PsychologyNow Team

5 μύθοι για τις σχέσεις που στην αρχή μας φαίνονται λογικοί

5 μύθοι για τις σχέσεις που στην αρχή μας φαίνονται λογικοί

PsychologyNow Team
ζευγάρι αγκαλιάζεται στο κρεββάτι
Image credit: Andrea Piacquadio/ pexels.com

 Διαβάστε αυτό το άρθρο σαν να κάνετε μία μικρή παύση στις αντιλήψεις σας για τις σχέσεις.


Κάθε ένας από εμάς έχει αρκετά βαθιά ριζωμένες ιδέες για τις ερωτικές σχέσεις, για το πως δημιουργούνται, πώς υποτίθεται ότι δουλεύουν και γιατί τελειώνουν.

Χτίζουμε τις ιδέες μας περί σχέσεων, βλέποντας τους συγγενείς μας, κάνοντας τα δικά μας λάθη και από ό,τι βιώνουμε στο κοινωνικό μας περιβάλλον. Δυστυχώς, σπάνιες είναι οι φορές που μπορεί να κάνουμε μία παύση και να εξετάσουμε κατά πόσον ή όχι οι πεποιθήσεις μας σχετικά με τις σχέσεις, έχουν λογική στον πραγματικό κόσμο.

Δείτε αυτό το άρθρο σαν να κάνετε μία μικρή παύση στις αντιλήψεις σας για τις σχέσεις και να διαβάσετε τις γνώσεις των ειδικών. Ακολουθούν 5 παρανοήσεις που μπορούν να καταστρέψουν μια σχέση.

1. Τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν μεγάλες λύσεις

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν, ότι όταν τα μεταξύ μας προβλήματα φαίνονται μεγάλα, συχνά υποθέτουμε ότι και η λύση θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολη. Για να βρεθεί η ελπίδα για τη λύση, οι σύντροφοι πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν μεγάλα σχέδια, μεγάλες αλλαγές ή να ξοδέψουν πάρα πολλά χρήματα. Όμως στην πραγματικότητα, είναι τα μικρά και καθημερινά πράγματα που κάνουν τη διαφορά και να αρχίζουν να λιώνουν τον παγετώνα του «μεγάλου προβλήματος».

2. Να ανοίγετε σημαντικά θέματα ζωής από τα πρώτα ραντεβού

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι λάθος να μοιράζεστε όλες τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες της ζωής σας πολύ νωρίς σε μια σχέση. Η γνωριμία με κάποιον άνθρωπο χρειάζεται να είναι σταδιακή καθώς είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται.

Αν πείτε στο πρώτο ραντεβού τα πάντα για τη ζωή σας, π.χ. το διαζύγιο σας, την προσωπική κρίση που είχατε περάσει, το οικογενειακό σας δράμα, τις κακοτυχίες που είχατε στη ζωή σας, τότε ενεργείτε με βιασύνη. Γιατί να μην περάσετε κάποιο χρόνο για να γνωριστείτε με το νέο σας φίλο στο παρόν, προτού αναλωθείτε μέσα από το παρελθόν;


Διαβάστε σχετικά: Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές που παρατηρούνται σε μια σχέση


3. Τα κοινά ενδιαφέροντα είναι που κρατούν μαζί τη σχέση

Είναι εύκολο να σκεφτεί κάποιος, ότι η σύνδεση θα είναι πιο εύκολη και πιο βαθιά, όταν υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα. Το Ινστιτούτο Gottman εύστοχα σημειώνει, ότι τα κοινά ενδιαφέροντα δεν πρέπει απαραίτητα να ισοδυναμούν με την αγάπη για επικοινωνία και για ωριμότητα σε μια σχέση. Δύο άνθρωποι μπορεί να ενδιαφέρονται για τα ίδια πράγματα, αλλά μπορεί να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον άσχημα.

4. «Απλά ξέρω» πότε είναι η ώρα για να το κάνω

Αν περιμένετε να δείτε ένα σημάδι για να πάρετε μια ερωτική απόφαση, μπορεί να περιμένετε για πολύ καιρό. Το τέλειο πρόσωπο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έρθει από μόνο του. Πρέπει να δουλέψετε με τον εαυτό σας για να μπορέσετε να υποστηρίξετε μία σχέση και δίνοντας χρόνο στη σχέση για να αναπτυχθεί, τότε θα εμπιστευθείτε την επιλογή σας.

5. Δεν υπάρχουν όρια στην αληθινή αγάπη

Ίσως να σκέφτεστε, Είναι δυνατόν αυτή τη φράση να μην την έχω καταλάβει καλά; Κι όμως, οι ψυχολόγοι μας υπενθυμίζουν, ότι ενώ η αγάπη άνευ όρων μπορεί να φαίνεται σαν μια θαυμάσια ιδέα, κάθε μόνιμη σχέση θα έχει κάποιες προϋποθέσεις όπως: δεν μπορείς να εξαπατάς, δε μπορείς να λες ψέματα, δεν μπορείς να κακομεταχειρίζεσαι τον/την σύντροφό σου, δε μπορείς να διαπράττεις εγκλήματα και να παίρνεις ναρκωτικά... και άλλα παρόμοια πράγματα ώστε να μπορεί η σχέση να σταθεί. Η ετικέτα «σε αγαπάω άνευ όρων» είναι μία δημοφιλής ιδέα αλλά πρέπει να κατανοήσουμε τις προφανείς συνθήκες που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούν δεδομένες.


Πηγή: blogs.psychcentral.com

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...