PsychologyNow Team

Οι επτά τύποι αξιών που καθορίζουν τις ερωτικές σχέσεις

Οι επτά τύποι αξιών που καθορίζουν τις ερωτικές σχέσεις

PsychologyNow Team
διάφορες λέξεις σε άσπρο φόντο

Εξελικτικά, έχουμε προγραμματιστεί να επιλέγουμε συντρόφους που είναι αρκετά διαφορετικοί από εμάς και ταυτόχρονα έχουν αρκετές βασικές αξίες και πεποιθήσεις παρόμοιες με τις δικές μας. Αυτές οι αξίες στην πορεία θα μας διασφαλίσουν ότι όταν έρθει η ώρα, ο σύντροφος που επιλέξαμε θα είναι ένας καλός σύντροφος και σωστός γονέας, όπως αντίστοιχα αισθανόμαστε ότι θα είμαστε και εμείς.


Επτά  βασικοί τύποι αξιών έχουν αναγνωριστεί ως καθολικοί και είναι ευρέως αποδεκτοί σε όλο τον κόσμο. Ανεξάρτητα από το πού ζείτε, πιθανότατα να έχετε ήδη διαμορφώσει τις δικές σας προσωπικές αξίες, σε κάποιο βαθμό, βάσει των επτά τύπων που αναφέρονται παρακάτω. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι σχέσεις που βασίζονται σε κοινές αξίες είναι πολύ πιο πιθανό να αντέξουν σε βάθος χρόνου.

Όταν νιώθετε ότι μια σχέση δεν έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση που είχατε σκεφτεί ή ελπίζατε ότι θα μπορούσε να έχει κινηθεί, ή εάν δεν ταιριάζετε με το σύντροφό σας παρά μόνο στον ερωτικό τομέα, ή η ιδέα του να περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας με το συγκεκριμένο άτομο σας ακούγεται περισσότερο σαν ένας συμβιβασμός παρά σαν μια σχέση συντροφικότητας, ενδεχομένως να υπάρχει κάποια ασυμφωνία αξιών.

Για να προσδιορίσετε ποιες είναι οι σημαντικότερες  αξίες για εσάς, αφιερώστε χρόνο στο να σκεφτείτε τις δικές σας προσωπικές εμπειρίες και προσδοκίες στο πλαίσιο μιας σχέσης αλλά και έξω από αυτή. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τις κατηγορίες και τα παραδείγματα για να καταγράψετε τις αξίες που είναι περισσότερο πολύτιμες για εσάς. Αναλόγως τη σχέση που έχετε, μπορείτε να ζητήσετε και από το σύντροφό σας να κάνει το ίδιο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε τις αξίες σας ως οδηγό για να δείτε το κατά πόσο ο σύντροφός σας ταιριάζει με το δικό σας σύστημα αξιών.

  • Θετική κοινωνική (ενδιαφέρον και φροντίδα για τους άλλους). Παράδειγμα: Ο σύντροφός μου  με υποστηρίζει, με βοηθάει όταν αισθάνομαι ΄΄πεσμένος΄΄.
  • Περιοριστική Συμμόρφωση (Αποφυγή βλάβης στους άλλους). Παράδειγμα: Οι σύντροφοι  δεν λένε ψέματα ο ένας στον άλλο.
  • Απόλαυση (Αναζητώντας την ευχαρίστηση). Παράδειγμα: Οι σύντροφοι θα πρέπει να είναι σε θέση να γελάνε και να αστειεύονται μαζί.
  • Επίτευγμα (Προσωπική επιτυχία στη ζωή). Παράδειγμα: Νιώθω ότι όλοι πρέπει να εργαστούν σκληρά για να πετύχουν στη εργασία τους.
  • Ωριμότητα  (Κατανόηση, αποδοχή του εαυτού και των άλλων). Παράδειγμα: Όταν ο σύντροφός μου με απογοητεύει ή αποτυγχάνει κατά την επιδίωξη ενός στόχου, δεν στερώ την έκφραση αγάπης.
  • Στροφή στον εαυτό (Ανεξαρτησία στη σκέψη και δράση). Παράδειγμα: Ακόμα κι αν είμαστε ένα  αφοσιωμένο ζευγάρι, ο σύντροφός μου και εγώ δεν προσπαθούμε να ελέγξουμε τις σκέψεις, τη συμπεριφορά ή τις πεποιθήσεις του άλλου.
  • Ασφάλεια (σταθερότητα του εαυτού, των σχέσεων  και η ανάγκη του να ανήκει σε μια ομάδα). Παράδειγμα: Ο σύντροφός μου και εγώ συζητάμε για τη σχέση μας, επικοινωνούμε ανοιχτά και συνεργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε ότι αισθανόμαστε αμοιβαία ικανοποίηση από τη σχέση μας.

Και να θυμάστε: Το άτομο που ταίριαζε στη ζωή σας και τις ανάγκες σας το περασμένο έτος, ή ακόμα και την περασμένη εβδομάδα, δεν είναι απαραίτητα το ίδιο άτομο που αποτελεί μακροπρόθεσμα την καλύτερη επιλογή. Οι αξίες αποτελούν σταθερές πεποιθήσεις. Μπορεί ένα άτομο να σας κάνει προσωρινά να ‘‘ξεχάσετε το όνομά σας’’ με μία ματιά, αλλά αυτό που πραγματικά θα σας κάνει να αισθάνεστε καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι το άτομο που θα σηκωθεί πρώτο και θα φτιάξει καφέ, θα βγάλει βόλτα το σκύλο, ή θα ταΐσει το μωρό όταν απλά εσείς δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι και πρέπει να κοιμηθείτε κι άλλο.


Πηγή: psychologytoday 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το newsletter μας!

Βρείτε μας στα...