PsychologyNow Team

Οι συμπεριφορικές αλλαγές μπορούν να συμβάλουν στην ελάφρυνση της επιβάρυνσης από τον καρκίνο

Οι συμπεριφορικές αλλαγές μπορούν να συμβάλουν στην ελάφρυνση της επιβάρυνσης από τον καρκίνο

PsychologyNow Team
γυναίκα με καρκίνο μελετά με την ιατρό της τις συμπεριφορικές αλλαγές μπορούν να συμβάλουν στην ελάφρυνση της επιβάρυνσης από τον καρκίνο
Image credit: freepik/ freepik.com

Σχεδόν το 50% των περιστατικών καρκίνων παγκοσμίως οφείλεται σε έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου, όπως το κάπνισμα ή το αλκοόλ, σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη που υποστηρίζει ότι συμπεριφορικές αλλαγές μπορούν να συμβάλουν στην ελάφρυνση της επιβάρυνσης από τη νόσο.


Η μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet και πραγματοποιήθηκε ως μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Bill Gates, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 44,4% των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως αποδίδεται σε έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου.

Η Μελέτη Παγκόσμιας Επιβάρυνσης Νοσημάτων (Global Burden of Disease Study), είναι ένα ολοκληρωμένο παγκόσμιο ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες ερευνητές από τις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Η μελέτη ανέλυσε την επίδραση 34 παραγόντων κινδύνου και επιβεβαίωσε αυτό που είναι ήδη ευρέως γνωστό: ότι το κάπνισμα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και ευθύνεται για το 33,9% των περιπτώσεων, ενώ το αλκοόλ για το 7,4%.

Η μελέτη βρήκε ότι πάνω από το 50% των θανάτων ανδρών και πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων γυναικών από καρκίνο, αποδίδονται σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.


Διαβάστε σχετικά: Καρκίνος: Η μάστιγα του αιώνα


Δεδομένου ότι οι κύριοι παράγοντες επικινδυνότητας εμφάνισης καρκίνου που συνέβαλαν στην παγκόσμια επιβάρυνση το 2019 ήταν συμπεριφορικοί, η μείωση της έκθεσης σε αυτούς τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου δύναται να μειώσει τη θνησιμότητα από καρκίνο παγκοσμίως και θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη, αναφέρει η μελέτη.

Η επιβάρυνση του καρκίνου παραμένει μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία η οποία παρουσιάζει σημαντική αύξηση παγκοσμίως, δηλώνει ο Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης για την Υγεία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (ΙΗΜΕ) και ένας από τους επικεφαλής της μελέτης.

Το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου εμφάνισης καρκίνου παγκοσμίως, μαζί με άλλους βασικούς μεταβαλλόμενους παράγοντες που συμβάλλουν στην επιβάρυνσή του, προσθέτει.

Ωστόσο, η μελέτη βρήκε ότι, περίπου το 50% των καρκίνων δεν αποδίδονται σε έναν από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, γεγονός που σημαίνει ότι η έγκαιρη διάγνωση και οι αποτελεσματικές θεραπείες θα πρέπει να συνοδεύονται από προσπάθειες για την προαγωγή της πρόληψής του.


MarFwt Sk
Απόδοση: Μαρία Σκούπρα – Ψυχολόγος, Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεύτρια

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...