Γιάννης Αγγελής

Λίγα λόγια για την απόρριψη

Λίγα λόγια για την απόρριψη

Γιάννης Αγγελής
γυναίκα σηκώνει το χέρι της ψηλά ως ένδειξη απόρριψης
Image credit: cottonbro / freepik.com

Απόρριψη. Μια λέξη που φέρνει σε όλους δυσάρεστους συνειρμούς είτε το θέλουν, είτε όχι.


Δε μπορείς να ξεφύγεις εύκολα από το φόβο που προξενεί και όλοι ψάχνουν το κατάλληλο γιατρικό για να θεραπευτούν. Όποιος καταφέρει να το βρει, θα θεωρείται ο σπουδαιότερος ευεργέτης της ανθρωπότητας.

Ας προσπαθήσουμε όμως αρχικά να εξετάσουμε το ζήτημα ολιστικά και όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά. Τι σημαίνει η απόρριψη; Όταν κάποιος άλλος ή ακόμα ένα σύστημα ανθρώπων και πραγμάτων αρνείται την αξία ενός ατόμου και δε θέλει οποιαδήποτε επικοινωνία η σύζευξη μαζί του.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε τομείς όπως ο φιλικός, ερωτικός ή ακόμα και ο επαγγελματικός. Τα συναισθήματα που προκαλεί συνήθως είναι έντονη δυσφορία, ματαίωση, χαμηλή αυτοπεποίθηση και μια απίστευτη μιζέρια. Είναι όμως τα δεδομένα που περιγράφω τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, όσο νομίζουμε;

Θα ξεκινήσουμε με τον ερωτικό τομέα που έχει απασχολήσει χιλιάδες από εμάς. Μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων βιώνει την απόρριψη με βαθιά θλίψη και έχει την αίσθηση, πως ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Νιώθουν ανήμποροι να κάνουν οτιδήποτε και ψάχνουν συνεχώς το λόγο που ο εκλεχτός ή εκλεχτή της καρδιάς τους, αρνήθηκε τον ερωτικό τους πόθο. Ενώ μια άλλη κατηγορία θεωρεί αναξιοπρεπές να ζήσει και να εκφράσει την πίκρα του. Επεξεργάζονται τα συναισθήματα τους με ταχύτητα φωτός και φοβούνται να κοιτάξουν βαθύτερα.


Διαβάστε σχετικά: Η απόρριψη στην ψυχολογική ετυμολογία


Να ξεκαθαρίσουμε σε αυτό το σημείο κάτι. Η απόρριψη πάντα πονάει και θα πονάει. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, είναι απλά μεγάλος ψεύτης και υποκριτής. Το σημαντικό είναι να μάθεις να διαχειρίζεσαι το πόνο, ώστε να εμβαθύνεις σε αυτό που είσαι και σε αυτό που βιώνεις. Μια απόρριψη μπορεί να είναι μια υπέροχη ευκαιρία, να σκεφτείς από ποιους συντρόφους ελκύεσαι συνειδητά ή ασυνείδητα.

Ακόμα μπορεί να συλλογιστείς πως έχεις αποφασίσει να χτίσεις τις ερωτικές σου σχέσεις και είναι πράγματι, αυτό που θέλεις. Θα σε αναγκάσει να μείνεις μόνος με τον εαυτό σου, έχοντας την ευκαιρία να κατανοήσεις προσωπικούς ευνουχισμούς και να σπάσεις επιτέλους τον θαμπό καθρέφτη που εικονίζεται το είδωλο σου.

Και στην τελική αυτό που οφείλει να σκέφτεται ο καθένας ή καθεμιά, είναι ότι δε ταιριάζουμε όλοι με όλους. Όλοι οι άνθρωποι είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι, έχουμε στο μυαλό μας κάποιους ορισμένους τύπους ανθρώπων που θέλουμε να ερωτευτούμε για δικούς μας προσωπικούς λόγους. Αν κάτι δεν ευσταθεί με αυτό που έχουμε μέσα στο κεφάλι μας, το απορρίπτουμε. Αυτό δε σημαίνει ότι άλλος ή άλλη δε διαθέτει γοητεία και χαρίσματα. Απλώς δεν είναι αυτό που εμείς επιθυμούμε.

Οι φιλικές μας σχέσεις είναι ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Όλοι έχουμε επενδύσει πολλά σε αυτό το τομέα, χωρίς το αποτέλεσμα να μας δικαιώνει πάντα. Όλοι έχουμε νιώσει προδομένοι και έχουμε οικτίρει τους εαυτούς μας για τις επιλογές μας. Οι περισσότεροι από εμάς ονειρευόμασταν από παιδιά, να είμαστε οι δημοφιλείς του σχολείου που θα καλούν οι άλλοι πρώτοι στα πάρτι τους. Είναι όμως αυτό που πραγματικά θέλουμε ή για να το θέσω διαφορετικά.

