Κωνσταντίνα Αρβανίτη

Πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν θυμώνετε

Πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν θυμώνετε

Κωνσταντίνα Αρβανίτη
γυναίκα θυμάται πέντε πράγματα που μπορεί να κάνει όταν θυμώνει
Image credit: Julien L / unsplash.com

Ίσως έχετε καταφέρει να απαλλαγείτε από την απογοήτευση που σας προκαλούν οι άλλοι με την συμπεριφορά τους. Αλλά ίσως, θα σας βοηθούσε να μάθετε τι να κάνετε όταν οι άνθρωποι σας «τεντώνουν» τα νεύρα. Ως άνθρωπος, μπορείς να αντέχεις συγκεκριμένη πίεση.


Αυτό περιλαμβάνει συνήθως μικρά πράγματα, όπως όταν κάποιος σας θυμώσει για κάτι ασήμαντο. Ανεξάρτητα, όμως από το πόσο καλά τα πάτε με τους περισσότερους ανθρώπους όταν σας θυμώσουν, πάντα θα υπάρχει αυτή η κατάσταση ή εκείνο το άτομο που μπορεί να σας ωθήσει στα άκρα.

Τι να κάνετε όταν κάποιος σας εκνευρίσει;

Όταν κάποιος σου σπάει τα νεύρα, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να χάσεις την ψυχραιμία σου. Ξέρω, ξέρω, πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, σωστά; Ωστόσο, όταν το κατακτήσεις αυτό, μπορείς να κάνεις πολλά σημαντικά πράγματα. Ωστόσο είναι όντως δύσκολο να «κρατήσετε το κεφάλι σας στη θέση του» όταν οι άνθρωποι σας εκνευρίζουν. Αλλά επιτρέψτε μου να προτείνω μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε.

1. Χρησιμοποιήστε νοερές εικόνες

Θυμάστε την συμβουλή «μετρήστε μέχρι το δέκα» που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του θυμού; Τις περισσότερες φορές, το μέτρημα σταματούσε γύρω στο 6 και μετά μπορεί να ξεσπούσατε. Για να λειτουργήσει όμως η τεχνική αυτή χρειάζεται λίγη περισσότερη εστίαση μακριά από το τι ή το ποιος σας θύμωσε.

Δοκιμάστε τις νοερές εικόνες.

Οι νοερές εικόνες σας πηγαίνουν σε κάποιο άλλο μέρος μέσω της φαντασίας προσωρινά. Όταν ο κόσμος σας νευριάζει, αφιερώστε λίγο χρόνο και φανταστείτε την αγαπημένη ή την πιο ήσυχη τοποθεσία σας. Μπορείτε να σκεφτείτε την παραλία, μια θέα στο βουνό ή ό,τι άλλο σας ηρεμεί. Αλλά μόνο για μια στιγμή, αφαιρέστε τις σκέψεις σας από το παρόν κάνοντας ένα γρήγορο διάλειμμα. Αυτό σας βοηθά να μείνετε μακριά από παρορμητικές συμπεριφορές.

2. Να είστε ειλικρινείς

Αν κάποιος σας ενοχλεί, απλά ενημερώστε τον γι΄αυτό. Δεν χρειάζεται να είστε σκληροί ή να τους λέτε άσχημα πράγματα. Προσπαθήστε να είστε διακριτικοί και αφήστε τους να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν ή λένε αρχίζει να σας ενοχλεί. Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντική και είναι καλό να τη χρησιμοποιείτε και όταν θέλετε να επικοινωνήσετε κάτι που σας ενοχλεί.

Λάβετε υπόψη ότι αυτό που θα πείτε θα εξαρτηθεί από το με ποιον μιλάτε. Μερικές φορές μπορείτε απλώς να τους ζητήσετε να σταματήσουν να μιλάνε για ένα λεπτό και άλλες φορές, μπορεί να χρειαστεί να συζητήσετε με περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς η συμπεριφορά τους σας κάνει να νιώθετε.


Διαβάστε σχετικά: Θυμός ή αλλιώς “ανάγκη να επικοινωνήσω”


3. Απομακρυνθείτε για μια στιγμή

Εάν δέχεστε πολλή πίεση από κάποιον, μερικές φορές είναι καλύτερο να φύγετε από το μέρος που βρίσκεστε, είτε πρόκειται για επαγγελματικό είτε για οποιοδήποτε άλλο σκηνικό. Μπορεί να νιώσετε τα συναισθήματά σας να εντείνονται και το θυμό να ανεβαίνει. Όταν αυτό συμβεί και κάποιος σας έχει δημιουργήσει νεύρα, ίσως χρειαστεί να φύγετε. Η διαδικασία της απομάκρυνσης σάς επιτρέπει να ηρεμήσετε και επίσης στέλνει ένα μήνυμα στο άτομο που σας ενοχλεί.

4. Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας

Όταν έρθει αυτή η δύσκολη στιγμή, η καρδιά σας μπορεί να χτυπήσει γρήγορα. Καθώς τα λόγια ή οι πράξεις κάποιου αρχίζουν να αυξάνουν το θυμό σας, η αναπνοή σας θα αλλάξει επίσης. Πιθανότατα θα πάρετε ρηχές σύντομες αναπνοές επειδή είστε θυμωμένοι και νευρικοί ταυτόχρονα. Γι' αυτό είναι σημαντικό να σταματήσετε και να συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας.

Όταν παρατηρήσετε τις αλλαγές στο σώμα σας, εισπνεύστε και εκπνεύστε κλείνοντας τα μάτια σας. Εστιάστε περισσότερο σε αυτό παρά σε αυτό που συμβαίνει. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η αναπνοή και ο ρυθμός σας θα επέλθουν στο φυσιολογικό ξανά. Αυτό σας βοηθά να συνεχίσετε ώστε να διαχειριστείτε την δύσκολη κατάσταση.

5. Μιλήστε σε κάποιον για αυτό

Εάν δεν είστε σε θέση να κουβεντιάσετε με το άτομο που σας νευριάζει, τότε μιλήστε με κάποιον άλλον που μπορεί να σας ακούσει. Επιλέξτε σοφά και βρείτε ένα άτομο εμπιστοσύνης για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε όλο αυτό το δυσφορικό συναίσθημα που σας κατακλύζει. Αυτό θα σας αναζωογονήσει πριν χρειαστεί να αντιμετωπίσετε ξανά μια δύσκολη κατάσταση.

Ξέρω ότι είναι δύσκολο μερικές φορές να ασχοληθείς με κάποιους ανθρώπους. Ωστόσο, όλοι έχουν μια ιστορία, όλοι έχουν αδυναμίες γιατί όλοι είμαστε άνθρωποι, όχι θεοί.

Κράτα την ψυχραιμία σου!


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...