PsychologyNow Team

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε την παθητικο-επιθετική συμπεριφορά

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε την παθητικο-επιθετική συμπεριφορά

PsychologyNow Team
άνθρωποι προσπαθούν να διαχειριστούν την παθητικο-επιθετική συμπεριφορά
Image credit: Polina Zimmerman / pexels.com

Η παθητικό-επιθετική συμπεριφορά είναι μια προσπάθεια να ανακτήσει κάποιος την εξουσία και να ανακουφίσει την ένταση που δημιουργείται από το χάσμα μεταξύ του θυμού και της σιωπής.


Όταν μπήκα στο γυμναστήριο στις 7:30 το πρωί της Δευτέρας, ένα χαλάκι γιόγκα και ένας ημικύλινδρος ισορροπίας καταλάμβανε το μέρος όπου σχεδίαζα να κάνω τη γυμναστική μου. Η Μαρία (δεν είναι το πραγματικό της όνομα) έτρεχε στον διάδρομο.

Γεια σου Μαρία. Mήπως είναι δικό σου αυτό το χαλάκι γιόγκα; τη ρώτησα.

Ναι, απάντησε. Θα το χρησιμοποιήσω σύντομα.

Έτσι, λοιπόν ξεκίνησα την προπόνησή μου σε ένα μικρό στριμωγμένο χώρο, ανάμεσα σε δύο άλλες θέσεις. Σαράντα λεπτά αργότερα - αφού τελείωσα την προπόνησή μου - η Μαρία κατέβηκε από τον διάδρομο και άρχισε να χρησιμοποιεί το χώρο που φύλαγε.

Καθ' όλη τη διάρκεια αυτών των σαράντα λεπτών, εστίασα σε αυτό που αισθάνθηκα για την κατάληψη του χώρου από τη Μαρία, το βρήκα αγενές και ανάρμοστο. Αλλά δεν είπα τίποτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιδρούσα. Αντιθέτως σιωπηλά, έβγαζα καπνούς από μέσα μου: Πώς θα μπορούσε να είναι τόσο απερίσκεπτη; Και γιατί δεν διεκδίκησα το δικαίωμά μου;

Ίσως να αναρωτιέστε γιατί δεν είπα απλώς: Μαρία, μήπως θα σε πείραζε αν μετακινούσα το χαλάκι σου, ενώ χρησιμοποιείς το διάδρομο και μετά να το βάλω πίσω όταν τελειώσεις; Το πρόβλημα είναι ότι ενώ αυτό φαίνεται απλό, εκείνη τη στιγμή δεν ένιωθα έτσι. Ίσως ήταν ο φόβος μου να συγκρουστώ μαζί της ή να ήταν ο τρόπος με τον οποίο ενεργούσε η Μαρία που έδειχνε σαν να της ανήκε ο χώρος, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορούσα να βρω το θάρρος να υψώσω το ανάστημά μου.


Διαβάστε σχετικά: 10 ενδείξεις της παθητικό-επιθετικής συμπεριφοράς


Σκεφτείτε πόσο συχνά βλέπετε να συμβαίνει αυτό: Κάποιος κάνει κάτι που αναστατώνει τους άλλους: φωνάζει, τους αγνοεί, δεν απαντά στα email, κάνει πρόχειρη δουλειά, εμφανίζεται αργά, στέλνει μηνύματα κατά τη διάρκεια συναντήσεων, κάνει διακρίσεις και οι άνθρωποι γύρω του δεν λένε τίποτα. Αυτοί οι άνθρωποι αντιδρούν σε αυτές τις συμπεριφορές, αλλά δεν το κάνουν ανοιχτά.

Πάντα πίστευα ότι το να είσαι παθητικο-επιθετικός, ήταν απλώς ένας τρόπος να γίνεις αντιπαθητικός. Αλλά καθώς γυμναζόμουν για σαράντα λεπτά στο μικρό στριμωγμένο χώρο μου, βίωσα αυτό που προκαλεί πολλή παθητική επιθετικότητα: το αίσθημα της αδυναμίας που αναπτύσσεται στο γόνιμο έδαφος μεταξύ του θυμού και της σιωπής.

