PsychologyNow Team

Το μυστικό της μακροζωίας, δεν είναι πια μυστικό

Το μυστικό της μακροζωίας, δεν είναι πια μυστικό

PsychologyNow Team
νόημα ζωή ψυχολογία

Πώς τα πάτε με εκείνη την αναζήτηση νοήματος στη ζωής σας; Μήπως νιώθετε περισσότερο απογοητευμένοι που δε το βρίσκετε, παρά ολοκληρωμένοι, γνωρίζοντας ότι βρίσκεστε κοντά στο στόχο σας; Λοιπόν, αν οι φίλοι ή τα μέλη της οικογένειάς σας, σας προτείνουν ότι παρόμοιες αναζητήσεις δεν έχουν νόημα, μην τους αφήσετε να σας αποθαρρύνουν. Αν η αναζήτησή σας είναι τελικά επιτυχής, τότε πιθανώς να ζήσετε περισσότερο από εκείνους.


Αυτό είναι το συμπέρασμα μία νέας έρευνας, η οποία παρέχει πρόσθετες ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ της νοηματοδότησης της ζωής και της απόλαυσης μίας μεγαλύτερης διάρκειας αυτής. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από τον ψυχολόγο Patrick Hill του Πανεπιστημίου Carleton και τον ψυχολόγο Nicholas Turiano του Πανεπιστημίου του Rochester, οι συμμετέχοντες που ένιωθαν ότι η ζωή τους είχε νόημα, έζησαν περισσότερο από εκείνους που δεν είχε, ακόμα και όταν αφαιρέθηκαν συσχετικοί παράγοντες που συνδέονταν με την μακροζωία, όπως η θετική συναισθηματική κατάσταση.

Η έρευνα "υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ύπαρξη του νοήματος στον επηρεασμό της μακροζωίας", γράφουν στην Journal of Psychological Science.

Οι Hill και Turiano εξέτασαν στοιχεία από 6.163 Αμερικανούς που ελήφθησαν από το MidlifeintheUnitedStates, παρακολουθώντας τους για πάνω από 14 χρόνια. Η αίσθηση του νοήματος της ζωής μετρήθηκε μέσα από απαντήσεις που έδωσαν σε συγκεκριμένες δηλώσεις, όπως  "μερικοί άνθρωποι περιφέρονται άσκοπα μέσα στη ζωή, αλλά εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς".

Για να αποκλείσουν άλλους παράγοντες που ενδεχομένως συντελούσαν στην αύξηση της μακροζωίας, οι ερευνητές εξέτασαν μεταβλητές όπως η απόλαυση των θετικών σχέσεων με τους άλλους και γενικότερα η αίσθηση ότι έχουν μία αισιόδοξη συναισθηματική ζωή. Οι συμμετέχοντες απάντησαν επίσης σε δηλώσεις όπως "η διατήρηση στενών σχέσεων ήταν κάτι δύσκολο και απογοητευτικό για μένα".

Τους δόθηκε επίσης μια λίστα με λέξεις και φράσεις που εμπεριείχαν συγκινησιακό προσανατολισμό, συμπεριλαμβανομένων των "χαρούμενος", "ήρεμος και ειρηνικός", "νευρικός" και "απελπιστικός" και κατέγραψαν πόσο χρονικό διάστημα τις βίωσαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.

Η βασική διαπίστωση: Μέσα σε αυτά τα 14 χρόνια, 569 από τους συμμετέχοντες πέθαναν, περίπου το 9% της ομάδας και αυτοί που είχαν πεθάνει "είχαν παρουσιάσει χαμηλότερες επιδόσεις από τους επιζώντες στο νόημα της ζωή τους" , αναφέρουν οι ερευνητές. Είχαν επίσης, λιγότερο θετικές σχέσεις με τους άλλους, αλλά δεν διέφεραν σημαντικά από τους επιζώντες ως προς την κύρια συναισθηματική τους κατάσταση.

Είναι σημαντικό, ότι ο υψηλότερος δείκτης επικινδυνότητας της θνησιμότητας βρέθηκε όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τα στοιχεία αυτά. Αυτό δείχνει ότι το ίδιο το νόημα της ζωής και όχι τα συναισθηματικά και κοινωνικά οφέλη που συχνά το συνοδεύουν, είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της αύξησης της μακροζωίας.

Ο χαμηλότερος δείκτης θνησιμότητας βρέθηκε "σχετικά στο ίδιο ποσοστό για τους νεότερους, μεσήλικες και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας", προσθέτουν οι ερευνητές. "Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν  ότι η καθιέρωση ενός νοήματος για τη ζωή, είναι σημαντικό να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα".

Το πώς όμως, ακριβώς, έχοντας ή δημιουργώντας μια αίσθηση νοήματος για τη ζωή συμβάλλει στη μακροζωία, δεν είναι απολύτως σαφές. Αλλά, όπως έχει αναφερθεί σε μια μελέτη που κυκλοφόρησε πέρυσι, διαπιστώθηκε ότι η απόκτηση νοήματος στη ζωή, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, αν δεν έχετε βρει ακόμα το νόημα της ζωής σας, συνεχίστε να ψάχνετε. Ο χρόνος που ξοδεύετε μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τη ζωή σας.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...