PsychologyNow Team

Ζήλια: ένα συναίσθημα που μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα για τη ζωή και τις σχέσεις μας

Ζήλια: ένα συναίσθημα που μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα για τη ζωή και τις σχέσεις μας

PsychologyNow Team
γυναίκα έχει ζήλια, ένα συναίσθημα που μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα για τη ζωή και τις σχέσεις μας
Image credit:  Antoine Paboeuf / unsplash.com

Όλοι μας κάποια στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ζήλια, ακόμη και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε.


Μερικές φορές, αν εξελιχθεί σε ένα σοβαρό πρόβλημα, πρέπει να φτάσουμε στη ρίζα της, με ψυχοθεραπεία και να μάθουμε πώς μπορούμε να την χειριστούμε καλύτερα. Η ζήλια χωρίζει, σκοτώνει την αυτοεκτίμηση, καταστρέφει τις σχέσεις και μπορεί να βλάψει τη δική σας ζωή και των άλλων γύρω σας.

Για παράδειγμα, αν επιτρέψετε στη ζήλια να φουντώσει, μπορεί να προκαλέσει αυτόματα έκρηξη και πικρία, να σας χαλάσει τη διάθεση και θα κάνει τους άλλους γύρω σας να αναρωτιούνται: «Τι δεν πάει καλά με αυτόν;». Αυτό είναι κάτι που δεν θα το θέλατε στη ζωή σας.


Διαβάστε σχετικά: Ο ζηλιάρης άνθρωπος είναι πάντα ένας θυμωμένος άνθρωπος


Να θυμάστε ότι η ζήλια μπορεί να εξελιχθεί σε ένα είδος ασθένειας

Όταν βλέπετε να συμβαίνουν καλά πράγματα στους άλλους, σε αντίθεση με εσάς, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε: Να αρχίσετε να ενεργείτε. Υπάρχουν ερωτήματα που μπορείτε να θέσετε στον εαυτό σας για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι συμβαίνει.

Η αγάπη είναι η κατάσταση στην οποία η ευτυχία ενός άλλου ατόμου είναι απαραίτητη για τη δική σας... η ζήλια είναι μια ασθένεια, η αγάπη είναι μια υγιής κατάσταση. Το ανώριμο μυαλό συχνά μπερδεύει τη μία με την άλλη ή υποθέτει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αγάπη, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ζήλια

Κάντε ερωτήσεις στον αυτό σας:

Για παράδειγμα, νιώθετε ότι δεν αξίζετε; Τι είδους σχέση είχατε στο σπίτι με τους γονείς και τα αδέλφια σας, υπάρχει μια πηγή απόρριψης που πρέπει να συλλογιστείτε; Μήπως το περιβάλλον του σπιτιού σας ήταν καταπιεστικό ή χωρίς στοργή; Νιώθετε ότι υποφέρετε από κάποιο σύνδρομο αν είστε το μεσαίο παιδί της οικογένειας; Να είστε ειλικρινείς με τις απαντήσεις που δίνετε.

Προσέξτε τη διαφορά μεταξύ της σύγκρισης αντί του συναγωνισμού. Ο συναγωνισμός θα σας κάνει να στέκεστε καλά στα πόδια σας, αλλά η σύγκριση μπορεί να οδηγήσει στην ζήλια και να δημιουργήσει παγίδες. Γινόμαστε αδυσώπητοι προς τον εαυτό μας και τείνουμε να αμφισβητούμε την πορεία μας, όταν συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους.

Ξεκινήστε να εστιάζετε σε εσάς. Σήμερα, μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, συνεχώς βλέπουμε τους φίλους μας και τα κατορθώματά τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τις προαγωγές που παίρνουν, την καριέρα τους, την οικογένεια ή άλλα επιτεύγματα τους - αυτό μπορεί να προκαλέσει ζήλια αν αισθάνεστε ότι εσείς συναντάτε συνεχώς εμπόδια.

Αν θα επιλέξετε αυτό το δρόμο, να γνωρίζετε ότι δεν τελειώνει ποτέ. Προσπαθήστε να το αντιστρέψετε και να ευχηθείτε στους άλλους ό,τι καλύτερο. Όλοι μας είμαστε ξεχωριστοί και μοναδικοί, μην σπαταλάτε την ενέργειά σας.

Υπάρχουν άπειροι άνθρωποι με τους οποίους θα μπορούσατε να συγκρίνετε τον εαυτό σας και τα επιτεύγματά σας, αλλά, αναπόφευκτα, πάντα θα καταλήγετε να βρίσκεστε στην χαμένη πλευρά της σύγκρισης. Αυτό συμβαίνει επειδή πάντα θα υπάρχει κάποιος άλλος που θα έχει κάνει κάτι που θα θέλατε να είχατε πετύχει εσείς.

Αντικαταστήστε αυτές τις σκέψεις με συμπόνια για τον εαυτό σας

Ίσως αυτοί οι άνθρωποι να υποφέρουν ή να έχουν παλέψει για πολύ καιρό στη ζωή τους. Δεν γνωρίζουμε ολόκληρη την ιστορία τους. Δεν γνωρίζουμε όλα όσα μπορεί να συμβαίνουν πίσω από αυτό που βλέπουμε. Μπορούμε να υποθέσουμε, αλλά θα υπάρξουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Ίσως κάποιος να παίρνει μια προαγωγή και εσείς όχι.

Ίσως όμως επίσης να δουλεύουν πολλές περισσότερες ώρες. Δεν γνωρίζουμε ολόκληρη την κατάσταση τους, οπότε αποφύγετε τη σύγκριση, αλλά αναρωτηθείτε για τους λόγους για τους οποίους δεν πήρατε εσείς προαγωγή ή γιατί δεν σας έδωσαν άδεια. Ξεκινήστε από εκεί και στη συνέχεια νιώστε ευγνωμοσύνη γι’ αυτά που εσείς έχετε πετύχει.


Διαβάστε σχετικά: Παθολογική ζήλεια: Όταν η ζήλεια φτάνει στα άκρα


Η ευγνωμοσύνη είναι μια επιλογή, δεν γεννιόμαστε με αυτήν

Κάτι που μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε την ζήλια, είναι η επικέντρωση στον εαυτό μας. Θα σας κάνει να αισθάνεστε καλά και αυτό θα σας βοηθήσει να αγαπάτε τους ανθρώπους περισσότερο.

Όταν νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες, κάτι που μας βοηθά να έχουμε καλή διάθεση. Οι άνθρωποι που επιλέγουν την ευγνωμοσύνη είναι πιο ευτυχισμένοι, λιγότερο θυμωμένοι και μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη ζήλια. Έτσι λοιπόν, ξεκινήστε να φτιάχνετε μια λίστα με τα πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη όταν αισθάνεστε ότι παλεύετε με την ζήλια ή αναλογιστείτε όλα τα καλά πράγματα που έχετε στη ζωή σας.

Τα κοινωνικά οφέλη παίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, γιατί, εν τέλει, η ευγνωμοσύνη είναι ένα κοινωνικό συναίσθημα. Μπορούμε να την δούμε ως ένα συναίσθημα που ενδυναμώνει τις σχέσεις, επειδή απαιτεί από εμάς να δούμε πώς έχουμε υποστηριχθεί και επιβεβαιωθεί από τους άλλους ανθρώπους.


Πηγή: gootherapy.org
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...