Βασιλική Μαρούλη

Η ομορφιά της Ελευθερίας στις Σχέσεις

Η ομορφιά της Ελευθερίας στις Σχέσεις

Βασιλική Μαρούλη
ζευγάρι απολαμβάνει την ελευθερία στη σχέση του
Image credit: user15285612 / freepik.com

Γιατί έχουμε την ανάγκη να επιβάλλουμε στον σύντροφό μας τον δικό μας τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς; Γιατί τείνουμε να προσκολλόμαστε στον σύντροφό μας και προσπαθούμε να τον ελέγξουμε;


Όπως είχε αναφέρει και ο Χόρχε Μπουκάι στο βιβλίο «Ο δρόμος της συνάντησης» από έναν αρχαίο μύθο των Ινδιάνων Σιου, «Να πετάτε μαζί, αλλά ποτέ δεμένοι».

Γιατί έχουμε την ανάγκη να επιβάλλουμε στον σύντροφό μας τον δικό μας τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς; Γιατί τείνουμε να προσκολλόμαστε στον σύντροφό μας και προσπαθούμε να τον ελέγξουμε;

Μα γοητευτήκαμε από αυτόν τον άνθρωπο γι᾽ αυτό που είναι. Είδαμε και εκτιμήσαμε αυτά που τον κάνουν ξεχωριστό στα μάτια μας. Και τον γνωρίσαμε να σκέφτεται, να αισθάνεται, να συμπεριφέρεται, να εκφράζεται, να ονειρεύεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Γιατί λοιπόν να θέλουμε κάτι άλλο από αυτό που γνωρίσαμε; Και εντάξει, αν από κοινού οι σύντροφοι συμφωνούν να δουλέψουν για να βελτιώσουν κάτι στη σχέση τους ή στον εαυτό τους ξεχωριστά. Γιατί όμως μετά να θέλουμε κάτι άλλο;

Κι αν στο πέρας της ζωής, οι αλλαγές σ᾽ εμάς τους ίδιους, οι εμπειρίες της ζωής, τα βιώματά μας, οι ανατροπές μάς φέρνουν σ᾽ ένα άλλο σημείο με τον σύντροφό μας, καλούμαστε ν᾽ αναλογιστούμε τι σημαίνει αυτός ο άνθρωπος για μας. Αν μπορούμε να συμπορευτούμε σε μια νέα βάση, γιατί το να είμαστε μαζί είναι πιο σημαντικό από τις διαφορές μας.


Διαβάστε σχετικά: 3 άσχημες συνήθειες που πρέπει να ξεμάθετε μέσα σε μια σχέση


Δεν είναι όμορφο να είμαστε μαζί, αλλά να μπορούμε να υπάρχουμε και μόνοι μας μέσα στη σχέση μας; Όταν κάποιος νιώθει την ελευθερία να είναι ο εαυτός του μέσα στη σχέση, δε δημιουργείται συσσώρευση αρνητικών συναισθημάτων όπως άγχος, θυμός, απογοήτευση κ.α; Όταν νιώθει την αποδοχή του συντρόφου του, έχει μια αίσθηση ασφάλειας που συχνά τον οδηγεί να θέλει να γίνεται καλύτερος. Μέσα από την αίσθηση ελευθερίας που βιώνει ο καθένας μέσα στη σχέση του, κάνει συνεχώς μια συνειδητή επιλογή να είναι μέσα στη σχέση και να νιώθει και πλήρης μέσα σ᾽ αυτή.

Η αγάπη δεν μπορεί να είναι προϊόν ελέγχου, κυριαρχίας και επικριτικότητας μέσα σε μια σχέση, αλλά να προκύπτει από την εκτίμηση και τον σεβασμό των χαρακτηριστικών του άλλου.

Ας μην ξεχνάμε ότι μέσω της ελευθερίας άνθισαν οι τέχνες, η επιστήμη, οι ιδέες, ο πολιτισμός. Μέσα στην αίσθηση της ελευθερίας, οι άνθρωποι χαμογελούν, εξελίσσονται, ευτυχούν.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...