PsychologyNow Team

Ποιο είναι το πιο τοξικό μοτίβο σχέσεων;

Ποιο είναι το πιο τοξικό μοτίβο σχέσεων;

PsychologyNow Team
ζευγάρι αντιμετωπίζει το πιο τοξικό μοτίβο σχέσεων
Image credit: yanalya / freepik.com

Όταν το ζευγάρι μπει σε αυτό το μοτίβο είναι δύσκολο να ξεφύγει από αυτό.


Αυτό το μοτίβο, είναι ένα κλασικό σημάδι ότι η σχέση αντιμετωπίζει προβλήματα. Η "σιωπηλή αντίδραση" είναι ένα από τα πιο κοινά και τοξικά μοτίβα σε μια σχέση. Είναι το μοτίβο που οι ψυχολόγοι ονομάζουν «αίτηση - απόσυρση».

Παρουσιάζεται όταν ο ένας από τους δυο συντρόφους ασκεί κριτική, κάνει παράπονα και ζητάει πράγματα, ενώ ο άλλος σύντροφος αποσύρεται ή απαντά μέσω της "σιωπηρής αντίδρασης". Συχνά ο σύντροφος που αιτεί είναι η γυναίκα και ο άντρας είναι αυτός που αποσύρεται.

Ωστόσο, δεν έχει σημασία ποιο ρόλο παίρνει ο κάθε σύντροφος, το μοτίβο αυτό είναι εξίσου επιζήμιο και δυστυχώς είναι δύσκολο για τα ζευγάρια να ξεφύγουν από αυτό.

Ο καθηγητής Ψυχολογίας Paul Schrodt, που έχει μελετήσει το μοτίβο «αίτησης-απόσυρσης», δήλωσε:

Είναι το πιο συνηθισμένο μοτίβο σύγκρουσης στο γάμο ή γενικότερα σε οποιαδήποτε σοβαρή σχέση και δημιουργεί αρνητικές συνέπειες σε αυτήν.


Διαβάστε σχετικά: Ο πιο τοξικός μηχανισμός άμυνας για τη σχέση σας


Οι ερευνητές ανέλυσαν 74 διαφορετικές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι. Βρήκαν ότι τα ζευγάρια που παρουσίαζαν το μοτίβο «αίτησης -απόσυρσης» ένιωθαν ελάχιστη ικανοποίηση στη σχέση, εμφανίζοντας παράλληλα χαμηλό επίπεδο οικειότητας και κακή επικοινωνία.

Τα ζευγάρια που βίωναν αυτό το μοτίβο εμφάνιζαν επίσης υψηλότερο άγχος και επιθετικότητα. Είχαν παρουσιάσει ακόμη και σωματικά συμπτώματα, όπως προβλήματα με το έντερο, στυτική δυσλειτουργία και δυσλειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

Ο καθηγητής Schrodt δήλωσε: Οι σύντροφοι είναι εγκλωβισμένοι σε αυτό το μοτίβο, κυρίως επειδή βλέπουν ο ένας τον άλλο ως την αιτία του προβλήματος.

Αυτό το μοτίβο είναι πολύ επώδυνο για τη σχέση, ανεξάρτητα από το ποιος απαιτεί και ποιος αποσύρεται. Σύμφωνα με τον καθηγητή Schrodt:

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της μετα-ανάλυσης που κάναμε, είναι ότι παρόλο που η ακολουθία «η σύζυγος απαιτεί / ο σύζυγος αποσύρεται» παρουσιάζεται συχνότερα, δεν σημαίνει ότι είναι περισσότερο ή λιγότερο επιζήμια. Είναι μια πραγματική, σοβαρή ένδειξη δυσφορίας στη σχέση.


Πηγή: spring.org.uk
Έρευνα: A Meta-Analytical Review of the Demand/Withdraw Pattern of Interaction and its Associations with Individual, Relational, and Communicative Outcomes
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...