PsychologyNow Team

Οι γυναίκες που αγκαλιάζουν τον σύντροφό τους έχουν λιγότερο άγχος

Οι γυναίκες που αγκαλιάζουν τον σύντροφό τους έχουν λιγότερο άγχος

PsychologyNow Team
γυναίκα που αγκαλιάζει το σύντροφό της έχει λιγότερο άγχος
Image credit: Anastasia Sklyar / unsplash.com

Οι γυναίκες στις οποίες δόθηκε εντολή να αγκαλιάσουν τον σύντροφό τους πριν από μια αγχωτική κατάσταση είχαν χαμηλότερη βιολογική αντίδραση στο στρες - όπως υποδεικνύεται από τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης στο σάλιο. Αυτή η επίδραση δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες.


Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κοινωνική επαφή μπορεί να εμποδίσει το άγχος. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το μασάζ, οι αγκαλιές σε συνδυασμό με το κράτημα των χεριών και οι αγκαλιές σε συνδυασμό με τη στοργική επικοινωνία, μπορούν συλλογικά να μειώσουν τα σημάδια άγχους στις γυναίκες. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει αυτές τις επιδράσεις στους άνδρες, ούτε έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις των σύντομων αγκαλιών από μόνες τους.

Για να διερευνήσει τα πιθανά αποτελέσματα μείωσης του άγχους της αγκαλιάς, ο Μπερρέτζ και οι συνάδελφοί του πραγματοποίησαν μια ανάλυση 76 ατόμων σε συντροφικές σχέσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μία αγχωτική δοκιμασία, κατά την οποία τους ζητήθηκε να βάλουν για τρία λεπτά το ένα χέρι τους σε ένα λουτρό πάγου-νερού, ενώ παρακολουθούνταν και διατηρούσαν οπτική επαφή με μια κάμερα.

Πριν από αυτό το τεστ, τα μισά από τα ζευγάρια είχαν οδηγίες να αγκαλιαστούν και τα υπόλοιπα να μην αγκαλιαστούν. Οι ερευνητές μέτρησαν διάφορους δείκτες άγχους, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων σιελογόνων κορτιζόλης των συμμετεχόντων, πριν και μετά το πείραμα.


Διαβάστε σχετικά: Κράτα με σφιχτά


Η στατιστική ανάλυση αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που αγκάλιασαν τον σύντροφό τους είχαν χαμηλότερη απόκριση κορτιζόλης στο τεστ αντοχής από ότι οι γυναίκες που δεν αγκάλιασαν τον σύντροφό τους. Ωστόσο, για τους άνδρες, δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της αγκαλιάς και της ανταπόκρισης της κορτιζόλης που προκαλείται από το στρες. Άλλες μετρήσεις του στρες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην αρτηριακή πίεση και τη συναισθηματική κατάσταση, δεν έδειξαν καμία συσχέτιση με την αγκαλιά του συντρόφου.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι μια σύντομη αγκαλιά με έναν σύντροφο μπορεί στη συνέχεια να μειώσει την απόκριση της κορτιζόλης για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αγχωτικές κοινωνικές καταστάσεις, όπως οι σχολικές εξετάσεις, οι συνεντεύξεις εργασίας ή οι παρουσιάσεις. Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να διερευνήσει αν αυτό το όφελος εκτείνεται σε αγκαλιές με πλατωνικούς φίλους.

Οι συγγραφείς ζητούν επίσης έρευνα σχετικά με τις σχετικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Τέτοιες έρευνες θα μπορούσαν να διερευνήσουν εάν οι κοινωνικοί περιορισμοί που μειώνουν την κοινωνική επαφή μπορεί να σχετίζονται με τις παρατηρούμενες αυξήσεις στο άγχος και την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.


Mar Dar
Απόδοση: Μαρούσα Δαρεμά, προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...