που τον/την μπλοκάρουν να τα υλοποιήσει. Μην ξεχνάτε ότι θέλετε να είστε οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του/της συντρόφου σας για να πραγματοποιήσει τους στόχους του/της.

8. Γιατί με αγαπάς; Και πότε αισθάνθηκες ότι σε αγαπώ πιο πολύ εγώ;

Είναι εύκολο να πεις αυτέ τις τρεις λέξεις, σκεπτόμενη/ος ότι μπορεί να είναι αρκετό. Αλλά γνωρίζοντας το γιατί υπενθυμίζεις στον/ην σύντροφό σου ότι αναγνωρίζεις τις μοναδικές ιδιότητές του/της. Επίσης, οι άνθρωποι αγαπούν διαφορετικά και έτσι αισθάνονται αγαπημένοι διαφορετικά. Οι διαφορές είναι αναπόφευκτες, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε συνεχή επικοινωνία για το πότε αισθάνεστε πιο αγαπημένοι ο ένας από τον άλλο.


Διαβάστε σχετικά: Κρίσιμοι παράγοντες για μια υγιή σχέση


9. Τί είναι για εσένα ασυγχώρητο και γιατί;

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ζευγάρια κάνουν σύντομες δηλώσεις όπως "Αν με απατήσεις θα σε αφήσω" ή "Αν ανατινάξεις τις αποταμιεύσεις μας, θα πάρουμε διαζύγιο." Δεν μιλούν σε βάθος για τον πόνο που θα αισθανθούν και γιατί. Γνωρίζοντας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τι θα έβλαπτε βαθιά τον/την σύντροφό σας μπορεί να φέρει μια δόση της πραγματικότητας και να βοηθήσει στην προστασία της σχέσης σας.

10. Πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε τη σεξουαλική μας ζωή καλύτερη;

Μια από τις πιο ευάλωτες περιοχές στους περισσότερους γάμους, αν όχι περισσότερο, είναι η φυσική οικειότητα. Όταν μια επανειλημμένη απόρριψη στο σεξ θεωρείται ως προσωπική απόρριψη, η αποσύνδεση μπορεί εύκολα να τεθεί ανάμεσα σας. Το να μιλάτε για το σεξ είναι ένα σημαντικό κομμάτι της καλής σεξουαλικής ζωής. Να θυμάστε όμως ότι όταν συζητάτε το θέμα να είστε ευγενικοί και θετικοί και να επικεντρωθείτε στα πράγματα που χρειάζεστε και θέλετε (και όχι σε αυτά που κάνει ο/η σύντροφός σας "λάθος" ή όχι αρκετά).

Η οικειότητα και οι σχέσεις αρχίζουν να χαλάνε όταν οι άνθρωποι μένουν επικεντρωμένοι στα πράγματα που δεν πηγαίνουν καλά ή παίρνουν τα καλά πράγματα ως δεδομένα. Συζητώντας και συνεχώς επισημαίνοντας τα πράγματα που αγαπάτε θα σας βοηθήσει να παραμείνετε επικεντρωμένοι σε αυτά τα όμορφα πράγματα και θα βοηθήσει τη σχέση σας να γίνεται καλύτερη.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...