PsychologyNow Team

Gaslighting: πώς να το αναγνωρίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε

Gaslighting: πώς να το αναγνωρίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε

PsychologyNow Team
λυπημένη γυναίκα σκέφτεται πώς να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει το Gaslighting
Image credit: RODNAE Productions / pexels.com

Κάντε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας για να ανακαλύψετε αν είστε θύματα του gaslighting.


Εάν χειραγωγείστε από ένα άτομο που σας κάνει gaslighting, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην το έχετε συνειδητοποιήσει ακόμη. Ακολουθούν κάποιες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας για να το ανακαλύψετε.

  • Ήσασταν (ή είστε τώρα) σε μια σχέση που σας κάνει να αισθάνεστε στεναχωρημένοι, αρνητικοί και μπερδεμένοι, αλλά δεν μπορείτε να εντοπίσετε ακριβώς το γιατί;
  • Όταν προσπαθείτε να καταλάβετε γιατί αισθάνεστε έτσι, καταλήγετε να πιστεύετε ότι το πρόβλημα δεν έχει σχέση με τον σύντροφό σας αλλά με εσάς;

Εάν ναι, μπορεί να ήσασταν (ή να είστε τώρα) σε μια κακοποιητική σχέση που δημιουργήθηκε και διαιωνίστηκε από μια συμπεριφορά που ονομάζεται gaslighting.


Διαβάστε σχετικά: Gaslighting, η αγαπημένη τακτική χειραγώγησης των νάρκισσων


Επιδράσεις του Gaslighting

Το gaslighting είναι μια ύπουλη μορφή κακοποίησης που περιλαμβάνει σκληρό και υπολογισμένο ψυχολογικό πόλεμο. Σε αυτόν τον τύπο κακοποίησης, ο δράστης βασανίζει το θύμα για να το κάνει να αμφισβητήσει τις δικές του σκέψεις, συναισθήματα, συμπεριφορές και αναμνήσεις. Κάποιος που χρησιμοποιεί τεχνικές gaslighting μπερδεύει συνεχώς τον άλλο άνθρωπο μειώνοντας σταδιακά την αντίληψή του για τον εαυτό του, τους άλλους και τον κόσμο.

Το πρωταρχικό αποτέλεσμα του gaslighting είναι ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι που έχουν πέσει θύματα αυτής της πρακτικής χάνουν την εμπιστοσύνη και την πίστη στον εαυτό τους και νιώθουν απόλυτα βασισμένοι στον θύτη τους, ακόμη και ευγνώμονες που κάνει τον κόπο να τους φροντίζει και να τους βοηθάει στη ζωή.

Εάν υποψιάζεστε ότι σχετίζεστε με έναν gaslighter (λάβετε υπόψη ότι οι gaslighters και τα θύματά τους μπορεί να είναι οποιουδήποτε φύλου), αναζητήστε βοήθεια. Ένας σύμβουλος ή θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την εμπειρία σας και να σας υποδείξει κέντρα βοήθειας που προσφέρουν καθοδήγηση στους ανθρώπους για να αφήσουν με ασφάλεια τις κακοποιητικές σχέσεις.


Sof Pol
Απόδοση: Σοφία Πολυχρονάκη - φοιτήτρια Ψυχολογίας

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...