PsychologyNow Team

Πώς η αγάπη δυναμώνει την υγεία της καρδιάς

Πώς η αγάπη δυναμώνει την υγεία της καρδιάς

PsychologyNow Team
γυναίκα αγαπάει και φιλάει άντρα κρατώντας μία υγιή καρδιά
Image credit: Priscilla Du Preez / unsplash.com

Αυτό που έχω παρατηρήσει ως καρδιολόγος είναι ότι η καρδιά που συνδέεται με αγάπη, αυτή η «μεταφορική καρδιά», έχει άμεσα επιπτώσεις στην βιολογική μας καρδιά. Οι άνθρωποι που έχουν υγιείς σχέσεις αγάπης φαίνεται να έχουν πιο υγιή καρδιά.


Όταν σκέφτεστε το αγαπημένο σας πρόσωπο, αρχίζετε να έχετε μία ζεστή αίσθηση στην καρδιά; Ή θα λέγατε ότι χτυπάει πιο αργά ή χτυπά πιο γρήγορα;

Το ανθρώπινο είδος έχει περιγράψει εδώ και καιρό την καρδιά ως πηγή τρυφερότητας. Κατά πάσα πιθανότητα ξεκίνησε με τους αρχαίους Αιγύπτιους και τους Αρχαίους Έλληνες. Ο Αριστοτέλης, για παράδειγμα, πίστευε ότι το μυαλό βρισκόταν στην καρδιά, θεωρώντας ότι μια εκβιομηχανική αντλία είναι η προέλευση των σκέψεων και συναισθημάτων.

Ο Νεοϋορκέζος καρδιολόγος και συγγραφέας Δρ. Sandeep Jauhar την αποκαλεί «μεταφορική καρδιά».

Η μεταφορική καρδιά είναι ο τρόπος που σκεφτόμασταν την καρδιά πριν τον ερχομό της επιστήμης, δηλώνει. Η καρδιά ήταν ο σπόρος της ψυχής, υποστηρίζει ο Jauhar. Ήταν εκεί όπου διέμεναν συναισθήματα όπως η αγάπη ή το θάρρος.

Αυτό που έχω παρατηρήσει ως καρδιολόγος είναι ότι η καρδιά που συνδέεται με αγάπη, αυτή η «μεταφορική καρδιά», έχει άμεσα επιπτώσεις στην βιολογική μας καρδιά. Οι άνθρωποι που έχουν υγιείς σχέσεις αγάπης φαίνεται να έχουν πιο υγιή καρδιά.


Διαβάστε σχετικά: Η αγάπη για τους άλλους έχει ως αφετηρία την αγάπη για τον εαυτό μας


Η αγάπη έχει ως αφετηρία τον εγκέφαλο

Αποκαλούμε το συναίσθημα «έρωτας», σαν να μην έχουμε κανένα έλεγχο για το πώς θα το ανατρέψουμε. Αλλά αυτή η έκρηξη συναισθήματος που συνδέουμε με την καρδιά μας, ουσιαστικά αρχίζει από στον εγκέφαλο. Ξεκινά με την «καψούρα», μια πρώτη έλξη που ενεργοποιεί ένα μονοπάτι ντοπαμίνης βαθιά στο κέντρο του εγκεφάλου. Η ντοπαμίνη είναι γνωστός ως ο νευροδιαβιβαστής που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά, αλλά μας λέει επίσης, να δώσουμε προσοχή και να περιμένουμε ανταμοιβές.

Η ντοπαμίνη μας προετοιμάζει για το επόμενο βήμα: την ερωτική τρέλα. Ή ίσως την εμμονή. Τα υψηλά επίπεδα της ντοπαμίνης καταστέλλουν τη σεροτονίνη. Μελέτες έχουν δείξει ίδιο συμβαίνει σε άτομα με ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές.

Ο εγκέφαλος δίνει επίσης εντολή στον επινεφριδικό αδένα να απελευθερώσει χημικές ουσίες, όπως η αδρεναλίνη και η νορεπινεφρίνη. Δεν είναι να απορεί κανείς που συχνά τρέμουμε και αισθανόμαστε σαν η καρδιά μας χτυπά έντονα όταν σκεφτόμαστε τον αγαπημένο/η μας.

Ο εγκέφαλος σφραγίζει τη συμφωνία με την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, που συχνά αποκαλείται «η ορμόνη της αγάπης», επειδή βοηθά τα ζευγάρια να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς. Η ωκυτοκίνη είναι ένα νευροπεπτίδιο που εκκρίνεται από την υπόφυση σε περιόδους οικειότητας, όπως η αγκαλιά, τα φιλιά και ο οργασμός.