Η παθητική επιθετικότητα είναι μια προσπάθεια να ανακτήσει κάποιος την εξουσία και να ανακουφίσει την ένταση που δημιουργείται από το χάσμα μεταξύ του θυμού και της σιωπής

Οι άνθρωποι παραπονούνται ο ένας στον άλλο. Αποσύρονται, ειρωνεύονται και αντιστέκονται στο παθητικό-επιθετικό πρόσωπο με αθόρυβους και ύπουλα αμυντικούς τρόπους. Η συναλλαγή με ένα πρόσωπο που επιδεικνύει παθητικο-επιθετική συμπεριφορά, είναι μια πρόκληση. Αλλά τι γίνεται αν είσαι εσύ το πρόσωπο με την παθητικο-επιθετική συμπεριφορά;

Για παράδειγμα, έκανα πρόβες διάφορους τρόπους για να απαντήσω στη Μαρία και όλα όσα σκέφτηκα, ενέπιπταν σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες.

Να μην κάνεις τίποτα

Ζήσε απλά με τη δυσαρέσκειά σου. Αυτή θα ήταν μια ωραία προσέγγιση αν δεν ήμουν τόσο ενοχλημένος από τη συμπεριφορά της Μαρίας. Αν κάτι δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για εμάς και ο θυμός μας εξαφανίζεται, τότε η σιωπή μπορεί να είναι παραγωγική. Με άλλα λόγια, αν δεν υπάρχει θυμός, δεν υπάρχει κενό. Όσο περισσότερο όμως δεν έκανα τίποτα, τόσο περισσότερο θύμωνα και ήταν περισσότερο πιθανό να ανταποκριθώ παθητικό- επιθετικά.

Να κουτσομπολέψεις

Μετά από λίγο, συζητούσα με ένα φίλο για τη Μαρία: Μπορείς να πιστέψεις αυτό που έκανε η Μαρία; Το πρόσωπο με το οποίο μίλησα ήταν υποστηρικτικό προς εμένα, κάτι που με έκανε να αισθανθώ καλύτερα. Από την άλλη πλευρά, αυτή η συζήτηση δημιούργησε περισσότερες διαφωνίες στο γυμναστήριο μας.

Να διεκδικήσεις το χώρο

Σκέφτηκα απλά να μετακινήσω τον εξοπλισμό της και να καταλάβω το χώρο, αλλά αυτό έμοιαζε προσβλητικό και σχεδόν εγγυόταν μια σύγκρουση, κάτι το οποίο προσπαθούσα να αποφύγω.

Να είσαι ευθύς

Αυτός είναι, φυσικά, ο πιο ώριμος τρόπος για να αντιδράσεις και είναι ένας σαφής τρόπος για να αποφύγεις ένα παθητικό-επιθετικό μοτίβο. Αλλά είναι πιο δύσκολο να το κάνουμε από τις άλλες τρεις επιλογές, επειδή απαιτεί να μιλήσουμε για αυτό που μας ενοχλεί και να ζητήσουμε από το άλλο πρόσωπο να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Αυτό είναι δύσκολο να το κάνουμε κομψά όταν αισθανόμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι.

Για να γίνει ευκολότερη η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, είναι βοηθητικό να έχετε έναν σταθερό τρόπο ευθύτητας απέναντι στην κακή συμπεριφορά κάποιου άλλου.

Σκέφθηκα να πω στην Μαρία ότι δεν είναι ωραίο να καταλαμβάνει το χώρο όταν δεν τον χρησιμοποιεί, αλλά όμως μήπως αυτό είναι μια κριτική; Ένιωσα ότι ίσως θα προκαλέσει μια αμυντική αντίδραση, η οποία θα κλιμάκωνε τη σύγκρουσή μας.

