PsychologyNow Team

Όταν αισθάνεστε ένα κενό μέσα σας, μην εγκαταλείπετε τον εαυτό σας

Όταν αισθάνεστε ένα κενό μέσα σας, μην εγκαταλείπετε τον εαυτό σας

PsychologyNow Team
γυναίκα καθισμένη σε παγκάκι αισθάνεται ένα κενό μέσα της
Image credit: Alexander Grigorian / pexels.com

Ακούστε τι έχει να πει ο εαυτός σας.


Εάν αισθάνεστε ένα κενό μέσα σας, δεν είστε μόνοι. Πολλοί από εμάς αισθανόμαστε ότι είμαστε άδειοι με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθετε κενό γιατί κάτι λείπει από τη ζωή σας, το οποίο μπορεί να έχει προέλθει από το χωρισμό ενός αγαπημένου προσώπου ή από ένα θάνατο.

Ή το κενό θα μπορούσε να προέλθει επειδή σιγά-σιγά εγκαταλείπουμε τους εαυτούς μας, όταν δεν ακούμε τις δικές μας ελπίδες και τις επιθυμίες. Μπορεί να εγκαταλείψετε τον εαυτό σας κατά λάθος ή εν αγνοία σας, επειδή αγωνίζεστε να πετύχετε το τέλειο ή να κερδίσετε την έγκριση των άλλων.

Μπορεί να σταματήσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας, ενώ εστιάζετε στην καριέρα σας. Για παράδειγμα, μπορεί να σταματήσετε να εξασκείτε το σώμα σας ή μπορεί να μην κοιμάστε αρκετά. Η εγκατάλειψη του εαυτού σας μπορεί να σας προκαλέσει άγχος, κατάθλιψη, ενοχές ακόμη και ντροπή.

Οι θεραπευόμενοι παρομοιάζουν συχνά το κενό με ένα αίσθημα μουδιάσματος ή μοναξιάς. Αναφέρουν ότι δεν παίρνουν ικανοποίηση από τη δουλειά τους, αισθάνονται ανεπιτυχείς, οι σχέσεις τους επίσης δεν τους ικανοποιούν ή ότι τίποτα δεν είναι συναρπαστικό.

Άλλοι θεραπευόμενοι που παλεύουν μετην κατάθλιψη αναφέρουν ότι αισθάνονται άδειοι (αντί για λυπημένοι). Αυτό το είδος των συναισθηματικών κενών συνοδεύεται με χαμηλό ενδιαφέρον και κίνητρο για οτιδήποτε.

Εάν αισθάνεστε άδειοι, αναζητήστε να δείτε έναν ψυχολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει. Πιο συγκεκριμένα, είναι σημαντικό να δείτε αν έχετε κατάθλιψη και πώς να χειριστείτε το κενό σας, από τι εξαρτάται και τι είναι αυτό που προκαλεί.

Ακολουθούν ορισμένες κατευθύνσεις για να αναγνωρίσετε το κενό μέσα σας.


Διαβάστε σχετικά: Στρατηγικές Διαχείρισης της μοναξιάς


1. Αναγνωρίστε προσεκτικά το κενό

Εάν αισθάνεστε το κενό σαν μια μαύρη τρύπα, αναγνωρίστε το και να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας επειδή έχετε αυτά τα συναισθήματα. Μην προσπαθήσετε να απορρίψετε ή να αλλάξετε τα συναισθήματά σας.

Εάν αυτό το κενό προέρχεται από την παλαιότερη απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μην θυμώνετε με τον εαυτό σας επειδή θρηνείτε μετά από καιρό. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι επώδυνη και παρόλο που αλλάζει μορφή με την πάροδο του χρόνου, είναι πολύ δύσκολο να νιώσετε ότι είστε καλά. Σε αυτή την περίπτωση, μαθαίνετε να ζείτε τη ζωή παράλληλα με εκείνο το κενό που έχει δημιουργήσει αυτό το άτομο.

Μερικές φορές, το κενό εμφανίζεται γιατί δεν νιώσατε αγάπη, ενώ μεγαλώνατε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είχατε μια αγαπημένη οικογένεια. Μπορεί να χάσατε συγκεκριμένα είδη αγάπης ή φροντίδας και στη συνέχεια να αισθανθήκατε ότι ήταν αδύνατο να καλύψετε το κενό.

Μιλήστε στον εαυτό σας με συμπόνια. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε: «Είναι δύσκολο να αισθάνεστε τόσο μόνοι» ή «Έχεις δίκιο, χρειαζόσουν περισσότερη αγάπη».

2. Αφιερώστε καθημερινό χρόνο στον εαυτό σας

Σε αυτή την περίπτωση, αντισταθείτε στην ανάγκη να στραφείτε προς μία εξωτερική ενέργεια για να καλύψετε το κενό. Αντί να προσπαθείτε να καλύψετε το κενό με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, την τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή οτιδήποτε άλλο, κοιτάξτε μέσα σας και περάστε χρόνο με τον εαυτό σας.

Μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να εξερευνήσετε τις δικές σας επιθυμίες, τους φόβους, τις ελπίδες και τα όνειρα. Αυτό σας βοηθά να δημιουργήσετε περισσότερο νόημα στην καθημερινή ζωή και το μέλλον σας.

Επειδή είμαστε όλοι διαφορετικοί, έτσι και διαφορετικές δραστηριότητες μπορεί να είναι χρήσιμες για εσάς. Δείτε τι είναι καλύτερο για εσάς ώστε να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας, ίσως το γράψιμο ή η γυμναστική.

Μπορεί να αισθανθείτε άβολα στην αρχή, αλλά όσο πιο πολύ εξασκηθείτε στην αφιέρωση χρόνου και ενέργειας στον εαυτό σας και στη φροντίδα του, τόσο λιγότερο παρόντα θα είναι αυτά τα κενά τα συναισθήματα.

3. Εξερευνήστε τα τρέχοντα συναισθήματά σας

Οι ψυχολόγοι προτείνουν να βάλετε μία υπενθύμιση και να παρατηρήσετε τι αισθάνεστε εκείνη τη στιγμή. Δεν χρειάζεται να είναι τρομερό συναίσθημα. Μπορεί να γράψετε «βαριέμαι» ή «είμαι έξαλλος» ή «περίεργος». (Σημείωση psychologynow.gr: Βοηθητική σε αυτό το κομμάτι είναι η εφαρμογή συναισθηματικής επίγνωσης FiD.)

Καθώς θα βιώνετε ανά μικρά διαστήματα τα συναισθήματα που νιώθετε, θα διευρύνετε σταδιακά το επίπεδο ανοχής σας ώστε να περιλαμβάνει εντονότερα συναισθήματα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.


Διαβάστε σχετικά: Κορωνοϊός - Προσοχή στο κενό


4. Εξερευνήστε τα συναισθήματα κενού που νιώθετε

Αναγνωρίστε τα συναισθήματα με τις παρακάτω ερωτήσεις. Μπορείτε να το κάνετε αυτό, ενώ διαβάζετε ένα περιοδικό, ενώ κάνετε μια βόλτα ή πίνετε έναν καφέ.

  • Μήπως επικρίνω τον εαυτό μου ή τον συγκρίνω με άλλους;
  • Λέω στον εαυτό μου όμορφα πράγματα;
  • Μήπως έχω την τάση να παρατηρώ τις αποτυχίες ή να αποκαλώ τον εαυτό μου άσχημο ή ηλίθιο;
  • Υπολογίζονται τα συναισθήματά μου στις σχέσεις μου ή ελαχιστοποιώ αυτά που αισθάνομαι;
  • Φροντίζω ενεργά τις ανάγκες του σώματος και της υγείας μου;
  • Έχω στραφεί προς συμπεριφορές ή εθισμούς για να αποφύγω τα συναισθήματά μου;
  • Μήπως επικεντρώνομαι αποκλειστικά στις ανάγκες κάποιου άλλου ατόμου ή ατόμων;
  • Τι προσπαθώ να αποδείξω ή να κερδίσω;
  • Κατηγορώ τον εαυτό μου ή αισθάνομαι ενοχή για πράγματα που είναι έξω από τον έλεγχό μου;
  • Δείχνω συμπόνια όπως θα έπρεπε σε ένα στενό φίλο ή μέλος της οικογένειας;
  • Υποστηρίζω τις αποφάσεις του εαυτού μου και σέβομαι τις προσωπικές μου απόψεις;

5. Δώστε αξία στον εαυτό σας

Όταν ήμασταν παιδιά, κάποιοι από εμάς χρησιμοποιούσαμε την άγνοια μας για τα συναισθήματα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τα υπερβολικά συναισθήματα. Σε αυτή την περίπτωση, δώστε αναγνώριση στον εαυτό σας που κατέληξε σε μια λύση που δούλεψε όταν ήστασταν μικροί και αδύναμοι.

Σήμερα, πάρτε το χρόνο σας ελευθερώνοντας τα συναισθήματά σας. Πρέπει να αναπληρώστε το χρόνο. Και δεν χρειάζεται να βιαστείτε και να παρακάμψετε το παλιό σας τρόπο επιβίωσης.

Το αίσθημα κενού μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές σκέψεις, όπως ότι «η ζωή δεν αξίζει», ή «δεν υπάρχει καμία ελπίδα». Και πάλι, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει να εξερευνήσετε τις βαθύτερες αιτίες των συναισθημάτων σας και να σας δώσει τη δυνατότητα να πάρετε τις δικές σας αποφάσεις για το πώς να εφαρμόσετε θετικές αλλαγές.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε και να αποδεχθείτε τα συναισθήματα του κενού που νιώθετε. Είναι σημαντικό να δείξετε συμπόνοια στον εαυτό σας. Είτε αντιμετωπίζετε δύσκολες σχέσεις, απώλειες ή αίσθημα έλλειψης σκοπού ή νοήματος, αξίζει να ζήσετε μια ικανοποιητική και ουσιαστική ζωή.


Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...