Αναστασία Ξεκοτέα

Η ποιότητα της συντροφικής σχέσης και της αυτοεκτίμησης στη δοκιμασία της υπογονιμότητας

Η ποιότητα της συντροφικής σχέσης και της αυτοεκτίμησης στη δοκιμασία της υπογονιμότητας

Αναστασία Ξεκοτέα
Ζευγάρι αντιμετωπίζει την υπογονιμότητα
Image credit: freepik/ freepik.com

Τα συναισθήματα που δημιουργούνται όταν το άτομο και το ζευγάρι έρχονται αντιμέτωπα με την υπογονιμότητα είναι έντονα, δυσάρεστα, κατά βάση αγχώδη και καταθλιπτικά, και επηρεάζουν την προσωπικά ταυτότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις.


Μεγάλος αριθμός ζευγαριών, αλλά και γονέων που επιλέγουν το ενδεχόμενο μιας μονογονεϊκής οικογένειας, βρίσκονται αντιμέτωποι με την υπογονιμότητα.

Τα συναισθήματα που δημιουργούνται όταν το άτομο και το ζευγάρι έρχονται αντιμέτωπα με την υπογονιμότητα είναι έντονα, δυσάρεστα, κατά βάση αγχώδη και καταθλιπτικά, και επηρεάζουν την προσωπική ταυτότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Η αναζήτηση της αιτίας της υπογονιμότητας, οι αποτυχημένες προσπάθειες υποβοηθουμένης αναπαραγωγής οδηγούν τους μέλλοντες γονείς σε έντονες μεταπτώσεις, εντάσεις θυμού, συναισθήματα ενοχών, αυστηρής αυτοκριτικής και τάση απομόνωσης από το φιλικό περιβάλλον.


Διαβάστε σχετικά: Συντροφική σχέση: Το αξιακό σύστημα και οι ανάγκες του ζευγαριού


Η κρίση έχει σημαντικές επιδράσεις στην ποιότητα της συντροφικής σχέσης. Η ποιότητα της επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι έχει κομβικό ρόλο στο να διατηρήσει τη σχέση και να αναπροσδιορίσει τους κοινούς του στόχους: Οι συγκρουόμενες ανάγκες ανάμεσα στο ζευγάρι να είναι μία ακόμη πηγή προβλημάτων, δυσαρέσκειας και έντασης. Όπως και αντιθέτως, η δοκιμασία αυτή μπορεί να δυναμοποιήσει τα συναισθήματα αγάπης και υποστήριξης ανάμεσα στο ζευγάρι.

Η υπογονιμότητα έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού. Οι επαφές προγραμματίζονται σύμφωνα με τις γόνιμες μέρες της ωορηξίας και μικρότερη θέση δίνεται στον αισθησιασμό και τον αυθορμητισμό. Η επαφή κινδυνεύει να γίνει μηχανική, φορτισμένη με άγχος.

H ύπαρξη ενός δικτύου στήριξης, από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα αλλά και από το θεράποντα ιατρό, έναν ψυχοθεραπευτή, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο και από ένα σεξολόγο, καθώς η επαφή με άλλα ζευγάρια που βιώνουν αντίστοιχες δυσκολίες μέσω ενός ανοιχτού, δημιουργικού διαλόγου, θα θωρακίσει τις άμυνες και την ενότητα του ζευγαριού και θα δυναμοποιήσει την από κοινού προσπάθεια να έρθει στον κόσμο το μωρό τους.


Βιβλιογραφία:

  • Χρήστος Δημητρακόπουλος - Η ψυχολογία της υπογονιμότητας
  • Kiani, Z., Simbar, M., Hajian, S. et al. The prevalence of depression symptoms among infertile women: a systematic review and meta-analysis. Fertil Res and Pract 7, 6 (2021).
  • Kiani Z, Simbar M, Hajian S, Zayeri F. Quality of life among infertile women living in a paradox of concerns and dealing strategies: a qualitative study. Nursing Open. 2021;8(1):251–61.
  • Fahami F, Hoseini Quchani S, Ehsanpour S, Zargham A. Women’s lived experiences of female infertility. Iran J Obstetrics Gynecol Infertil. 2010;13(4):45–53.

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...