Επίσης, σκέφτηκα να ρωτήσω τη Μαρία αν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το χώρο στο διάστημα που δεν τον χρησιμοποιούσε, αλλά δεν ήθελα να παρέμβει και να καταλάβει το χώρο από καπρίτσιο. Και δεν ήθελα να ξοδέψω την ενέργειά μου, κάτι που πολλοί από εμάς κάνουμε, εις βάρος μας, επειδή είμαστε ευγενικοί.

Συνειδητοποίησα ότι, ανεξάρτητα από το τι θα κάνω σε μια τέτοια κατάσταση, θα καταλήξω να αισθάνομαι τουλάχιστον λίγο άβολα. Αυτό συμβαίνει διότι, όταν έχουμε να κάνουμε με κάποιον που είναι εγωιστής ή δεν έχει συναίσθηση, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε τα συμφέροντά μας, τουλάχιστον το ίδιο έντονα που και το άλλο πρόσωπο είναι διατεθειμένο να υποστηρίξει τα δικά του. Πρέπει να είμαστε ευγενικοί αλλά και να υποστηρίζουμε τη θέση μας και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα.

Ακολουθούν τρία βήματα που θα βρείτε βοηθητικά για να κάνετε πιο άνετη μία τέτοια κατάσταση:


Διαβάστε σχετικά: Όταν ο θυμός καθηλώνει τους ανθρώπους στις εσωτερικές τους αντιφάσεις


1. Κάντε μια ερώτηση

Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που κρατάς αυτό το χώρο για τη γυμναστική σου ενώ είσαι πάνω στο διάδρομο;

Το κλειδί είναι να είστε πραγματικά περίεργος (διαφορετικά η ίδια η ερώτηση μπορεί να ακουστεί παθητικό-επιθετική). Η περιέργειά σας μπορεί να είναι η μόνη ερώτηση που πρέπει να κάνετε. Αν ακούσετε έναν θεμιτό λόγο πίσω από την προσβλητική συμπεριφορά ενός προσώπου, τότε ο θυμός σας μπορεί απλά να διαλυθεί. Και αν δεν έχουν λόγο για αυτή τη συμπεριφορά τους, τότε ίσως να την αλλάξουν. Αν δεν συμβεί κανένα από αυτά...

2. Μοιραστείτε την άποψή σας ενώ αναγνωρίζετε τη δική τους

Καταλαβαίνω γιατί θέλετε να κρατήσετε αυτό το χώρο για να τον χρησιμοποιήσετε αφού τελειώσει ο χρόνος σας στον διάδρομο, αλλά είναι εκνευριστικό να γυμνάζομαι στριμωγμένος ανάμεσα σε δύο θέσεις, ενώ παραμένει ελεύθερος αυτός ο μεγαλύτερος χώρος.

3. Υποστηρίξτε σταθερά ένα αίτημα που έχει λογική

Δεδομένου ότι όλοι μοιραζόμαστε αυτό το μικρό γυμναστήριο, παρακαλώ μην κρατάτε χώρο που δεν χρησιμοποιείτε.

Αν το πείτε με αυτόν τον τρόπο, δείχνετε ότι αποκτάτε κάποιο βαθμό εξουσίας. Είναι κάπου ανάμεσα σε ένα αίτημα και σε μια απαίτηση. Ορίζετε ένα πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι πρέπει να συμπεριφέρονται, αυξάνοντας την πιθανότητα συμμόρφωσης στο άλλο πρόσωπο.

Η αποφυγή της παθητικό-επιθετικής συμπεριφοράς, απαιτεί το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ του θυμού και της σιωπής, είτε με την εξαφάνιση του θυμού μας είτε με το σπάσιμο της σιωπής μας. Το σπάσιμο της σιωπής δεν είναι εύκολο, δεν μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα και υπάρχει κίνδυνος ανοιχτής σύγκρουσης. Όμως, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων σας είναι σημαντική και, στο τέλος, η ανοικτή σύγκρουση είναι προτιμότερη από την κρυφή διαμάχη.


Πηγή: psychologytoday.com

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...