Η αγάπη κάνει καλό στην καρδιά

Πλημμυρίζοντας το σώμα με ορμόνες αγάπης είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για το νευρικό σύστημα και κατ’ επέκταση, και για την καρδιά. Η ζεστή αίσθηση αγάπης τονώνει το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα, βοηθώντας μας να χαλαρώσουμε. Αυτό μειώνει το στρες και βελτιώνει τα συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους.

Τα αισθήματα αγάπης χαλαρώνουν επίσης το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις αντιδράσεις πάλης ή φυγής. Όταν είμαστε χαλαροί, τα αιμοφόρα αγγεία τείνουν να διαστέλλονται λίγο περισσότερο, και η αρτηριακή πίεση τείνει να πέφτει, τονίζει ο Jauhar.

Μια μελέτη 60 ζευγαριών έδειξε ότι η αρτηριακή τους πίεση ήταν χαμηλότερη, ενώ είχαν κοινωνική αλληλεπίδραση με το σύντροφό τους από όταν ήταν μόνοι τους ή είχαν αλληλεπίδραση με άλλους. Περιέργως, η μείωση της αρτηριακής πίεσης συνέβαινε ακόμα και όταν τα ζευγάρια πίστευαν ότι οι σχέσεις τους δεν ήταν ιδανικές.

Έρευνες δείχνουν ότι οι παντρεμένοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων από τους ελεύθερους. Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την Εθνική Διαχρονική Μελέτη Θνησιμότητας στις ΗΠΑ στην οποία συμμετείχαν πάνω από 280.000 άντρες και γυναίκες. Βρέθηκε ότι ο γάμος λειτουργεί προστατευτικά κατά των καρδιακών παθήσεων.

Η κοινωνική υποστήριξη φαίνεται επίσης, να βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονής, η οποία μπορεί να είναι επιζήμια για την καρδιά, προσθέτει ο Jauhar. Ερευνητές από το Πίτσμπουργκ σε κοινή μελέτη για το κρυολόγημα μέτρησαν τα επίπεδα υποστήριξης των ανθρώπων από φίλους, την οικογένεια και τους οργανισμούς υγείας και στη συνέχεια, ψέκασαν ιό κρυολογήματος στη μύτη τους. Εκείνοι που είχαν περισσότερη κοινωνική ενίσχυση είχαν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν.

Το σεξ φαίνεται επίσης να συνδέεται με ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Μια μελέτη φοιτητών κολεγίου που βρίσκονταν σε καλές σχέσεις διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έκαναν σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν υψηλότερα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α στο σάλιο τους. Η Ανοσοσφαιρίνη Α είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος κατά των αναπνευστικών ασθενειών.

Μια ερωτική σχέση μπορεί επίσης να έχει θετική επίδραση στην καρδιά σας μέσω της ενθάρρυνσης υγιών συμπεριφορών που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Ενδεχομένως να είναι πιο πιθανό να ακούσετε τον/τη σύντροφό σας, όταν σας ζητάει να πάρετε τα φάρμακα σας ή να καλέσετε το γιατρό σας, λέει ο Jauhar , ή ίσως να σηκωθείτε από τον καναπέ και να ασκηθείτε ή να σταματήσετε το κάπνισμα.

Επιπτώσεις μιας στενάχωρης ή ραγισμένης καρδιάς

Δυστυχώς, ο αντίκτυπος της αγάπης στην καρδιά λειτουργεί και αντίστροφα. Οι άνθρωποι που είναι μόνοι ή σε δύσκολες σχέσεις με τους συντρόφους τους ή τα παιδιά τους ή είναι δυσαρεστημένοι στη δουλειά και στη ζωή τους γενικότερα τείνουν να έχουν περισσότερες καρδιακές παθήσεις, δήλωσε ο Jauhar.

Ξέρουμε ότι η κατάθλιψη έχει την τάση να προκαλεί περισσότερη αγγειακή φλεγμονή, είπε. Αυξάνει την πήξη του αίματος. Οι περισσότερες καρδιακές προσβολές προκαλούνται από θρόμβους αίματος στα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αυξάνεται για τους άνδρες και τις γυναίκες που έχουν περάσει πολλαπλά διαζύγια, με τις γυναίκες να αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Οι γυναίκες που είχαν χωρίσει δύο φορές είχαν 77% υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή. Οι άνδρες που είχαν χωρίσει δύο φορές είχαν κατά 30% υψηλότερο κίνδυνο, ο οποίος εξαφανίστηκε όταν ξαναπαντρεύτηκαν. Οι γυναίκες που είχαν ξαναπαντρευτεί ήταν ακόμη σε υψηλό κίνδυνο.

Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι υψηλότερος κατά το πρώτο έτος μετά τη διάλυση μιας ρομαντικής σχέσης, προσθέτει ο Jauhar. Και αν ένα άτομο χωρίς επαρκή κοινωνική υποστήριξη πάθει καρδιακή προσβολή, υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος θανάτου και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για ανάκαμψη.

Υπάρχουν όμως περισσότερα. Ο χωρισμός μπορεί πραγματικά να «ραγίσει» την καρδιά σας.

Υπάρχει ένα συναρπαστικό σύνδρομο που ονομάζεται «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, δηλώνει ο Jauhar. Η καρδιά πράγματι αλλάζει σχήμα ως απάντηση στην οξεία συναισθηματική διαταραχή, όπως μετά τη διάλυση μιας ρομαντικής σχέσης ή το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.

Γνωστή ως μυοκαρδιοπάθεια από στρες, η πάθηση αυτή εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες. Αυτό συμβαίνει όταν η καρδιά ταράζεται από ξαφνικό, οξύ στρες και η αριστερή κοιλία της αποδυναμώνεται. Αντί να συσταλεί στο κανονικό -σαν βέλος- σχήμα της, η αριστερή κοιλία αποτυγχάνει να λειτουργήσει, δημιουργώντας ένα πιο στρογγυλεμένο -σαν δοχείο- σχήμα.

Περιγράφτηκε για πρώτη φορά το 1990 στην Ιαπωνία, με την ραγισμένη καρδιά να μοιάζει πολύ σε μια ιαπωνική παγίδα για χταπόδια που ονομάζεται takotsubo που οι γιατροί την ονόμασαν πάθηση μυοκαρδιοπάθειας Takotsubo.

Τώρα, στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν η οξεία συναισθηματική πίεση εξαφανίζεται, η καρδιά επανέρχεται και επιστρέφει στο κανονικό της σχήμα, υποστηρίζει ο Jauhar. Παρόλα αυτά είχα ασθενείς που είχαν αναπτύξει οξεία συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες απειλητικές για τη ζωή τους, και που ήρθαν αντιμέτωποι ακόμα και με το θάνατο από αυτή την πάθηση. Νομίζω ότι είναι το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα για το πώς η συναισθηματική ζωή μας επηρεάζει άμεσα την καρδιά μας.


Διαβάστε σχετικά: Οι καθημερινές στιγμές σύνδεσης και αγάπης ενισχύουν την ψυχολογική ευεξία


Αγάπα τον/τη σύντροφό σου

Αν δεν έχετε ένα σημαντικό ειδύλλιο στη ζωή σας, μην απελπίζεστε. Η επιστήμη είναι σίγουρη ότι οι χημικές ουσίες αγάπης απελευθερώνονται όταν νιώθετε αγάπη για κάθε είδους πράγματα.

Για μερικούς ανθρώπους, η πιο εντατική σχέση στη ζωή τους θα μπορούσε να είναι αυτή με τα παιδιά τους ή με τους γονείς τους ή με το κατοικίδιό τους, δηλώνει ο Jauhar. Γι’ αυτό δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με το αντικείμενο της αγάπης, αλλά περισσότερο με το συναίσθημα.

Αγκαλιάζοντας έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας αυτό ενισχύει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, αυτή την ορμόνη όμορφης αίσθησης που μας βοηθά να χαλαρώσουμε. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αγκαλιές μας προφυλάσσουν από μελλοντικές συγκρούσεις ή το στρες, ενδεχομένως με τη μείωση των ποσοστών της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παλμών.

Ο εθελοντισμός είναι ένας άλλος τρόπος για να δημιουργηθεί ένας υγιής δεσμός που μπορεί να ενισχύσει την καλή διάθεση και να αποκρούσει την κατάθλιψη. Η επιστήμη έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται εθελοντικά έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Τα άτομα με χρόνιες ασθένειες αισθάνονται λιγότερο πόνο όταν βοηθούν τους άλλους.

Και μην ξεχνάτε τους τετράποδους φίλους μας. Τα οφέλη για την υγεία για εκείνους που έχουν ένα κατοικίδιο ζώο είναι καλά τεκμηριωμένη, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα κατοικίδια ζώα. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσε μια λίστα από τα οφέλη στη καρδιά μέσω της αγάπης ενός κατοικίδιου ζώου: μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι ευκαιρίες για άσκηση, υπαίθριες δραστηριότητες και κοινωνικοποίηση.


Vas perk

 

Πηγή: edition.cnn.com
Απόδοση: Βασιλική Πέρκα
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...