PsychologyNow Team

Ο θυμός μεγαλύτερη απειλή από τη θλίψη

Ο θυμός μεγαλύτερη απειλή από τη θλίψη

PsychologyNow Team
δύο ηλικιωμένοι κάθονται σε ένα παγκάκι

Ο θυμός αποδεικνύεται πιο επιβλαβής για την υγεία των ηλικιωμένων συγκριτικά με τη θλίψη, καθώς αυξάνει τις φλεγμονές, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει στο παρελθόν για τους κινδύνους που ενέχει η θλίψη για την υγεία και ειδικότερα για την υγεία των ηλικιωμένων. Στην απώλεια αγαπημένων προσώπων αλλά και την αυξημένη μοναξιά προστίθεται πλέον και ο θυμός.

Σε νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Concordia, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο θυμός είναι εξίσου κοινός και επικίνδυνος, καθώς αυξάνει τις φλεγμονές στον οργανισμό, γεγονός που μπορεί να επιφέρει καρδιακές παθήσεις και αρθρίτιδα.

Καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι μεγαλώνουν και γερνούν, δεν μπορούν να κάνουν πια τις φυσικές δραστηριότητες που κάποτε έκαναν ή μπορεί να βιώσουν την απώλεια ενός συζύγου, με αποτέλεσμα να εξαγριώνονται, δήλωσε η Meaghan A Barlow, MA, υπεύθυνη της μελέτης.

Η μελέτη μάς έδειξε ότι ο θυμός μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών.

Η Barlow και η ερευνητική της ομάδα, εξέτασαν αν ο θυμός και η θλίψη συνέβαλαν στην αύξηση των φλεγμονών, μια ανοσολογική απόκριση του σώματος σε απειλές, όπως η λοίμωξη ή ο τραυματισμός των ιστών.

Με την φλεγμονή γενικά να βοηθά στην προστασία του σώματος και στην επούλωση, η μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν δεδομένα από 226 ηλικιωμένους, ηλικίας 59 έως 93 ετών από το Μόντρεαλ ενώ τους διαχώρισαν σε δύο ομάδες: τους «μικρότερους ηλικιωμένους», ηλικίας 59 με 79 ετών, και τους «μεγαλύτερους ηλικιωμένους», ηλικίας 80 ετών και άνω.

Για μία εβδομάδα οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια αναφορικά με το πόσο θυμωμένοι ή λυπημένοι αισθάνονταν. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα των φλεγμονών, από τα δείγματα αίματος και τους ρώτησαν εάν είχαν χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία τους.

Η οργή βλάπτει

Διαπιστώσαμε ότι η καθημερινή οργή σχετίζονταν με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και χρόνιων ασθενειών για άτομα 80 ετών και άνω, δήλωσε ο ερευνητής Carsten Wrosch, επίσης του Πανεπιστημίου Concordia. Η θλίψη, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να μη σχετίζεται με φλεγμονές ή χρόνιες ασθένειες.

Τέλος, οι ερευνητές πρότειναν ότι η εκπαίδευση και η θεραπεία μπορεί να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να μειώσουν τον θυμό, ρυθμίζοντας τα συναισθήματά τους ή προσφέροντας καλύτερες στρατηγικές αντιμετώπισης προκειμένου να διαχειριστούν τις αναπόφευκτες αλλαγές που συνοδεύουν τη γήρανση.


Πηγή: in.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...