Κωνσταντίνα Ξιφαρά

Τα στάδια της συντροφικής σχέσης

Τα στάδια της συντροφικής σχέσης

Κωνσταντίνα Ξιφαρά
ζευγάρι περνάει τα στάδια της συντροφικής σχέσης
Image credit: Mateus Souza / pexels.com

Εγώ δεν είμαι το άλλο σου μισό. Είμαι ένα ολόκληρο που έρχομαι να σε συναντήσω.


Δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε ο ένας από τον άλλον. Περνάμε τέλεια.
Δεν με αφήνει να κάνω ρούπι- είναι κολλημένη πάνω μου σαν βδέλλα.
Για τους φίλους του έχει χρόνο, για μένα όχι.
Μήπως τελικά εγώ δεν έχω αρκετούς φίλους;

Πόσες φορές έχουμε ακούσει τις παραπάνω σκέψεις ή ακόμα καλύτερα πόσες φορές έχουμε βρεθεί σε ανάλογες καταστάσεις στην πορεία της συντροφικής μας ζωής;

Η απάντηση μάλλον είναι θετική και αυτό γιατί η ερωτική-συντροφική σχέση περνάει από 5 φάσεις ζωής και εξέλιξης. Οι φάσεις είναι το στάδιο της έλξης, η σύγκρουση, το ξεχώρισμα, η επαναπροσέγγιση και η ένωση σε ώριμο επίπεδο- η αγάπη.

Φάση 1. Το στάδιο της έλξης

Είναι η φάση του έρωτα, ο λεγόμενος μήνας του μέλιτος. Οι σύντροφοι θέλουν να είναι συνεχώς μαζί. Νιώθουν ότι βρήκαν τον ιδανικό σύντροφο ο ένας στο πρόσωπο του άλλου. Με άλλα λόγια, ο ένας εξιδανικεύει τον άλλον και προβάλλει όλες του τις προσδοκίες για έναν φανταστικό-ιδανικό σύντροφο. Η φάση αυτή δεν διαρκεί πολύ όμως είναι η περίοδος αυτή που το ζευγάρι δημιουργεί υπέροχες, μοναδικές αναμνήσεις για το μέλλον.

Φάση 2. Η Σύγκρουση

Σε αυτή την φάση, οι σύντροφοι αρχίζουν και παρατηρούν τις διαφορές μεταξύ τους. Οι ίδιες ιδιότητες που πριν ήταν χαριτωμένες, πλέον ενοχλούν. Ενώ στην προηγούμενη φάση η εξάρτηση και η συγχώνευση βιωνόταν θετικά πλέον βιώνεται αρνητικά.

Είναι η περίοδος δηλαδή των συγκρούσεων. Για παράδειγμα, εκείνος μπορεί να συνεχίζει να θέλει να τα κάνουν όλα μαζί, ενώ εκείνη έχει αρχίσει να θέλει να περνάει χρόνο με τις φίλες της. Σ' αυτή την φάση αξίζει να θυμόμαστε ότι η σχέση δεν είναι επίδειξη εξουσίας και ότι η διαφωνία δεν είναι απαραίτητα σημάδι ότι η σχέση δεν λειτουργεί.


Διαβάστε σχετικά: Η διαφορά μεταξύ εύθραυστων και ισχυρών σχέσεων


Φάση 3. Το Ξεχώρισμα

Ο καθένας παίρνει την ευθύνη της δικής του εξέλιξης και συγκεντρώνεται στο τι κάνει ο ίδιος και συμβάλει στην ενόχληση της προηγούμενης περιόδου. Για παράδειγμα, ο σύντροφος καταλαβαίνει ότι χρειάζεται να διευρύνει τον κοινωνικό του περίγυρο και η σύντροφος ότι η σχέση χρειάζεται αφοσίωση και χρόνο για να ευοδώσει. Σ' αυτή την φάση ικανοποιείται η ανάγκη για αυτονομία, είναι μία διαδικασία ''διαζυγίου'' που περνάει το ζευγάρι με στόχο να επαναπροσδιοριστεί.

Φάση 4. Η επαναπροσέγγιση

Είναι το στάδιο της απόφασης. Οι σύντροφοι έχουν δει ο ένας τον άλλον όπως πραγματικά είναι χωρίς ψεύτικες προβολές και προσδοκίες. Αν λοιπόν το ζευγάρι αποφασίσει μετά την τρίτη φάση ότι εκτιμά ο ένας τον άλλον πιθανόν να ξανανιώσουν έλξη και να πλησιαστούν.

Φάση 5. Η ένωση σε ώριμο επίπεδο- Η αγάπη

Σ' αυτή την φάση διατηρείται η αυτονομία αλλά και δημιουργείται μια νέα ολότητα με τον άλλον. Σ΄ αυτό το σημείο οι σύντροφοι νιώθουν χαρούμενοι για τις διαφορές τους και σε αποδοχή. Βιώνεται μία συντροφική σχέση με κατανόηση, αγάπη, χιούμορ, ευελιξία, σωστά όρια, που όμως δεν σταματάει εδώ μίας και ο ένας αποτελεί ένα ζωντανό πρότυπο εξέλιξης για τον άλλον.

Ανακεφαλαιώνοντας, αξίζει να σημειώσουμε ότι κάθε ζευγάρι κατά την διάρκεια της εξέλιξή του και εφόσον επιθυμεί να είναι μαζί περνά από αυτές τις φάσεις, εκτός από την πρώτη, πολλές φορές. Η ζωή του ζευγαριού με άλλα λόγια είναι μία διαδικασία, μία τραμπάλα που ανεβοκατεβαίνει, στοχεύει δηλαδή στην διαρκή κίνηση ανάμεσα στην αυτονομία και την συντροφικότητα αποφεύγοντας να κολλήσει ο ένας ή ο άλλος σε έναν από τους δύο πόλους.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...