Αυτός ο τρόπος ζωής έχει τη δύναμη να μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως η συναισθηματική επάρκεια δε στηρίζεται στην ποσότητα των φιλικών σχέσεων, αλλά στην αλήθεια τους. Αν θέλεις να σε αγαπήσουν όλοι, πρέπει να μετατραπείς σε ένα χαμαιλέοντα που αλλάζει συνεχώς, για να ικανοποιεί τους πάντες.

Ο πιο όμορφος στόχος που μπορεί να έχει κάποιος άνθρωπος, είναι να ανακαλύψει την αυθεντικότητα του. Να μην άγεται και φέρεται κατά το δοκούν. Άμα το κάνει αυτό, θα έχει περισσότερες πιθανότητες να κάνει υγιείς σχέσεις, αποφεύγοντας να κυνηγάει χίμαιρες. Θα αποκλείσει την οδύνη της απόρριψης και του περιττού, προσπαθώντας να ενωθεί με το ουσιώδες αίσθημα της φιλίας.

Σε αυτό το σημείο ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την επαγγελματική πορεία που δεν είναι πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα. Όλοι έχουμε νιώσει απόγνωση, στέλνοντας ατελείωτα βιογραφικά που δε βρίσκουν ανταπόκριση, ή έχουμε ακούσει υποτιμητικά σχόλια από τον διευθυντή μας για την αξία μας. Όλα αυτά τα γεγονότα είναι φυσιολογικό να μας πληγώνουν, αλλά δε πρέπει σε καμία περίπτωση, να μας κόβουν τα φτερά.

Πολλοί άνθρωποι σε αυτή τη ζωή προσπαθούν να μας πείσουν ότι είμαστε ανίκανοι, προβάλλοντας πάνω μας δικές τους ήττες και προσωπικές ματαιώσεις. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς ταλέντο και ότι κάθε πορεία σε αυτή τη ζωή, περιέχει ένα ποσοστό αποτυχίας και απόρριψης.

Άρα, πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις επιθέσεις; Να μη χάσουμε το πάθος μας για δημιουργικότητα και εξερεύνηση. Πρέπει να αρχίσουμε από μικρή ηλικία να δοκιμάζουμε συνεχώς καινούργιες ασχολίες και δραστηριότητες.


Διαβάστε σχετικά: Ο συναισθηματικός πόνος της απόρριψης


Είναι σίγουρος πως κάποια στιγμή θα ανακαλύψουμε κάπου που έχουμε περισσότερη έφεση και μας αντιπροσωπεύει περισσότερο. Από κει και πέρα όποια απόρριψη κι αν δεχτούμε, δε μας πειράξει ούτε θα μας πτοήσει ιδιαίτερα. Θα είμαστε ευτυχισμένοι με αυτό που είμαστε και ακολουθούμε. Η ζωή μας θα έχει αποκτήσει ένα νόημα που θα το έχουμε ορίσει αποκλειστικά εμείς οι ίδιοι.

Κλείνοντας αναρωτιέμαι ποιος είναι πιο επικίνδυνος; Αυτός που απορρίπτει ή αυτός που το δέχεται σα θέσφατο; Στην πραγματικότητα δε μιλάμε για δυο διαφορετικά άτομα, αλλά για ένα άτομο που είναι ο εαυτός μας. Ακούω πολλούς να λένε ότι ο κόσμος των γυναικών ή των ανδρών είναι κλειστός και απαγορευμένος για αυτούς ή ότι είναι άχρηστοι και δεν έχουν πουθενά ταλέντο. Όλα αυτά είναι μυθεύματα που αναδύονται από τους ίδιους, αποδεικνύοντας περίτρανα πως είναι προσκολλημένοι σε παιδικές συμπεριφορές.

Το πιο σημαντικό είναι να αναλάβεις την προσωπική ευθύνη της ζωής σου, χωρίς να κρύβεσαι. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι να αυτοαπορριφθεί, στερώντας από αυτόν το δώρο της ζωής. Το πρέπον είναι να ψάχνεσαι συνεχώς, ανακαλύπτοντας τον εαυτό σου, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Εκεί κρύβονται οι πιο ζόρικες ομορφιές που μπορεί κάποιος να συναντήσει.


Το απόσπασμα αυτό ανήκει στο βιβλίο αυτοβελτίωσης του Γιάννη Αγγελή 'Το Πέταγμα' από τις εκδόσεις Αγγελάκη.

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...